Моравецький розкритикував позицію Німеччини щодо передачі танків Україні / REUTERS

Польща допускає створення коаліції з країнами, які готові надати Україні танки Leopard 2 без участі Німеччини, якщо уряд Шольца так і не погодить передачу цієї броні. Про це в інтерв’ю журналістам 22 січня розповів прем’єр Матеуш Моравецький, цитує Європейська правда.

Моравецький розкритикував поведінку Німеччини на засіданні "Рамштайну-8", яка, на його думку, була неприйнятною.

Глава польського уряду не розуміє, що має ще статися, щоб у Берліні "відкрили очі і почали діяти відповідно до потенціалу Німеччини". Він зауважив, що ФРН не повинна зв’язувати руки іншим союзникам, якщо вже сама не хоче цього робити.

Відео дня

"Якщо згоди Німеччини на Leopard так і не буде, то ми будемо будувати меншу коаліцію держав, готових поділитися своїми сучасними танками з Україною. Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров’ю", - заявив Моравецький.

Він підкреслив, що Україна і Європа переможуть у цій війні - з Німеччиною або без неї: "Від Німеччини зараз залежить, чи хочуть вони приєднатися до місії та спинити російське варварство, чи обирають мовчки спостерігати і увійти в історію як ті, хто був на неправильній стороні".

Раніше представник Канцелярії Анджея Дуди наголосив, що навчання українських танкістів на Leopard розпочнеться "у перспективі кількох днів", а не місяців.

Танка Leopard для України - що відомо

Попри надихаючі заяви низки країн щодо готовності поставити Україні Leopard, їхня передача танків так і не було затверджена на засіданні "Рамштайн" 19 січня.

Повідомлялося, що у країн були з цього приводу великі дискусії, які поки не ознаменувалися якимось єдиним рішенням. Щоб Україна отримала Leopard від тієї ж Польщі, цю передачу повинен, згідно з експортною ліцензією, узгодити Берлін.

Немає рішення і про постачання американських важких танків Abrams. Вашингтон у всіх своїх заявах посилається на труднощі з обслуговування цієї техніки.

Разом з тим групу українських військових вже відправлять навчатися на Leopard і британських Challenger 2. Це може бути хорошим знаком, що Leopard незабаром все ж з'являться на українському фронті.

Вас також можуть зацікавити новини: