REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон прийме російського автократа Володимира Путіна у своїй літній резиденції. І його адміністрація зайняла тверду позицію щодо того, чого не буде на цій зустрічі. Франція не шукає ролі посередника між Москвою й іншими світовими силами. Хоча президент США Дональд Трамп нещодавно звинуватив Париж у спробі зайняти таку роль у відносинах з Іраном.

Також, як пише Bloomberg, візит Путіна в середньовічну морську фортецю Брегонсон не сигналізує про повернення Росії в G8 за тиждень до зустрічі G7 на іншому французькому курорті. Натомість у Макрона хочуть показати, що Франція веде власну незалежну зовнішню політику.

Читайте такожМакрон має намір 19 серпня обговорити з Путіним необхідність досягнення результатів у "нормандському форматі"

Відео дня

В очах Путіна все інакше. Росію вигнали з G8 у 2014 році після анексії Криму і початку війни на Сході України. За словами зовнішньополітичного аналітика Володимира Фролова, французькі чиновники стверджують, що не хочуть повернення Москви в клуб, доки санкції проти неї в силі. А проблеми, через які вони були запроваджені, лишаються не вирішеними. Але Кремль буде вважати запрошення свого автократа в Францію як перемогу.

«Для Путіна це безпрограшний візит. Він повністю знищує ідею про міжнародну ізоляцію», - каже Фролов.

«Путін буде зосереджувати увагу на Трампі під час діалогу з Макроном, якого він розглядає як перший щабель на шляху до американського президента. Для Путіна Трамп значно важливіший, ніж Макрон», - додав він.

Перед візитом Путіна Росія усунула одну з тем, яка могла б стати причиною конфлікту. Зокрема, вона перевела під домашній арешт арештованого французького інвестора Філіпе Дельпаля. Його утримують під вартою вже пів року через звинувачення у шахрайстві. Макрон часто говорив з Путіним про цю справу. І от якраз перед візитом російського президента у Францію ця ситуація раптом зрушила з місця», - зауважує радних з закордонної політики Кремля Юрій Ушаков.

Читайте такожФранція звинуватила РФ у використанні супутника для шпигунства за апаратами інших держав

Видання пише, що Макрон спробує підштовхнути Путіна скористатися останніми мирними жестами з боку України і її нового президента Володимира Зеленського. Франція також хоче, щоб Росія натиснула на режим в Сирії й зупинила атаки в місті Ідліб, яке перебуває під контролем опозиції. Але Путін навряд погодиться на щось у питанні України, де конфлікт лишається в глухому куті попри заклики Зеленського дати новий поштовх мирним ініціативам.