Казахстан з початку року охопили протести / фото REUTERS

Протести, що охопили Казахстан, не призведуть до електоральної зміни влади в цій країні, а також не відвернуть увагу Росії від України.

Таку думку висловив експерт-міжнародник Богдан Ференс в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Сценарій електоральної зміни влади був би найбільш демократичним для Казахстану. На жаль, для багатьох пострадянських країн такі заворушення закінчуються тоді, коли автократичні режими посилюються. Невдоволення залишиться, адже політична структура, економічна - не змінюється. Йде перерозподіл еліт. Як зовнішні й внутрішні сили використовують це в свою сторону - побачимо", - сказав він. І додав, що в даний час президент Казахстану Токаєв намагається переформатувати еліти країни під себе.

Відео дня

Україна для Росії, каже експерт, залишається "питанням №1". Ескалацію на кордоні Кремль використовує як інструмент переговорів із Заходом.

Читайте такожРизик виникнення конфлікту на кордоні України і Росії реальний - Столтенберг

"Те, що в Казахстані відбуваються ці внутрішні процеси - теж сфера опіки РФ, вони так вважають. Але я не думаю, що Росія сильно перефокусується на Казахстан. Нам не потрібно розслаблятися", - резюмував Ференс.

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, введення демократичних змін. Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), щоб війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений період часу для "стабілізації і нормалізації обстановки".

7 січня в МВС країни заявили, що з початку протестів вбито 26 учасників акцій, 18 поранено, понад 3 тисячі затримані співробітниками правоохоронних органів. У зіткненнях з протестувальниками по всій країні загинули 18 співробітників поліції та Нацгвардії, поранені - 748.