В соцмережах чимало скарг на хабарі від простих українців, які виїжджали в ці дні за кордон \ фото УНІАН

Заробити на війні. Як українські митники наживаються на волонтерах та порушують закон

14:28, 16.03.2022
7 хв.

Польські волонтери, які привозять в Україну гуманітарну допомогу і сприяють вивезенню за кордон українських біженців, почали скаржитися на хабарі на українській митниці. УНІАН з’ясовував, у кого і за що вимагають гроші.

Десять "срібняків"

Кому війна, а кому – мати рідна. І якщо війна, бойові дії – це суцільне зло для людей, то для представників певних професій – непоганий заробіток. Очевидно, саме так вирішили деякі працівники митниці і почали "викачувати" гроші з тих, хто абсолютно безкоштовно намагається допомогти і українським військовим, і українцям, які були вимушені покинути власні домівки, охоплені війною.

Соцмережі рясніють повідомленнями, у яких люди описують різні неприємні ситуації, які сталися з ними при перетині польського кордону.

Відео дня

"На дні всього світу! Цей сучий син чіплявся за нібито відсутні документи, поки не отримав 10 чортових доларів! Юда продав Христа за 30 срібняків. І цей мудак в уніформі продав всю віру в те, що ми робимо, за 10 доларів. Я і мої товариші вирішили завершити нашу місію в Україні", - написав у Facebook поляк Бартек Алексінскі, який з-під Варшави возив в Україну гуманітарну допомогу і допомагав переселенцям.

"Щойно зателефонував знайомий поляк, який безоплатно 12-ту добу возить на Львів гуманітарку і вивозить наших біженців. На прикордонному пункті "Будомир – Грушів" (Львівська область) наш митник розвів його на 10 доларів хабаря. Просто чіплявся до всього, поки той не дав йому 10 баксів. Я бачив, як мужньо і людяно працювали хлопці-митники у нас на Паланці, як допомагають нам з польською допомогою на Орловці. Львівська митниця, знайдіть цю с*ку!", - емоційно написав у Facebook одеський активіст Олександр Бабич.

За кілька тисяч доларів чоловіків на кордоні "не помічають"

Крім того, в соцмережах чимало скарг на хабарі від простих українців, які виїжджали в ці дні за кордон, рятуючись від війни.

"З нас взяли гроші за те, що ми їхали з собакою, у якої були абсолютно всі документи і щеплення. Вагітна я, троє дітей, і з чоловіка зажадали 50 євро на нашій митниці, щоб не викликати санітарну службу. Є тварюки", - поділилася в коментарях під постом Бабича одеситка Дарина Антоненко.

"Сумно, але не здивована. На кордоні завжди так було. Продаються місця в черзі. За 5 тисяч доларів в перші дні війни чоловік міг проїхати, хоча вже була повна мобілізація", - написала інша користувачка соцмережі Євгенія.

До слова, киянин Сеяр Куршутов, який теж з перших днів війни допомагає переселенцям, вважає, що постанова про заборону виїзду чоловіків призовного віку за кордон – марна дурість керівництва прикордонної служби, якою успішно користуються "рішали" з їхнього оточення. І не лише на польському кордоні.

"Утворилася ціла індустрія, вивезення боягузливих дезертирів з країни, вихід по "зеленці" (кілька кілометрів полем), доступний на кордоні з Молдовою за 4-5 тисяч доларів, на Закарпатті можна проїхати через пункт пропуску на автомобілі так, що одного з пасажирів просто "не помітять" наші прикордонники за 25 тисяч євро (при цьому, ти опиняєшся в сусідній країні легально, проходячи паспортний контроль у її пункті пропуску, на відміну від бюджетнішого варіанту з проходом по "зеленці")", - каже Сеяр.

Гроші вирішують все

Євген Шестаков – уродженець Павлограда Дніпропетровської області, але вже багато років живе у Варшаві, має власний бізнес у Польщі та Бельгії. Щойно в Україні почалася війна, він з першого дня, не роздумуючи, взявся допомагати землякам.

На фото Євген Шестаков, який багато років живе у Польщі 

"Я в Україну перевожу медикаменти, з України забираю у Польщу дітей, людей з інвалідністю, вагітних жінок. Тобто тих, кому найважче виїхати, - розповідає Євген УНІАН. – Але на кордоні у мене виникли проблеми. Найбільша, коли я перевозив семирічну дитину. Батько дитини – командир батальйону поліції спецпризначення у Києві, вони стоять на "передку". Мати залишилася поруч з чоловіком, допомагає батальйону. Їхню квартиру розбомбили і дитина жила в штабі. Тож вони домовилися з хрещеною матір’ю дитини, яка живе у Варшаві, що вона забере її до себе. Написали на мене доручення, начальник штабу завірив його печаткою. Є закон, що під час воєнного стану це абсолютно нормальна практика. Коли на паспортному контролі дитину перевіряли, поставили питання, хто я такий, я все пояснив і тут почалося… Спочатку – покажи нам закон. Я зателефонував юристам, вони скинули мені інформацію про цей закон. Митники довго шукали його в Інтернеті, знайшли, перечитали, закон є, наче все так. Але в законі сказано, що доручення має бути на гербовому бланку, тож, де герб на цьому бланку? Кажу, хлопці, ви що, знущаєтеся? В Києві війна, люди роздрукували, як могли. Печатка є, телефони всі є, в мене є копії паспортів батьків, службового посвідчення батька, подзвоніть, перепитайте. Ні, не хочемо брати відповідальність і дитину не пропустимо. Врешті, я таки вивіз дитину, але задля цього довелося порушити закон України".

Чоловік каже, що хабар митникам не давав, хоча вони всіляко натякали саме на це.

"Я взагалі не даю хабарі, а під час війни – тим більше. Але вони натякали, що хочуть гроші. Взагалі скажу, що за гроші там вирішуються всі питання. Бо є черга, де їдуть волонтери, вивозять тяжкохворих дітей, де "швидкі" їдуть. І в цій черзі стоять дівчатка на дорогих автомобілях або їде чувак з яхтою. Ну це ж абсурд!" - каже Євген.

Чоловік також вражений ставленням самих поляків до українців.

Заробити на війні. Як українські митники наживаються на волонтерах та порушують закон

"Везу в Україну повний бус медикаментів для військових. І польські митники, прикордонники ще довантажують три коробки ліків, щоб я відвіз їх українським військовим. І коли переїжджаю на українську сторону, починається: що ти везеш, кому, куди, а давай ми подивимося, а що це за ліки, а може це наркотичні і т.д. Я кажу: хлопці, я не розуміюся на ліках, лише знаю, що це ліки для військових, я знаю, звідки вони, бо більша частина куплена за мої гроші і я їх довезу, куди потрібно. А як вони називаються і як діють, вибачте, я не фармацевт і не лікар. І таких випадків багато. Вони просто реально не розуміють, що йде війна. Вони просто знають, що раніше гроші капали, а тепер капають менше".

Порушників обіцяють карати

Виконуючий обов’язки начальника Львівської митниці Данііл Меньшиков зазначив, що трапляється всяке. Мовляв, також є нечесні "ділки", які під виглядом гуманітарної допомоги намагаються через кордон провезти комерційні товари. Тому митники мусять все ретельно оглядати.

"Звертаюся до всіх громадян: не треба заробляти на війні! Всі незадекларовані товари ми негайно вилучаємо та передаємо на потреби Збройних сил України", - сказав Меньшиков.

Проте порушень з боку своїх працівників на митниці теж не заперечують. "Звертаємось до ЗМІ, а також до всіх водіїв та пішоходів, які перетинають кордон: якщо хтось із вас стане свідком перевищення службових повноважень чи вчинення правопорушень працівниками митниці, негайно звертайтесь до правоохоронних органів або телефонуйте до чергового ВВБ Львівської митниці за номером (032) 258 99 79. Ми перевіряємо всю інформацію, яка потрапляє в соцмережі та ЗМІ щодо роботи митників, і зацікавлені в тому, аби кожен випадок протиправної діяльності тих чи інших посадових осіб був розслідуваний та набув законного рішення", - прокоментували УНІАН у прес-службі Львівської митниці.

Також митники звернулися до громадян з проханням користуватися лише надійними джерелами інформації й не робити послугу ворогу – не розганяти фейки.

Мирослава Бзікадзе

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся