Путін може здійснити теракт на Запорізькій АЕС, якщо російське населення це підтримає / фото ua.depositphotos.com

Керівництво Росії здатне віддати наказ про підрив захопленої Запорізької АЕС. Але Захід може відреагувати на це так само, як на знищення росіянами Каховської ГЕС - ніяк.

Таку думку висловив британський військовий експерт, полковник запасу Глен Грант в інтерв'ю телеканалу Еспресо. За його словами, рішення верхівки Кремля залежатиме від того, як на це може відреагувати російське населення.

"Слід пам'ятати, що ця війна здебільшого ведеться заради російської громадської думки. Його (Путіна, - УНІАН) дії напряму залежать від громадської думки росіян, на пульсі якої постійно знаходиться його рука. Чи ця думка зараз на користь підриву АЕС? Не знаємо. Але якщо він подумає, що наважившись на цей крок, громадська думка надасть йому необхідну підтримку або зробить його сильнішим, то він це зробить. Окрім всього іншого, найперше нам потрібно зазирнути всередину Росії, щоб зрозуміти, про що вона говорить і як думає", - сказав Грант.

Відео дня

За його словами, ядерна катастрофа, звісно, сколихне Захід. Але британський полковник сумнівається, що слід очікувати на якусь "виняткову реакцію" на цей теракт. Може повторитися ситуація з Каховською ГЕС, коли західні суспільства особливо нічого не зробили.

"Нічого особливого вони не зробили після підриву Каховської ГЕС. І це справді в голову не вкладається, адже якби дамбу підірвали в будь-якій іншій країні світу, навіть у Китаї, то західні країни поспішали б з допомогою, забезпечили б необхідним обладнанням, собаками-шукачами і всім, чим завгодно. Вони б відправили туди все, що могли, як зрештою вони завжди роблять під час катастроф, але у випадку з Україною вони нічого не зробили, і боюся, що це може повторитися знову", - вважає Грант.

Також експерт зазначив, що Путіну донесли про те, що застосування проти України тактичної ядерної зброї розглядатиметься як напад на країни НАТО, адже наслідки зачеплять і їх.

"Я впевнений, що Захід через свої закриті канали доніс до Путіна, що це погана ідея. Я маю на увазі, що американський уряд чітко дав зрозуміти, що застосування ядерної бомби буде розглядатися як напад на НАТО, тому що наслідки неминуче торкнуться країн НАТО. Тому логічно, що росіяни не захочуть цього робити. Не слід забувати, що ми маємо справу з не зовсім логічною твариною, тобто Путіним, і завжди буде можливо, що він захоче використати будь-що, аби тільки втримати владу в своїх руках", - додав Грант.

Загроза підриву Запорізької АЕС - новини

Як повідомляв УНІАН, росіяни після захоплення Запорізької АЕС поставили під загрозу життя і здоров'я мільйонів людей, адже вибух на станції зачепить кілька країн. 25 червня українська розвідка попередила, що Росія завершила підготовку до теракту на станції, розмістивши вибухівку біля 4 із 6 енергоблоків Запорізької АЕС. 5 липня супутник зафіксував появу нових невідомих об'єктів на даху четвертого енергоблоку ЗАЕС.

На тлі цих повідомлень експерти МАГАТЕ відвідали Запорізьку атомну електростанцію й оглянули кілька об'єктів, але на дах і в деякі інші зони росіяни їх не пустили.

Нещодавно Генсек НАТО Єнс Столтенберг ухилився від відповіді на питання, як Альянс реагуватиме у разі підриву росіянами Запорізької АЕС.

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов зазначив, що загрозу катастрофи на Запорізькій АЕС повністю не знято, поки там російські окупанти, хоча наразі рівень загрози техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС йде на спад.

Вас також можуть зацікавити новини: