Військовий експерт Олег Жданов / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Військовий експерт Олег Жданов: РФ сьогодні повністю втратила наступальний потенціал, а завтра втратить і оборонний

11:00, 07.11.2022
15 хв. Інтерв'ю

В інтерв'ю УНІАН Олег Жданов розповів про використання окупантами зброї 1943-1947 років, посилення екологічної проблеми на Донбасі через величезну кількість трупів на полях битв, а також про випадки розстрілу росіян за відмову від участі в бойових діях.

У мережі з'явилося відео, як армія РФ везла гаубицю Д-1. Такі вироблялися в 1943-1947 роках. Закінчуються боєприпаси?

У російської армії великі проблеми. Ми весь час киваємо на західних аналітиків і говоримо, що вони сказали, що російська армія - друга в світі, і весь світ повірив. Справа в тому, що ніхто не врахував війни, які провела РФ за ці 30 років, починаючи з двох чеченських воєн. При чому в другій чеченській війні витрата боєприпасів була просто необмеженою. Потім була війна в Грузії і в Сирії, були бойові зіткнення в Лівії і ось війна в Україні. Згадайте перші місяці. Вони дотримувалися тактики випаленої землі, коли тисячі тонн боєприпасів були витрачені за короткі проміжки часу. І ось з'являється ситуація, коли за даними Головного управління на складах лежать мільйони тонн боєприпасів, але ніхто не говорить про те, що вони старі. Це знаряддя Другої світової війни і поствоєнного періоду. А сучасні боєприпаси на сьогоднішній день вже в обмеженій кількості.

При проведенні контрнаступальних дій ми захоплюємо склади боєприпасів і бачимо, що снаряди калібру 122 мм датовані 2022 роком випуску. Вогонь фактично йде з конвеєра.

Гаубиці Д-1 1943 року в страшному стані. В ході програми навчання на другому курсі артилерійського училища ми брали на житомирський полігон гармати ЗІС-3. Вона в деяких історичних документах подається як "знаряддя перемоги". Це була наймасовіша гармата, яка виконувала завдання протитанкового засобу, воювала в перших рядах. Ми отримали боєприпаси зі складу 1943 року випуску. А це був 1984 рік. Ящики згнили, розвалювалися в руках. Заряди були з іржею, гільзи повністю окислилися. Але я вам скажу, що осічок практично не було. Всі снаряди були вистрілені з цих гармат. 

У Групі радянських військ Німеччини ми щороку перебирали стелажі з боєприпасами, виймали снаряди, яким було 25 років і відвозили їх на полігон на підрив. Вважається за заходами безпеки, що після 25 років вони не придатні до використання. Але сьогодні Росія вдається до будь-яких методів, щоб забезпечити свою вогневу міць. 

Тобто вони можуть здетонувати у них на складах або при транспортуванні? 

Ні. Справа в тому, що снаряди зберігаються не в остаточно спорядженому вигляді. Просто так вони не вибухають. Як тільки вкрутили детонатор, тоді снаряд являє собою небезпеку. А так тротил не детонує від вогню. Він може спокійно горіти. Можна тротиловими шашками топити грубку. 

Може бути Путін не дарма так хоче переговорів? Все таки Д-1 і "Катюша" VS HIMARS - це не рівносильна вогнева міць.

Ви абсолютно праві. Якщо Путін цього не розуміє, то йому це доводять офіцери Генерального штабу. Ця генеральська фронда утворилася з перших днів масованого вторгнення РФ в Україну. Вони намагаються донести до Путіна реальну картину справ і пояснюють, що ЗС РФ на сьогоднішній день втратили наступальний потенціал повністю, а завтра вони втратять і оборонний потенціал. Навіть той мільйон мобілізованих, яких Путін мріє зібрати, не воюватиме. Вони просто розбіжаться. Путін це розуміє і говорить про те, що він готовий до переговорів. Це ж повторюють і його чиновники Пєсков, Лавров і так далі. 

В принципі, вони навіть згодні переговори провести з нашим президентом. Раніше вони його не бачили взагалі як сторону. Для Путіна важливі не сенс і зміст цих переговорів, а факт. Справа в тому, що однією з умов буде тимчасове припинення вогню, що гарантує Путіну відстрочку програшу в цій війні. 

Або вони можуть зробити якусь передислокацію, поповнити зброю або дочекатися поставок від Ірану?

Вони тому і домагаються припинення вогню, щоб здійснити перегрупування військ і навчити військових. Мобілізованих навіть одягнути сьогодні нема в що. Мені дуже сподобалося відео, де мобілізовані висловили своє невдоволення. По-перше, вони живуть у наметовому містечку в полі. Їх досі не оформили, бо військова адміністрація до них ще не дісталася. По-друге, щоранку їм пропонують скинутися на дизпаливо, щоб чергова машина могла поїхати і привезти їм продукти. Це лакмус. Це показник того, що мобілізаційна система РФ виявилася не готова для прийому в кількості більше, ніж черговий призов до Збройних Сил. Це приблизно 120-130 тисяч. 

Шойгу сказав, що мобілізація нібито припинена. Але все одно кажуть, що повістки продовжують приходити. Була часткова мобілізація, а тепер буде прихована? 

Це маніпуляція суспільною свідомістю. Сенс в тому, що не можна словесно скасувати письмовий наказ - указ президента Росії. Якщо він виданий, то він буде діяти до тих пір, поки не з'явиться указ Путіна про припинення або скасування часткової мобілізації. До тих пір військкомати роздаватимуть повістки і загрібатимуть людей, що вони зараз і роблять. Вони можуть пригальмувати з цим, але почати збирати призовників, так як з 1 листопада почався призов на строкову військову службу. 

До речі, тут для нас закладена "міна уповільненої дії": 120 тисяч молодих солдатів, яких вони планують призвати, відправлять у військові частини для забезпечення життєдіяльності частин, їх не беруть на фронт. Але дембелів, які хотіли звільнитися цієї осені, не відпускають додому. Їх зараз приженуть на територію України. Дембеля набагато краще, ніж мобілізовані, але набагато гірше, ніж контрактники. Строковики в основному виконують господарські роботи.

Олексій Арестович у своєму інтерв'ю Юлії Латиніній сказав, що ми теж трохи втратили свій наступальний ресурс, тому чекаємо на надходження зброї. Чогось типу Харківського прориву чекати не варто, 1-2 місяці будуть нудними. Коли дочекаємося зброї, тоді і буде що показати. Чи можете ви з цим погодитися?

Як контраргумент я наведу американські ЗМІ та організації типу Інституту вивчення війни, які ґрунтуються на інформації з американського розвідспільноти. Вони в один голос твердять, що до кінця року ми повинні домогтися значних успіхів у плані звільнення наших територій. Але я більше схиляюся до думки Арестовича, так як наш успіх на полі бою безпосередньо залежить від поставок озброєння. 

Так, ми володіємо достатнім ресурсом людей і у нас немає проблем з мобілізацією. У нас є проблема в тому, з чим їх відправляти в бій. На сьогоднішній день через спосіб допомоги з боку Заходу ми змушені сісти в позиційну війну. Є мінімальні контрнаступальні дії на окремих ділянках оперативних напрямків. Основний упор на вогневому ураженні противника і нанесенні йому втрат. 

Окупанти готують Херсон до вуличних боїв та переодягають військових у цивільних

Що зараз відбувається в Херсоні?

На правому березі Дніпра відбувається ротація військ. Вони виводять все, що їм може перешкодити - колабораціоністські адміністрації, архіви, документи, Росгвардію. Але при цьому вони готують Херсон до вуличних боїв. Вони переодягають свої найбільш боєздатні частини в цивільний одяг, займають квартири і будинки евакуювалися людей і роблять там вогневі точки. Це буде картинка для російського ТБ. Те, що бійці в цивільному будуть вести бій з ЗСУ, буде піднесено як опір місцевих жителів "окупації з боку України". Також вони будують лінії оборони перед самим Херсоном. 

Справа в тому, що плацдарм на правому березі Дніпра - це фундамент, на якому тримається оборона всієї західної частини окупованих територій. Не дарма Путін віддав наказ про те, що ні кроку назад з правого берега. Вони битимуться за правий берег до останнього російського солдата, бо втративши цей плацдарм, повністю обвалюється оборона на запорізькому напрямку і ми виходимо на перешийок. 

Як думаєте, коли вони можуть підірвати Каховську ГЕС?

Ніколи. Це 100% шантаж. По-перше, справа в тому, що зараз з лівого берега Дніпра вони примусово відселяють цивільне населення і обладнають лінію оборони, куди заводять свої війська, мінують берег і все інше. У разі підриву ГЕС саме лівий берег першим піде під воду. Виходить, вони будуть топити власні війська? По-друге, падіння рівня води в Дніпрі, яке забезпечує Каховська ГЕС, осушує Північно-Кримський канал. Вода в Крим може бути подана тільки з відновленням самої греблі. Навіть йдучи звідти, вони все одно будуть сподіватися, що вони відстоять Крим, як це було в 2014 році. До речі, вони на перешийку побудували досить серйозну лінію оборони.

Каховська ГЕС / Фото УНІАН, Віталій Данильченко

Екологічна загроза через трупи, які РФ не забирає в поля бою

Що зараз відбувається в Бахмуті, Сватовому, Кремінній? В якому стані там все на даний момент?

Донецький напрямок - це політичне завдання. Путін сказав, що треба захопити Донецьку область, тому вони відправили туди приватні військові компанії як найбільш боєздатну частину силових структур. 

Вони і так штурмували наші позиції по 5-8 разів за день, а сьогодні цей напрямок активізувався ще й тим, що Пригожин намагається стати політичним лідером біля Путіна і намагається захопити владу в РФ. Щоб утвердитися перед Путіним і показати, що Генштаб є неспроможною організацією, а він в змозі вирішувати будь-які проблеми, йому потрібна будь-яка перемога, взяти будь-який населений пункт, який на слуху. І це має бути не маленьке село, а Соледар, Бахмут, Макіївка, Авдіївка чи щось таке. 

У зв'язку з тим, що генерал Суровікін - хороший друг Пригожина, зараз кидаються всі ресурси на забезпечення бойовиків приватної військової компанії Пригожина. А він сьогодні просто "рве жили", щоб показати свою спроможність у веденні бойових дій і їхній успішності. Ось що зараз відбувається на цьому напрямку. Тому нам там вкрай важко. Там настільки важка ситуація, що 5-8 атак в день на наші позиції. Плюс перевага артилерії, плюс вони туди додають мобілізованих і намагаються вибити нас з цих позицій за рахунок вогневого натиску. 

Щодня Бахмут перебуває під обстрілами окупантів / фото facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Вийде?

Я думаю, що ні. Вони мають частковий успіх на окремих ділянках в деяких населених пунктах. У Макіївці та Бахмуті ми закріпилися за природною перешкодою, яку форсувати під таким вогнем нереально. У Соледарі та Авдіївці більш проблематично, але ми тримаємо оборону. 

Проблема набирає вже екологічний характер. Є екологічні організації, які б'ють на сполох, так як убитих найманців з поля бою ніхто не прибирає. Трупна отрута потрапляє в грунтові води і розноситься, тварини об'їдають. У гуманітарному плані там справжнє пекло на землі. 

До речі, ми забезпечуємо наших бійців хлорним вапном, щоб вони могли хоча б трохи дезінфікувати місцевість перед своїми позиціями. Втрати оцінюються десь в 10 тисяч. Це те, що ми могли порахувати на полі бою перед нашими порядками.

У РФ відомо 50 випадків розстрілу за відмову воювати 

Вам відомо щось про тих ув'язнених, які пішли воювати?

Виявляється, в РФ є громадська організація "Русь сидящая". Вони підвели деякі підсумки і заявили, що на сьогоднішній день мобілізовано близько 25 тисяч ув'язнених по всій країні. Це з урахуванням того, що в російських в'язницях сидить близько 340 тисяч. Мобілізували людей в добровільно-примусовому порядку, використовуючи службове становище. Пам'ятаєте ту промову Пригожина для ув'язнених, яка потрапила в мережу? Він там говорить одну дуже цікаву фразу: "Хто буде воювати, той з нами і молодець, а хто не буде воювати - розстріляємо". Ця громадська організація сьогодні говорить про те, що вони мають доказову базу на 50 випадків розстрілу бійцями приватних військових компаній ув'язнених за відмову від участі в бойових діях, за дезертирство і спробу втечі з позицій та інші правопорушення. 

Мрія Путіна - втягнути НАТО у війну

Байден заявив, що американські військові, які зараз перебувають у Європі, залишаться там ще на якийсь час, поки в Україні війна. З чим це пов'язано?

Байден навіть сказав, що вони там залишаться на невизначений термін і будуть на ротаційній основі. Це говорить про те, що НАТО реально бачить загрозу від РФ. Ще НАТО посилює угруповання своїх військ у Східній Європі. Це дуже важлива деталь, тому що країни Старої Європи все одно не залишають варіанту домовитися з Путіним. 

Ми почали розмову з гаубиць Д-1 і"Катюш". Чим взагалі Росія може воювати проти НАТО? 

Мрія Путіна - втягнути НАТО в цю війну, щоб оголосити війну і тут же сісти за стіл переговорів і, умовно кажучи, здатися в полон. Це допоможе Путіну повернутися на світовий Олімп політики. Сьогодні РФ стоїть на сходинці країн середнього світу, але не тих країн, які вершать долі світу. 

Сьогодні Путін змушений вести мову про те, що якщо будуть переговори, то з президентом Зеленським. А якщо він втягує у війну НАТО, тоді переговори будуть з Джо Байденом. Що робить Путін тоді? Знову стає світовим лідером, чого не можуть допустити США. Одна з геополітичних цілей цієї війни - повністю вибити Росію зі світового Олімпу. 

Один залп ракети "Томагавк" покладе всю військову інфраструктуру Росії. Путін це прекрасно розуміє, але йому потрібен переговорний процес на рівні світових лідерів Байдена, Шольца, Макрона. 

Тоді він буде обговорювати з ними підсумки цієї війни. Ось чого він домагається. 

Як думаєте, доб'ється?

Ні. Інакше б ця війна не затівалася. Якщо Путін цього доб'ється, то США програли війну. Треба чітко розуміти, що війна йде в двох площинах. Ми воюємо за свою свободу, незалежність, територіальну цілісність і майбутнє наших поколінь. США і країни-партнери воюють за новий світопорядок, який не передбачає РФ як країну, що впливає на світові процеси. Тому я завжди впевнено кажу, що захід не може нас кинути. 

Чому ж вони тоді так тягнуть зі зброєю?

На мій погляд, у США є своє бачення ходу цієї війни. Розуміючи наші можливості і можливості РФ, вони роблять так, щоб Росія повністю вичерпала свій військовий потенціал. Вони намагаються зробити так, щоб завтра ніхто не міг оголосити ще одну хвилю мобілізації, зібрати армію і рушити на західні країни. Коли закінчиться мобресурс і гаубиці Д-1, коли вони будуть змушені зі зберігання знімати танки Т-34, тоді ми зможемо завдати повної військової поразки. Тоді вже нова влада, а вона на той час 100% буде нова, буде готова йти на компроміси і на позбавлення РФ ядерного арсеналу. 

Ця зброя закінчиться, а ракети? Ми ж бачимо, які терористичні акти влаштовує Росія. Плюс замовила у Ірану ракети дальністю 300 км і 700 км, а у нас не дуже то і є чим закривати від них небо. 

З урахуванням загострення обстановки між Саудівською Аравією та Іраном, цілком можливо, що ця передача може навіть і не відбутися. Навіть можуть припинитися поставки дронів. Саудівська Аравія та Іран мають лише сухопутні кордони. Значить, вони можуть обмінюватися вогневими ударами тільки через Перську затоку. 

З іншого боку ми бачимо, що бойовий запас ракет РФ починає "танути", десь вже видно дно. Ми бачимо, що ось-ось нам передадуть два комплекси NASAMS. Іспанія і Франція готові передати нам протиракетні комплекси. Можемо сподіватися, що десь Ізраїль щось передасть, але за результатами виборів це малоймовірно. До речі, в США обговорюється питання і по комплексам "Patriot". Може бути, до середини зими ми отримаємо непоганий комплект по протиракетній обороні. 

ЗРК MIM - 104 Patriot / US Army

І наостанок запитаю про те, що Іран вивісив прапор війни. До чого це все і чи має це відношення до війни в Україні?

Так, я думаю, що має. Одним з тригерів протистояння Ірану і країн Близького Сходу може бути Російська Федерація. Росії сьогодні вкрай вигідно пожертвувати тим же Іраном і спровокувати його на війну, щоб відвернути увагу від нашої війни, припинити або зменшити допомогу Україні. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся