Виявити такий підводний човен буде вкрай важко / фото REUTERS

США встановили інноваційний магнітогідродинамічний привід (MHD) на атомний підводний човен, що дасть йому можливість рухатися "повністю безшумно". 

Naval News повідомляє, що військово-морські сили США модернізували субмарину USS Montana типу Virginia, встановивши на неї замість класичного гребного гвинта магнітогідродинамічний привід, який не створює ніяких звуків під час роботи.

USS Montana буде проходити випробування на річці Пенобскот у штаті Мен. Локацію обрали невипадково: передбачається, що закрита водойма не дасть іншим країнам можливість спостерігати за результатами випробувань. 

Відео дня

Про розробку Агентством передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) безшумного двигуна для підводних човнів стало відомо у минулому році. 

Принцип роботи магнітогідродинамічному приводу базується на використанні надпровідних магнітів, які створюють магнітне поле, що рухає воду в одному напрямку, створюючи таким чином тягу. У магнітогідродинамічному приводу не має рухомих частин, через що відсутній ефект кавітації у водному середовищі. 

На практиці це означає, що виявити такий підводний човен буде вкрай важко, а в ряді випадків – майже неможливо. Серед недоліків технології називають відносно малу порівняно з аналогами тягу.

Субмарини типу Virginia – довідка 

Virginia є типом найновіших американських багатоцільових атомних субмарин четвертого (останнього на сьогодні) покоління. 

Підводні човни типу Virginia призначені для боротьби з субмаринами противника, нанесення ракетних ударів по наземних цілях та проведення диверсійних робіт. 

Ракетне озброєння субмарини представлено ракетами "Томагавк", які запускають з 12-ти вертикальних пускових установок. Також човен має торпедно-мінне озброєння. На сьогодні побудували 24 субмарини типу Virginia. 

Китай нарощує підводні сили - головні новини

Америка готується до протистояння з Китаєм, який стрімко нарощує можливості свого флоту, зокрема – підводні сили. У минулому році повідомлялось, що Китай спустив на воду свої перші атомні підводні човни з керованими ракетами.

Експерти попереджають, що ера тотального домінування американських підводних човнів над китайськими може закінчитись. Останнім часом КНР активно працює над технологіями шумозаглушення для своїх субмарин. Окрім того, Пекін розширює можливості для відстеження підводних човнів США.

Вас також можуть зацікавити новини: