Росія спеціально запустила ІПСО про нібито намір покинути Херсон / фото ua.depositphotos.com

Російські війська не збираються здавати Херсон, але "жест доброї волі" найближчими тижнями може статися.

Як розповів військовий експерт, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун у новому випуску "Аргумент", Росія спеціально запустила ІПСО про нібито намір покинути Херсон, але втрата захопленого після 24 лютого регіону, в першу чергу, буде іміджевою втратою для Путіна.

За словами Ягуна, з Херсона окупанти намагалися зробити "пастку", щоб відволікти ЗСУ міськими боями і вторгнутися в тил українських військових.

"Ворог пішов на дуже цікавий крок: він спробував спровокувати українські війська на контрнаступ непідготовлений, почавши інформаційну кампанію: "все пропало", "все кидаємо", "евакуація"... Реально ж окупаційна адміністрація у Скадовську. У Херсоні нікого з колаборантів точно не залишилося, але з Херсона спробували зробити "пастку", де сконцентрували останні підрозділи, які могли зібрати на фронті... Величезна кількість цих військ реально мають цивільний одяг, тобто все зроблено для того, щоб втягнути в міські бої українські війська і спробувати вийти в тил до наших ЗСУ і організувати "територіально-партизанські ігри", - прокоментував експерт.

Українці ж це дуже швидко викрили, зазначив Янгун: "І зараз у них (росіян - УНІАН) інша тактика: будують фортифікаційні споруди. Тобто, вони не збираються здавати Херсон". 

Разом з тим просування українських сил триває, хоч і не такими швидкими темпами. Як зазначив Ягун, у цього просування є свої плюси: по-перше, скорочується фронт, а по-друге - ЗСУ більше контролюють переходи через Дніпро.

Ягун вважає, що ніяких штурмів міста не буде, а буде гра на витіснення. 

"Якщо трапиться провал цього фронту, вони просто не зможуть евакуювати техніку, а особовий склад вони можуть кинути. Це буде гра на витіснення, ніхто нікого штурмувати в лоб не буде", - сказав він.

Експерт підсумував, що не виключає "жест доброї волі" росіян найближчими тижнями.

Війна - новини: ситуація на Херсонському напрямку

На півдні триває контрнаступ ЗСУ, українські бійці б'ють по логістичних шляхах противника, якими угрупованню окупантів перекидають боєприпаси та техніку.

У відповідь Росія відправила на Херсонський напрямок десятки тисяч підготовлених бійців і частково мобілізованих. Останні, за задумом Кремля, повинні будуть прикривати боєздатні частини в разі прориву оборони.

Разом з тим росіяни пустили чутки про нібито готовність "евакуюватися" на лівий берег Дніпра. 3 листопада гауляйтер Стремоусов заявив про "непросту ситуацію" у місті, а із захопленої ОВА зник триколор

Напередодні окупанти стверджували, що закрили рух через Дніпро для цивільного транспорту. 

За словами представника ОК "Південь" Наталії Гуменюк, росіяни насправді просто роблять вигляд "відступу": "Ми відстежуємо ситуацію і усвідомлюємо, що це можуть бути певні хитрощі і військові маневри для того, щоб створити для себе правильно побудовану оборону".

Також не вірити ворогові раніше закликав український президент Володимир Зеленський. На його думку, Росія просто хоче заплутати ЗСУ і приховати реальні наміри щодо півдня.

У самому обласному центрі залишаються регулярні частини окупантів. Російські військові заселяються в житлові будинки депортованих українців під виглядом цивільних осіб для здійснення можливих провокацій.

Вас також можуть зацікавити новини: