Байден є однодумцем Путіна у питанні захисту російських НПЗ / колаж УНІАН, фото REUTERS

На третій рік війни в Україні адміністрація президента США опинилася по один бік з Кремлем через українські удари по НПЗ в Росії. Про це пише американське видання Bloomberg.

Видання нагадує читачам, що вже кілька тижнів Росія проводить інтенсивну кампанію повітряних ударів по українській енергетиці та безкарно бомбардує українські оборонні позиції на фронті. Путін виправдовує удари по українських електростанціях помстою за українські атаки на російські нафтопереробні заводи. І це було б лише порожньою балаканиною з огляду на всі попередні удари росіян по енергетиці України, зазначає Bloomberg, якби не одна обставина.

"Незвично те, що США в цьому питанні на одному боці з Путіним. Адміністрація Джо Байдена публічно виступила проти ударів України по нафтопереробних заводах, вочевидь побоюючись впливу на світові ціни на нафту", – зауважує автор публікації.

Відео дня

Зазначається, що українському керівництву важко сприймати таку позицію США з огляду на те, що Україна давно благає союзників про більшу військову допомогу, особливо щодо систем протиповітряної оборони.

"Захід залишається розколотим щодо того, наскільки сильно слід тиснути на ядерну Росію, щоб допомогти Україні перемогти. (...) Нерішучість у США та Європі створює зону невизначеності, в якій Путін процвітає", – пише Bloomberg.

США проти ударів України по російських НПЗ

Як писав УНІАН, від початку року Україна здійснила серію безпілотних атак на низку російських нафтопереробних заводів, що створило істотні проблеми на внутрішньому паливному ринку Росії. За підрахунками фахівців, країна-агресор втратила до 15% нафтопереробних потужностей.

22 березня авторитетне видання Financial Times із посиланням на власні джерела написало, що США невдоволені ударами України по російських НПЗ і що керівництво СБУ та ГУР було поінформовано про це. 

У публічних заявах США були більш дипломатичними. Зокрема голова Держдепу (МЗС) США Ентоні Блінкен казав, що Америка "не підтримує" удари по НПЗ і "не залучена" до їх підготовки.

В Європі та в самих США адміністрацію Байдена розкритикували за таку позицію.

Вас також можуть зацікавити новини: