Китай будує нове покоління човнів / фото ua.depositphotos.com

Згідно з останньою доповіддю Пентагону про збройні сили Китаю, Пекін спустив на воду свої перші атомні підводні човни з керованими ракетами. Це дало йому можливість атакувати з суші і з моря, що раніше було прерогативою лише американських і російських кораблів.

Звіт Пентагону, опублікований 20 жовтня, є першим очевидним підтвердженням того, що модифіковані підводні човни, помічені на китайських верфях за останні 18 місяців, є підводними човнами з керованими ракетами типу 093B. Про це пише Reuters.

У доповіді Пентагону йдеться, що в короткостроковій перспективі китайський військово-морський флот "матиме можливість завдавати високоточні удари на великі відстані по наземних цілях із підводних човнів і надводних кораблів, використовуючи крилаті ракети наземного нападу, що помітно підвищить можливості Китаю по демонстрації сили".

Відео дня

Відомі як ПЧАРК, ракетні підводні човни зі звичайним озброєнням були розроблені Радянським Союзом під час "Холодної війни", у тому числі для ураження американських авіаносців. У той же час ВМС США розробили свою власну версію, переобладнавши човни з балістичними ракетами для перевезення більшої кількості крилатих ракет наземного нападу "Томагавк".

Крилаті ракети, як правило, є високоточною зброєю великої дальності, яка, на відміну від балістичної зброї, літає на малих висотах або ковзає по поверхні моря.

У 2011 році підводний човен USS Florida випустив 93 ракети "Томагавк" по ППО Лівії. Це був перший бойовий удар американського підводного човна і подія, яка, за словами регіональних військових аташе, була уважно вивчена китайськими стратегами.

"Деякі аналітики кажуть, що ВМС Китаю прагнутимуть використовувати ці кораблі в якості додаткової зброї проти авіаносців, а також як платформу для наземних атак, дозволяючи завдавати удари з набагато більшої дальності, ніж флоти менших ударних підводних човнів", - пише Reuters.

У доповіді наголошується, що три нові китайські підводні човни можуть бути введені в експлуатацію до наступного року в рамках більш широкого розширення підводного флоту - як атомного, так і дизельного - який до 2025 року може налічувати 65 суден.

Це відбувається на тлі зростаючої гонки підводних озброєнь, оскільки Китай будує нове покоління човнів з ядерним озброєнням в рамках своїх сил стримування, що розвиваються.

Коллін Кох, дослідник безпеки з сінгапурської Школи міжнародних досліджень імені С.Раджаратнама заявив, що ПЧАРК є важливим новим потенціалом для китайського військово-морського флоту.

Враховуючи очікуване основне озброєння у вигляді крилатих ракет, "це потенційно дозволить їм здійснювати масовані наземні і протикорабельні атаки на дистанції протистояння", що ускладнить стратегічні розрахунки суперників Китаю, сказав він.

"Я також очікую, що китайці дізналися з російського досвіду їхнього використання для загрози американським авіаносцям - з ПЧАРК можна завдавати удари на дистанції протистояння, на відміну від типового ударного підводного човна, у якого може бути більш обмежений вибір озброєння, і це реальна перевага", - говорить Кох.

У дослідженні, яке обговорювалося у військово-морському коледжі США в травні, зазначалося, що армія Китаю близька до прориву в тому, щоб зробити свої атомні підводні човни набагато тихішими і більш складними для відстеження Сполученими Штатами і їхніми союзниками.

Однак деякі дипломати та аналітики заявили, що незрозуміло, чи були ці досягнення використані в нещодавно запущених атомних підводних човнах. Очікується, що модернізація відбудеться на атомних човнах, спущених на воду, до кінця десятиліття.

"Якщо вони не впевнені в поліпшеннях, ми можемо очікувати, що ВМС Китаю будуть обережні в їх первісному розгортанні. Однак ми знаємо, що підводні сили є пріоритетом для Сі Цзіньпіна, і це ще одна ознака того, що вони до цього йдуть", - заявив Reuters військовий аташе Азії на умовах анонімності, що відстежує підводні сили Китаю. 

Озброєння Китаю - новини

Раніше УНІАН повідомляв, що відповідно до щорічної доповіді Пентагону, станом на травень в арсеналі Китаю є понад 500 діючих ядерних боєголовок. Раніше в листопаді передбачалося, що до 2035 року Китай матиме запаси в 1500 ядерних боєголовок.

У новому звіті також зазначається, що ВМС Китаю мають у розпорядженні понад 370 кораблів і підводних човнів у порівнянні з 340 кораблями минулого року.

У відповідь МЗС Китаю заявило, що звіт Пентагону, в якому говориться, що до 2030 року Китай буде мати більше 1000 ядерних боєголовок, сповнений упереджень і спотворює факти. Представник МЗС зазначила, що Китай не має наміру брати участь в гонці ядерних озброєнь.

Нещодавно стало відомо, що Китай приступає до виробництва нового покоління підводних човнів з ядерним озброєнням, які, як очікується, вперше кинуть виклик зростаючим зусиллям США і союзників по їх відстеженню. Очікується, що Китай до кінця десятиліття введе в експлуатацію свій підводний човен з балістичними ракетами типу 096, а її безшумності частково сприяють російські технології.

Вас також можуть зацікавити новини: