Пригожин активно критикує керівництво Росії / скріншот

Конфлікт і взаємні звинувачення між ПВК "Вагнер" і кадровими російськими військовими, які набирають обертів, пов'язані з тим, що сили РФ не досягли поставлених цілей у війні проти України.

Таку думку висловив спеціальний представник Центру глобальної взаємодії Державного департаменту Джеймс Рубін, пише "Голос Америки".

"Що я можу сказати про пана Пригожина, так це те, що він іноді говорить правду, іноді він перебільшує. Я думаю, що це відображає труднощі, з якими Росія зіткнулася у досягненні своїх цілей. Росія не досягла своїх цілей в Україні. З кожним днем це стає все більш очевидним, і всі вони критикують одне одного за те, що не досягли своєї мети", - сказав Рубін.

Водночас президент центру військової аналітики "Фундація Джеймстаун" Ґлен Говард вважає, що останні відеозвернення ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина можуть свідчити про "цікаві" внутрішні процеси в Росії. Але це навряд чи свідчить про наближення громадянської війни в РФ.

"Заяви Пригожина дуже цікаві, шокуючі. Це нове повідомлення про захоплення російського полковника, який намагався вбити вагнерівців, це цікаво. Я не знаю, що це означає в усій схемі російської військової стратегії та всередині країни... Але я думаю, що це інтермедія в такій-собі комедії. Це трохи театр. Дивитися "Перший канал", слухати, що говорять на телебаченні, дуже цікаво. Бо всі звинувачують одне одного. Я не сказав би, що це на межі громадянської війни в Росії, але це дуже цікаво. Тож продовжуємо спостерігати", - сказав Говард.

На думку експерта Центрy аналізу європейської політики у Вашингтоні Бена Дубоу, суперечки між лідерами російських сил ще більше розхитують їхні спроможності на фронті.

"Не можна сказати, що це дійшло до відкритої війни, але ми бачимо багато відкритої критики того, як проводиться війна... І, звісно, є Пригожин, який дуже публічно кинув виклик Герасимову, Шойгу та іншим військовим лідерам міноборони у такий спосіб, який раніше неможливо було уявити. Це може бути характерним для Пригожина з його своєрідною схильністю до уваги. Але ви потенційно можете побачити інших, лідерів, які прагнуть уваги, створюють багато хаосу та багато проблем для координації зусиль російських військових", - сказав Дубоу​. ​

В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що критика з боку "вагнерівців" позначається на координації російських військових, попри те, що найманці Пригожина здебільшого відійшли в тил і не беруть участі в активних бойових діях.

"Ми бачимо, що українці здатні досягати значних успіхів навколо Бахмута на північному та південному флангах. І це значною мірою тому, що між російськими військами бракує координації. "Вагнер" діяв у власних інтересах, які полягали в тому, щоб захопити місто та довести Путіну, що вони змогли, а після цього для них це не мало значення", - розповіла аналітик Інституту вивчення війни ​Катерина Степаненко.

Вона додає, що відсутність координації та співпраці негативно впливає на моральний стан російської армії.

"Уявіть, ви знаєте, що у вас Пригожин постійно знущається над 72-ою бригадою. Якщо ти в 72-й бригаді, ти навряд чи будеш співпрацювати з "вагнерівцями" і навряд чи бажатимеш їм добра. І враховуючи попередні заяви Пригожина про інші регулярні формування, можете зробити висновок, що згуртованість між підрозділами на місці не настільки тісна, щоб вони могли консолідувати конкретну оборонну позицію", - зазначає Степаненко. ​

Також у ISW вважають, що Пригожин продовжить намагатися повернути собі вплив, про що, зокрема, свідчить його нещодавня заява про готовність його бойовиків "захищати" Бєлгородську область, якщо "справи там погіршаться".

"Найімовірніше, він намагається знайти для себе нову нішу, щоб його всі пам'ятали. Російський інформаційний простір робив ставку на Пригожина, як і Кремль робив ставку на Пригожина, у битві за Бахмут. І тепер йому потрібно визначити для себе нову ділянку, де він зможе зберегти свою доцільність. Його сили виснажені на даний момент, однак, я думаю, це можливо, якщо він зможе відновитися. Але, можливо, він також намагається встановити певні умови для діяльності в прикордонних районах Росії", - сказала Степаненко. ​

В ISW звертають увагу на наявність особистих цілей у війні серед багатьох російських лідерів, тож питання захоплення України для них відійшло на другий план. Зокрема, про це свідчить і заява глави Чечні Рамзана Кадирова, який активно критикує "вагнерівців" і також пропонує надіслати своїх бойовиків до Бєлгорода.

Конфлікт між ПВК "Вагнер" і міноборони РФ

Як повідомляв УНІАН, між ватажком "вагнерівців" Євгеном Пригожиним і керівництвом міноборони Росії уже давно триває відкритий конфлікт, що розпочався після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Пригожин регулярно звинувачує міністра Сергія Шойгу і начальника генштабу РФ Валерія Герасимова у невдачах на полі бою в Україні, а також у відсутності підтримки "вагнерівців" озброєнням.

Пригожин з літа минулого року активно вербував до лав своєї ПВК ув'язнених з російських колоній, але приблизно з осені цей шлях постачання підрозділів "свіжим м'ясом" почало перехоплювати саме міноборони РФ. Від зими Пригожина фактично повністю "відрізали" від російських колоній, тож він більше не зміг шукати зеків і поповнювати ними втрати своїх підрозділів.

Протягом весни Пригожин регулярно критикував Шойгу і Герасимова за відсутність забезпечення боєприпасами своєї ПВК, також дісталося й самому президентові-злочинцю Володимиру Путіну, якого ватажок "вагнерівців" опосередковано назвав "щасливим дідусем, який думає, що йому добре" і припустив, що цей дідусь може виявитися "закінченим м*даком".

Нещодавно міністр оборони РФ Сергій Шойгу зобов'язав найманців ПВК "Вагнер" підписати контракт з російською армією до 1 липня. Це нібито необхідно для набуття добровольчими загонами "правого статусу". У відповідь Пригожин заявив, що "вагнерівці" не підписуватимуть контракти з міноборони РФ. Також він вкотре поставив під сумнів професіоналізм армії Росії і додав, що "Шойгу не може нормально керувати військовими формуваннями".

Вас також можуть зацікавити новини: