Військові РФ з Придністров'я можуть втрутитися в політичні процеси в Молдові / фото gur.gov.ua

Українські військові можуть зачистити Придністров'я від російських окупантів за два тижні. Але це для цього влада Молдови має офіційно звернутися до України за відповідною допомогою.

Про це заявив військовий експерт Роман Світан. Він зазначив, що російський контингент у так званій Придністровській молдовській Республіці у військовому плані Україні не загрожує. А ось для самої Молдови загроза є.

"Якщо ті протести, які зараз запущені, ті механізми, які росіяни запустили в Молдові, внутрішні політичні процеси, - а це дестабілізація, - виллється в якісь сутички вже із застосуванням зброї, туди може підключитися російський контингент, який знаходиться в Придністров'ї", - зазначив Світан.

Він зазначає, що прямого виходу для росіян з материкової РФ в Молдову немає - їм треба пройти Україну або Румунію, чого вони не зможуть.

"А ось якщо такий розвиток подій почнеться, коли військові з Придністров'я втрутяться в політичні процеси в Молдові, то тоді, якщо президент Молдови попросить у нас допомоги, ми можемо втрутитися і зачистити "ПМР". Два тижні нам вистачить для того, щоб знищити російські війська в Придністров'ї. Але ще раз повторю, це тільки на прохання президента і уряду Молдови", - сказав Світан.

При цьому експерт зазначає, що такий розвиток подій не відтягне українські війська з лінії фронту, оскільки вздовж кордону з Молдовою ЗСУ і так змушені тримати певний контингент військ.

"Як тільки Молдова у нас попросить - два тижні, після цього наші частини підійдуть і посилять вже лінію фронту на тому ж Донбасі. До того ж посиляться тим, що залишилося в Ковбасній - якісь є певні озброєння в самій "ПМР". Тобто посилимося цим ленд-лізом російським або "ПМР"-ським", - вважає Світан.

Війна в Україні - ситуація в Молдові

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський заявив про готовність допомогти Молдові у вирішенні ситуації з Придністров'ям. У тому числі, якщо РФ використовує цю територію для відкриття ще одного фронту. Після цього Міноборони Росії звинуватило Україну в нібито підготовці "провокацій" на території Придністров'я. Однак Зеленський назвав чутки про підготовку українського вторгнення в Придністров'я російською дезінформацією.

Тим часом, новий прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив про необхідність демілітаризувати Придністров'я та інтегрувати його в життя всієї країни. Також Молдова змінила "нейтральну" позицію і заявила, що найближчим часом може приєднатися до санкцій ЄС проти Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: