Зеленський провів нараду на Донеччині / фото Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський відвідав бойові бригади, які захищають Україну на Донецькому напрямку.

Як зазначається у повідомленні на сайті глави держави, під час робочої поїздки на Донеччину Зеленський побував у командних пунктах військових з’єднань, які боронять суверенітет і територіальну цілісність України у складі оперативно-тактичного угруповання "Донецьк".

Він разом із командувачем морської піхоти й ОТУ "Донецьк" Юрієм Содолем та першим заступником міністра оборони Олександром Павлюком відвідав командні пункти 109-ї окремої бригади територіальної оборони, 110-ї окремої механізованої бригади ім. генерал-хорунжого Марка Безручка, 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Білинського, 53-ї окремої механізованої бригади ім. князя Володимира Мономаха, 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка, 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, 37-ї окремої бригади морської піхоти та 38-ї окремої бригади морської піхоти.

Зеленський заслухав доповіді командирів бойових бригад про оперативну ситуацію на фронті, взаємодію підрозділів у зоні відповідальності ОТУ "Донецьк", а також про статус виконання бойових завдань і рівень матеріально-технічного забезпечення.

Крім того, президент поспілкувався з командирами щодо проблемних питань, серед яких комбати найчастіше згадували дедалі більшу потребу в безпілотниках та антидронових засобах, недостатнє комплектування підрозділів особовим складом та нестачу окремих типів боєприпасів.

"Глава держави та військові обговорили створення допоміжної системи забезпечення бригад, яка візьме на себе менеджерські функції та вивільнить час командирів для бойової роботи. Також ішлося про способи підвищення мотивації воїнів", - зазначається у повідомленні.

Володимир Зеленський та Юрій Солодь / фото Офіс президента

Президент подякував військовим за силу, хоробрість і результативність у боротьбі з російськими окупантами.

Зеленський також вручив державні нагороди українським захисникам, які у складі ОТУ "Донецьк" відбивають вторгнення ворога. Зокрема, з рук президента орден "Золота Зірка" із присвоєнням звання Героя України отримав командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Командування морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України Віктор Сікоза.

Згодом у Зеленського повідомили, що він також, під час робочої поїздки до Запорізької області, побував у командних пунктах бойових бригад, які беруть участь у звільненні української землі у складі оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

Глава держави разом із Павлюком, командувачем ОСУВ "Таврія" Олександром Тарнавським та командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ, командувачем ОТУ "Марун" Максимом Миргородським відвідав командні пункти 148-ї окремої артилерійської бригади, 82-ї окремої десантно-штурмової бригади та 71-ї окремої єгерської бригади.

Зеленський заслухав доповіді командувачів про оперативну обстановку у зоні їхньої відповідальності та дії українських з'єднань щодо деокупації території України. Він також обговорив із командирами тактику боротьби з БПЛА противника.

Під час спілкування з військовими окрему увагу було приділено їхнім потребам та актуальним проблемним питанням. Президент також нагородив бійців, які відзначилися в захисті суверенітету й  територіальної цілісності України на Запорізькому напрямку.

Зокрема, Зеленський присвоїв звання Героя України та вручив орден "Золота Зірка" командиру аеромобільного батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ майору Олегу Дмитруку, який захищає Україну від російських загарбників із 2014 року. Майор був учасником боїв за звільнення Слов’янська, Краматорська, Красного Лимана, Кривої Луки та Мар’їнки.

Водночас у своєму вечірньому відеозверненні Зеленський наголосив, що це надзвичайно важливо - підтримати воїнів, поспілкуватися з комбригами та комбатами.

"Це дуже-дуже корисно - почути від тих, хто йде у бій безпосередньо, чого саме не вистачає, чого саме достатньо і що саме треба змінити. Все, про що говорили воїни, буде питаннями для учасників Ставки. Особливо щодо РЕБ - усе почули, хлопці", - сказав він.

Нагородження українських захисників

Раніше Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь у врученні відзнаки глави держави "Національна легенда України" і посмертно нагородили командира 1-го окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" ЗСУ Дмитра "Да Вінчі" Коцюбайла цією відзнакою.

У червні він присвоїв звання Героя України полковнику Сергію Яременку, який  командує 96-ою бригадою повітряного командування "Центр". Під його командуванням зенітники знищили 13 аеробалістичних ракет Х-47 "Кинджал".

Вас також можуть зацікавити новини: