Ольга Курносова

Хто буде після Путіна - залежить в тому числі від того, наскільки нищівною буде поразка Росії, - Ольга Курносова

11:58, 22.09.2023
10 хв. Інтерв'ю

Російський опозиційний політик Ольга Курносова в інтерв'ю УНІАН розповіла, що станеться на Кавказі після смерті Кадирова, як це відіб'ється на Москві та її війні в Україні, а також чи готовий Путін до застосування ядерної зброї.

Почнемо з перевірки чуток. Я знаю, що у вас залишилися джерела в Російській Федерації, що там все-таки з Кадировим? Тому що ми бачимо багато розгубленості і чуток.

Швидше за все, він в досить важкому стані – важка ниркова недостатність. По всі видимості, він знаходиться на діалізі в Центральній клінічній лікарні. Чи критичний це стан, ми побачимо тільки після того, як щось станеться – навіть якщо ситуація близька до термінальної, ми про це дізнаємося тільки постфактум.

Наскільки довгим за часом може бути цей "постфактум"? Ми ж пам'ятаємо, як довго тіло Жириновського ховали по московських моргах. А політична вага Кадирова побільше, можливий же варіант, що він вже мертвий?

Відео дня

Не думаю, тому що у випадку з Кадировим інформація про смерть відразу розійдеться в Чечні. І інша людина, умовний наступник Кадирова, не настільки однозначно буде прийнятий усіма для того, щоб утримати ситуацію в Республіці. Більш того, крім Чечні є ще сусідній Дагестан, де ситуація сама по собі досить гаряча – там багато проблем зі світлом і водою, і інших, проходять протестні акції. І багато в чому ситуація там утримується за допомогою чеченських силовиків.

Якщо з Кадировим щось трапиться, може "палахкотіти" весь Північний Кавказ. У цьому сенсі довго приховувати смерть не вийде.

Що буде з владою в Чечні? Путін неодноразово давав зрозуміти, що не бачить заміни Кадирову.

Велике питання, тому що сьогодні в Чечні теж диктатура, і багато в чому Кадиров утримується у владі виключно силовими способами. Насправді для таких республік, як Чечня, набагато більш природний спосіб правління – парламентський, коли різні клани і тейпи можуть впливати на політику за допомогою свого представництва у відповідному законодавчому органі.

Ясна річ, що Кадиров задавив всі тейпи крім своїх, не це означає, що їх вплив повністю обнулилося, все одно люди залишилися, в тому числі за кордоном. Тому, як тільки з Кадировим щось трапиться, ситуація може піти в рознос. І його син не зможе ситуацію утримати, на відміну самого Рамзана, як це сталося після того, як підірвали Ахмата Кадирова.

Ну і, швидше за все, цей рознос підтримають величезні гроші – ці фінансові потоки з мільярдами "кеша", починаючи від торгівлі наркотиками до легальних видів бізнесу, які допомагали Кадирову утримувати свою армію. Наскільки кривавим може бути кримінальний переділ цих глобальних потоків, який почнеться в Чечні, а потім пошириться на всю Росію?

На весь Північний Кавказ пошириться точно. Але питання в іншому: наскільки збережуться московські вливання в Чечню? Що буде залежати від розвитку ситуації не тільки в Грозному, але і в Москві, тому що дестабілізація всього Кавказу може боляче вдарити по Путіну.

Після смерті Кадирова в Чечні буде "палахкотіти", а у його спадкоємців не буде сил утримати ситуацію, вважає Ольга Курносова / фото instagram.com/adam_benoevsky_k13

З усього цього напрошується висновок, що Путіну смерть Кадирова на сьогоднішній день не вигідна ні в якому разі.

Звичайно, не вигідна, але що поробиш. Адже досить активно ходили чутки, що Кадиров ліквідував навіть свого особистого лікаря, запідозривши його у своєму отруєнні. Це був не просто лікуючий лікар Кадирова, він був міністром охорони здоров'я Чечні і повинен був стати заступником міністра охорони здоров'я всієї Росії. Але Кадирова переконали в тому, що той його отруїв, і після цього його ніхто живим не бачив. Але якщо, як то кажуть, нагорі рішення прийнято, то воно прийнято.

Путіну не вигідна смерть Кадирова, але активно ходять чутки про те, що його могла "прибрати" ФСБ або хто-небудь ще, – щоб нашкодити Путіну.

Не стільки, щоб нашкодити Путіну, але для того, щоб розчистити дорогу собі. Ми не можемо перерахувати імена, але в Росії є сили, які розуміють, що кожен зайвий день Путіна при владі все більше звужує простір для маневру для якихось майбутніх можливостей. Бажаючих якнайшвидшої ліквідації Путіна досить.

Якщо смерть Кадирова підтвердиться, вона стане ще однією ланкою в ланцюзі подій, серед яких арешт Гіркіна, смерть Пригожина, введення цензури для воєнкорів. Мені здається це зір одного ланцюга і розправа над ворогами.

Так, звичайно, тільки я додала б сюди ще більш значущу подію – "марш Пригожина". Це теж дуже важлива історія, яка показала слабкість режиму. Після нього ті, хто хочуть прибрати Путіна, побачили, наскільки той слабкий, що спочатку Пригожин майже дійшов до Москви, а потім Путін влаштував йому позасудову страту.

Тобто, він був настільки не впевнений, що державна машина буде працювати так, як він скаже, що йому довелося знищувати літак Пригожина з усією верхівкою ПВК "Вагнер" ракетою ППО замість того, щоб порушити кримінальну справу, провести розслідування і посадити на 25 років. Тобто, Путін настільки не впевнений в тому, що його накази будуть виконані, що йому доводиться ліквідувати сильних супротивників.

Якщо ситуація на Кавказі після смерті Кадирова буде нагадувати скороварку, що перегрілася, як це відіб'ється на Москві і як це відіб'ється на війні?

Якщо Північний Кавказ "рвоне", звичайно, це відіб'ється і на Москві, і на війні, тому що виникнуть проблеми всередині самої Росії, які потрібно буде вирішувати. Уявіть, що ситуація може бути настільки поганою, що якась із кавказьких республік почне говорити про незалежність. Кремль воює так довго, щоб собі нових земель приписати, а тут старі відвалюються. Звичайно, це буде проблема і для Москви, і для ведення війни, тому що доведеться відволікати сили. Може, війська і не будуть перекидати, але, як ми читали, вже навіть на північних кордонах з Фінляндією і Норвегією майже нікого не залишилося, а тут раптом загориться на Північному Кавказі. І не забувайте гостру ситуацію в Карабасі.

Що ви думаєте з приводу розвороту Вірменії, гучного інтерв'ю Пашиняна, який називає курс на Російську Федерацію помилкою і говорить про те, що потрібно орієнтуватися на НАТО, США і Євросоюз.

Нарешті осінило. Краще пізно, ніж ніколи. На путінську Росію ніколи не варто було орієнтуватися, тому що, говорячи про глибинні зв'язки, відносини між Росією і Вірменією завжди були хороші. Карабах - стара порохова бочка, яка була закладена ще Сталіним за часів формування національних політик. Але Путіну не потрібні зв'язки Вірменії і Росії, на "геополітичні інтереси", як він їх бачить, він розміняє за дві секунди що завгодно. Так що США і Франція, де також є великі вірменські Діаспори, виглядають набагато більш надійними партнерами, ніж путінська Росія.

Після Кадирова і Пригожина ще є кого "зачищати" з "ворогів режиму"?

Є головний ворог Росії, який сидить у Кремлі. Виходячи з історичної логіки, наступним повинен бути Путін.

Зустріччю і домовленостями лідерів КНДР і РФ керували з Пекіна, переконана Курносова / Фото-кадр з відео

Путін провів зустріч з Кім Чен Ином, зустрілися дві бронепоїздні самотності. Про що вони домовилися і чи є якісь результати?

Найжахливіше було дивитися на цих двох целулоїдних пупсів з черговою посмішкою на обличчі. Я думаю, про що було потрібно, вони домовилися – і про поставки корейської зброї Росії, і напевно Путін пообіцяв поділитися науковими розробками в сфері ядерних озброєнь і ракетобудування. Але і КНДР більшою мірою, і Росія в меншій є сателітами Китаю, без згоди Сі нічого статися не може. Тому якщо Китай вважатиме для себе це корисним, він це погодить, якщо вважатиме шкідливим – обмежить. Дозволити, щоб Північна Корея гавкала без команди, Сі не може. Так що розгулятися не дадуть, буде здійснено тільки те, що погодить Китай. Але ГУР каже, що корейська Зброя на війні вже є, так що ця зустріч могла бути оформленням угод постфактум. І виборцям показали, що дідусь не зовсім закис у себе в бункері і зустрічається не тільки з Лукашенком – для внутрішнього користування теж треба щоб демонструвати.

Терпіння заходу безмежне, або цього разу його вдалося розлютити цією зустріччю? Якою буде реакція: посилення озброєння України, накладення великих санкцій?

Є об'єктивне обмеження щодо поставок, тому що озброєння мають властивість закінчуватися. За останні роки розрядки і роззброєння всім здалося, що можна на зброю вже не витрачати стільки грошей.

C іншого боку ця постійна історія "якщо не Путін, то хто?": чи зуміє хтось після Путіна утримати контроль за ядерним озброєнням? А раптом прийде ще гірше. На це відразу є кілька відповідей - куди вже гірше? Якби Путін не розумів, що спроба застосування ядерної зброї призведе до його негайного знищення, він би її застосував. У нього немає ніяких моральних стримувань, його стримує тільки страх того, що його самого знищать. І "похід Пригожина" показує, наскільки сильний цей страх. І підле вбивство Пригожина нишком показує, наскільки Путін слабка і підла людина. Тому він розуміє тільки силу, тільки зброю, тільки наступ ЗСУ і небезпеку, що його "зачинять" його ж охоронці. Тільки так з ним і потрібно розмовляти: "якщо ти не заберешся з України за два місяці, до 1 січня тебе ліквідують в якості новорічного подарунка для всього світу".

Хто буде після Путіна залежить від безлічі факторів, в тому числі – від того, наскільки нищівною буде поразка Росії, наскільки Україна і Європа зможуть впливати на той уряд, який буде після Путіна.

Якщо це буде уряд, який влаштує всіх, то тоді можна буде не побоюватися за безпеку Європи і світу. А якщо це буде знову якась спроба Імперського Ренесансу, то ми будемо перебувати під боєм до тих пір, поки не доведеться вводити війська НАТО і контролювати ядерні об'єкти Російської Федерації.

Від візиту Зеленського до Вашингтона ви чекаєте зрушень у питанні передачі Україні ATACMS і Taurus?

Я чекаю ATACMS та F-16. Останні - питання вирішене, там питання виключно навчання, але ATACMS можу дати навіть швидше, ніж F-16. А також чітких термінів щодо вступу України до НАТО.  

iFrame
Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся