Ілля Пономарьов / фото Ковальчук Віктор УНІАН

Російський опозиціонер Ілля Пономарьов: Нова Росія може передати під управління Києву газові та нафтові родовища

12:00, 16.11.2022
8 хв. Інтерв'ю

Російський опозиційний політик, екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов в інтерв'ю УНІАН розповів про те, чому різко зник Путін, яку вигоду Китай сподівається отримати від війни і як РФ буде виплачувати Україні репарації.

Путін не поїхав на G-20, Лавров поїхав і потрапив до лікарні, потім Захарова записала відео, де вона в туфлях і пляжних шортах нібито готується до саміту. Їх ні в що не ставлять і їх всі ігнорують. Про що це все говорить?

На цей саміт вже запросили нас як представників з'їзду народних депутатів, але ми вирішили проявити солідарність з Україною і не поїхати. 

Вас запросили як офіційних представників влади РФ?

Це жарт, звичайно ж. Але якщо враховувати, що наш з'їзд вже показують по Першому каналу, я вважаю, що все досить серйозно. 

Ви кажете, що ви більш легітимний, ніж та влада, яка зараз у Кремлі. З якого боку показують ваш з'їзд? 

Легітимність Кремля дорівнює нулю і навіть має негативне значення, це пряма узурпація влади. Вони і Конституцію під себе правили, і обиралися в Криму. А у депутатів, які збиралися в Польщі, легітимність є. Всі люди були обрані на нормальних визнаних виборах, де точно голосували реальні люди за процедурою. З легітимністю тут все гаразд, головне питання у визнанні. Ми бачимо, що Російська Федерація стає ізгоєм. Не випадково ж Путін не полетів до Індонезії, адже сказали, що його будуть всі бойкотувати навіть з Лавровим. Людина не хоче піддавати себе глибокому приниженню. Звичайно, цей вакуум потрібно заповнювати. Я б хотів підкреслити, що депутати, які збираються на цьому самому з'їзді - це люди опозиційних поглядів. Але погляди у цих людей дуже різні. Є представники різних опозиційних течій і різних партій, є помірковані, є радикальні. В цьому і є суть парламенту. Абсолютно неправильно сприймати це як ще одну політичну силу - це не штаб революції і не ще один політичний рух, а саме парламент. 

Яким чином ви будете інтегруватися в Росію?

З'їзд робить закони, які будуть введені в силу після зміни влади. З'їзд безпосередньо зміною влади не займається. Це роблять окремо люди, які є делегатами в організаціях, які вони представляють. Наприклад, ваш покірний слуга є прихильником саме силового сценарію. Я вважаю, що тільки так це можливо. Ми займаємося роботою з легіоном "Свобода Росії", який воює у складі ЗСУ, займаємося підтримкою внутрішнього партизанського руху, ведемо медіаресурси. Тобто ми намагаємося різними способами грати на русі знизу. 

Є люди, які вважають, що влада зміниться зверху. Буде змова еліт і так далі. Наприклад, Михайло Ходорковський вважає, що головне буде в цьому, і він вірить, що це зроблять саме російські регіони. Ми на з'їзді сказали, що визнаємо і мирні, і силові методи протесту, і інформаційну або правозахисну історію. Все прекрасно, аби люди робили щось, а не просто розмовляли. 

ЗСУ вам допомагають у цьому. Вже котрий день не замовкає захоплення з приводу звільнення Херсона, але Путін мовчить. Він реально пропав?

А що йому сказати? Тепер кавун є тільки астраханський, а не херсонський. Я пишаюся цією перемогою, і дуже радий, що там брали участь росіяни. Я знаю, що у складі наступаючих військ був Ігор Волобуєв - відомий колишній віце-президент "Газпромбанку", який перейшов на бік України, взяв у руки зброю і якраз воює на тому напрямку. 

Начебто Іран відмовився Росії постачати зброю.  США нарешті поставили на місце Путіна? Або це збіг?

Безумовно, це не збіг.

Якщо ви звернули увагу, Путін "заткнувся" на тему ядерної зброї. Цей гніт різко пригасили. Думаю, це пов'язано з розміщенням американських солдатів в Румунії, Польщі, з флотом, з підривом "Північного потоку". Все це є ланками одного ланцюга.

Вони дуже правильно все роблять, тому що поєднують батіг і пряник. Наскільки я знаю, вони попросили Україну говорити про те, що вона готова вести переговори. А це якраз те, що, як повітря, потрібно Путіну. Будь-яка війна закінчується переговорами. Ті пункти, які стосуються параметрів відновлення країни, - це якраз переговорний процес, конкретні механізми і так далі. Але виведення військ - це питання безумовне, де інших думок бути не може. 

Але ж Путін може зробити когось "цапом-відбувайлом"? Або його можуть зробити?

Тільки його. Вони ж анексували вже Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області. Як вони можуть зробити крок назад? Вони ж не зможуть відкликати це визнання. Путін сам себе заганяє в кут. Він робив це абсолютно свідомо, щоб звузити галявину для маневру, але тепер ця його тактична бравада перетворюється на велику стратегічну проблему. Він сам собі зв'язав руки. 

Як поразка на фронті відіб'ється на зміні влади в РФ? Це буде паралельний процес? Або це буде результатом програшу?

Військові поразки будуть створювати фон, посилювати невпевненість в елітах і невдоволення в низах. Але сам по собі процес зміни може відбуватися тільки з двох сторін одночасно.

Жодна революція без розколу еліт не буде успішною. Так само не відбудеться розкол еліт, поки люди не побачать справжнього привида 17-го року, який блукає країною. 

Байден буквально перед G-20 зустрічається з Сі Цзіньпінем. Всі розуміють, що там одним з перших буде стояти питання України. Як ви думаєте, якими будуть підсумки?

Зараз Путін домігся того, що він став головним порушником спокою в світі, якого хочуть придушити з усіх боків. В цьому зацікавлені всі. З Китаєм все складно. Він зацікавлений у продовженні цього конфлікту, будь-який результат для нього вигідний. Зараз це взаємне ослаблення Заходу і Росії. Якби теоретично Путін переміг, це б послабило Захід, була б глибока криза блоку НАТО, що для китайців добре. Якщо переможе НАТО (я маю на увазі глобальну антипутінську коаліцію, де лідером є, безумовно, Україна), для Китаю це теж добре, тому що існує велика ймовірність розпаду Росії і буде її різке ослаблення. Китайці на тлі цього будуть виторговувати собі якісь "плюшки".

Які це можуть бути "плюшки"?

Я б припустив, що найбільше будуть торгові питання. Економіка на тлі COVID-19 і війни трохи пригальмувалася, тому Китаю дуже важливо, щоб не було ніяких обмежувальних заходів в цьому напрямку. На поверхні всі говорять про Тайвань, але я не думаю, що це насправді може бути предметом торгівлі. З одного боку американці його не здадуть, а з іншого - не будуть за нього воювати. Вирішення питання острова Тайвань насамперед лежить в самому Тайвані. Там досить сильні прокитайські партії та організації. Я думаю, рано чи пізно вони самі приймуть рішення. 

Нещодавно в Криму дівчат заарештували за виконання "Ой у лузі червона калина". Днями з'явилося відео, де в Ялті і в Бєлгороді танцюють під Вєрку Сердючку, де співається: "Ще не вмерла Україна, якщо ми гуляєм так". Про що це говорить? Чи справді слабшає ця влада? Або це збіг?

Це частина інформаційної війни, яка йде між Україною і Росією. Це можна назвати черговою успішною акцією в українську скарбничку. Знаючи дуже добре російські регіони, я можу сказати, що психологія людей, які живуть в прикордонних областях, дуже сильно охоронницька. Вона більш охоронницька, ніж настрої Росії в цілому. Це саме через відчуття того, що вони поруч з кордоном. Те, що домінуючий настрій саме такий, не скасовує різних точок зору. Є ж і проукраїнські точки зору. Звісно, там є антивоєнна опозиція, що влаштовує свої акції, які потрібно помічати. Вони показують, що навіть в Росії в України багато союзників. 

Ви говорили, що на ОРТ показували про ваші народні збори. Чи знаєте ви якою була реакція глядачів?

Зрозуміло, що цей репортаж був витриманий в іронічному ключі. З точки зору російської влади це була диверсія. У головній політичній програмі тижня сумлінно були показані всі дискусії і порядок. Навіть те, що ми говорили про необхідність фізичного усунення Путіна. Це, звичайно, найпотужніший сигнал для російських громадян. Зараз у мене вся пошта завалена листами, які пишуть: "Де записуватися? Де дають зброю? Як з вами налагодити контакт?" 

Ілля Пономарьов / фото Ковальчук Віктор УНІАН

Чи готові люди взяти зброю і піти повалити владу?

Країна велика. Звичайно, є люди, які до цього готові. Але тут багато не треба. Та черга, яка зараз стоїть на вступ до легіону "Свобода Росії" - це приблизно 10 тисяч осіб. 

У своєму інтерв'ю телеканалу Freeдом ви сказали, що в якості репарації і компенсації Україні Нова Росія може передати під управління Києву газові і нафтові родовища і розробки. Як це буде відбуватися? Чи Реальна вона?

Це якраз і є предметом переговорів. Але я вважаю, що така ситуація могла б виявитися взаємовигідною і Росії, і Україні. Україна б отримала гроші на відновлення, а Росія почала б виходити з санкційної петлі. 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся