Столтенберг: "завуальовані ядерні загрози президента Путіна небезпечні і безвідповідальні" / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Йенс Столтенберг заявляє, що в Альянсі не бачать змін у позиції ядерних сил Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказати на прес-конференції в Брюсселі напередодні дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу.

"Завуальовані ядерні погрози президента Путіна є небезпечними і безвідповідальними. Росія знає, що ядерну війну не можна виграти, і її ніколи не треба розв'язувати. Ми уважно відстежуємо російські ядерні сили. Ми не бачили будь-яких змін у російських позиціях, але ми зберігаємо пильність", - наголосив Столтенберг.

При цьому, генеральний секретар Альянсу заявив, що НАТО готове до будь-якої атаки проти будь-якої країни-члена.

"І ми чітко передали Росії, що будуть серйозні наслідки, якщо вони застосують ядерну зброю будь-яким чином, у тому числі ядерну зброю малої потужності в Україні", - наголосив Столтенберг.

Перемога Росії у війні проти України стане поразкою НАТО

Україна повинна перемогти у війні, яку розпочала Росія, бо інакше - це буде поразкою для Альянсу, заявив Столтенберг.

"Президент Путін розпочав цю війну. Він повинен припинити її шляхом виведення його сил з України. А президент Лукашенко повинен припинити співучасть Білорусі у цьому незаконному конфлікті", - наголосив Столтенберг.

Водночас, генеральний секретар Альянсу підкреслив, що надання підтримки Україні було правильною справою.

"Важливо для усіх нас, аби Україна виграла на полі бою у війні проти російських загарбницьких сил. Тому що якщо Путін переможе, це буде не лише великою поразкою для українців, це буде поразкою і небезпекою для усіх нас, оскільки це зробить світ більш небезпечним, і це зробить нас більш вразливими перед подальшою російською агресією", - наголосив Столтенберг.

Він зазначив, що для перемоги України їй передавалися озброєння із запасів країн-членів НАТО, але ці запаси треба поповнювати. "І саме тому ми зараз розглядаємо те, як ми можемо наростити виробництво, аби ми виготовляли більше, щоб поповнити запаси, але також, щоб продовжувати підтримувати Україну", - сказав він.

"Я очікую, що міністри завтра й післязавтра ухвалять рішення про те, як використовувати процес оборонного планування НАТО, щоб погодити більш амбітні дороговкази для різноманітних можливостей, у тому числі щодо збільшення поповнення запасів", - сказав Столтенберг.

Також він сказав, що Україна потребує різноманітні системи, в тому числі багато летальної зброї, більше артилерії, броньованих транспортних засобів, протитанкового озброєння, систем протиповітряної оборони, але також і нелетальної підтримки у вигляді пального, зимового одягу, засобів зв'язку та іншої допомоги.

Крім того, Столтенберг повідомив, що Альянс проведе навчання з ядерного стримування вже наступного тижня.

Ядерні погрози Путіна та реакція НАТО

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня президент Росії Володимир Путін, говорячи про ядерну зброю, заявив, що використає всі наявні засоби у разі нібито появи загрози територіальній цілісності РФ.

Своєю чергою генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Росія знає про тяжкі наслідки в разі застосування ядерної зброї.

24 вересня віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що ЄС повинен серйозно поставитися до погроз президента РФ про можливість застосування ядерної зброї. За словами Борреля, війна досягла "небезпечного моменту".

28 вересня президент України Володимир Зеленський закликав світову спільноту діяти на випередження і не дозволити Росії реалізувати її катастрофічні сценарії. Президент закликав вживати превентивних заходів до Росії, яка здійснює ядерний шантаж.

30 вересня Столтенберг заявив, що ядерні погрози Путіна не зупинять НАТО від підтримки України у звільненні її територій.