Росія програла вибори до трьох органів ООН  / фото facebook.com/UKRinUN

Росія, яка цього місяця головує в Раді безпеки ООН, цього тижня не змогла отримати місця в трьох органах у складі організації.

Як повідомляє Associated Press, під час голосування у Економічній і соціальній раді ООН (ЕКОСОР) Росія зазнала поразки від Румунії і не отримала місце в Комісії зі статусу жінок. 

Також країна-агресорка програла Естонії і не стала членкинею виконавчої ради дитячого агентства ООН ЮНІСЕФ. Крім цього, Росія зазнала поразки від Вірменії та Чехії під час таємного голосування за членство в Комісії із запобігання злочинності та кримінального правосуддя. 

Відео дня

Загалом з 14 комісій, рад і експертних груп, якими керує ЕКОСОР, Росію було обрано до двох – Комісії соціального розвитку та Міжурядової робочої групи експертів з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та звітності (шляхом акламації).

На переконання посла США в ООН Лінди Томас-Грінфілд, 54 країни-члени ЕКОСОР дали "чіткий сигнал" Росії, що "жодна країна не повинна обіймати посади в критично важливих органах ООН, коли вона грубо порушує Статут ООН".

Росія в ООН – що треба знати 

Україна наполягає на необхідності виключення Росії зі складу ООН і Ради безпеки організації, аргументуючи це тим, що країна-агресор незаконно посіла місця СРСР.  Попри постійні заклики української влади виключити Росію зі складу постійних членів Радбезу, агресор не тільки за залишається у цьому статусі, а й головує в РБ цього місяця.

РФ вже використовувала своє головування в Радбезі заради поширення фейків щодо вбивства пропагандиста Владлена Татарського, виправдовування викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій.

На тлі повномасштабної війни, розв’язаної Росією проти України, США виступали за реформу Радбезу ООН. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також закликав до реформування органу.

Вас також можуть зацікавити новини: