Світан розповів, якими ракетами РФ атакувала Україну і чи вдалося їй досягти цілей (відео)

За словами експерта, та кількість ракет, яку ми бачили 15 листопада, була трохи більшою, ніж вона була 10 жовтня.

Сьогодні Росія зробила акцент на ракетній атаці по Україні. В основному три види ракет: "Калібри", які йшли з Чорного моря, а також Х-101 і Х-555 повітряного базування - працювали Ту95 з району Каспію і з-під Ростова. Була масована атака дозвуковими крилатими ракетами.

Як розповів в ефірі FREДОМ військовий експерт Роман Світан, завжди такого роду атаки йдуть на підтвердження якоїсь вимоги, поставленої РФ перед Україною. В основному, вона одна і теж: це капітуляція через проведення будь-якого виду переговорів:

  • "зернові переговори" влітку підтверджувалися ракетними ударами по Вінниці та інших містах України, 
  • у жовтні була заява Ердогана, який саджав за стіл переговорів Україну і РФ або РФ з США, і було підживлення цього ракетними атаками,
  • сьогодні ракетна атака була очікувана, оскільки 2-3 дні йде масована інформаційна атака на українське військово-політичне керівництво з метою капітуляції перед Росією, сівши за стіл переговорів, зупинитися на даному етапі й віддати РФ ті території, які вона окупувала.

"Те, що атака буде настільки масованою - прогнозувалося. Є певний ступінь блокування системи ППО за кількістю супроводжуваних цілей. Ця межа була перетнута російською атакою. Тому деякі ракети пройшли і досягли своїх цілей", - зазначив Світан.

Та кількість ракет, яку ми бачили 15 листопада, була трохи більшою, ніж вона була 10 жовтня.

"Росія накопичила і збільшила кількість ракет по Україні, розуміючи, що у нас збільшилася кількість ППО. Понад сто ракет навряд чи вони можуть збільшити, оскільки є певна кількість носіїв і певний час на підготовку пусків такого рівня. В принципі, вони можуть збільшити у два рази пуск таких ракет, якщо будуть в два рази довше готуватися - протягом 2 місяців вони можуть підготувати і 2 сотні ракет. Але для цього їм доведеться використовувати всі свої носії і виконати одномоментний запуск. Тому, я думаю, що номінальний варіант - близько сотні ракет. Кількість ракет у росіян з кожним пуском падає. Але якщо говорити про ту кількість, яка у них залишається, то такого рівня атак, як 15 листопада, Росія може виконати 5-7, до 10 максимум. Але тоді вони вже виберуть весь стратегічний, недоторканний запас своїх ракет і залишаться без носіїв ядерного запасу, тому що всі ці ракети - носії тактичної ядерної зброї", - пояснив Світан. 

Росія завдала масованого удару по Україні

15 листопада Росія здійснила масований ракетний пуск у три хвилі по українських містах, цілячись в об'єкти критичної інфраструктури.

За інформацією НЕК "Укренерго", зафіксовано удари в енергетичні об'єкти у всіх областях країни. Найскладніша ситуація в центральних і північних регіонах. Енергетики ввели аварійні відключення світла. Знеструмлена як мінімум половина Києва, уточнив мер Віталій Кличко.

В Офісі президента ситуацію назвали "критичною".

Як повідомляє командування Повітряних сил, українські сили ППО сьогодні збили 73 з понад 90 крилатих ракет ворога, а також 10 іранських дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: