Суд в Гаазі поновив слухання у справі щодо геноциду в Україні: РФ бере участь / фото REUTERS

Міжнародний суд ООН, розташований в Гаазі, відновив слухання у справі щодо геноциду в Україні за позовом, який Київ подав через кілька днів після того, як армія РФ вторглася на українську територію в лютому 2022 року, повідомляє Reuters

Україна позивається проти РФ через хибне трактування Конвенції про запобігання геноциду 1948 року, учасниками якої є обидві країни, та виправдовування напад на країну "захистом" населення в Донецькій і Луганській областях від "геноциду".

У судовому позові Київ стверджує, що Росія зловживає міжнародним правом, кажучи, що її вторгнення в Україну можна виправдати запобіганням ймовірному геноциду на сході. Українська сторона також наголошує, що згадана Конвенція не надає дозвіл на вторгнення для припинення ймовірного геноциду.

Відео дня

На початку слухань Росія, яка раніше ігнорувала засідання, закликала вищий суд ООН відхилити справу. Росіяни стверджують, що суд нібито не має юрисдикції, і називають справу "безнадійно помилковою". До 27 вересня триватимуть слухання, під час яких суд зосередиться на правових аргументах щодо юрисдикції.

Як повідомляє "Європейська правда", інтереси країни-агресора представляють фахівці російського МЗС, найняті ними юристи з компанії "Монастирський, Зюба і Степанов" та міжнародні юристи (представники Ірану, Китаю, Перу та юрист з французькою ліцензією Жан-Шарль Чікая, що раніше представляв інтереси африканських диктаторів). 

Геноцид в Україні - позиція ООН

4 вересня очільник спецкомісії ООН Ерік Месі заявив, що в організації під час розслідування російського геноциду проти українського народу не побачили достатніх доказів. 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у відповідь звинуватив ООН в тому, що організація демонструє нескінченний майстер-клас "політичної беззубості та непрямого заохочення злочинця".

Вас також можуть зацікавити новини: