Мешканець зоопарку «Парк XII Місяців» / фото facebook.com/12.org.ua

Невинні жертви війни: через росіян в Україні голодують тварини у зоопарках

19:07, 02.03.2022
11 хв.

З 24 лютого 2022 року триває кривава війна, безпідставно розв’язана Росією за підтримки Білорусі проти мирного населення України. Вже тиждень страждають та гинуть мирні громадяни, серед яких – жінки та діти. А ще страждають тварини. І якщо люди хоч якось можуть подбати про свою безпеку, то тварини взагалі опинилися беззахисними. На щастя, більшість українців не кинули братів своїх менших, намагаючись допомогти настільки, наскільки це можливо. Водночас, в деяких українських зоопарках ситуація наразі залишається важкою – туди просто неможливо доставити їжу.

Як українці рятують своїх домашніх улюбленців

За кілька тижнів до початку війни, коли українці ще до кінця не вірили, що це може статися, соцмережі заполонили чи то жарти, чи то цілком серйозні хвилювання з приводу того, як рятувати своїх хатніх улюбленців. Пам’ятаєте, усі ці фото "тривожних валізок з котами"? Люди серйозно хвилювалися, що, згідно до застарілого законодавства, до бомбосховищ не можна буде брати тварин. Також люди боялися, що інші "мешканці" сховищ будуть проти тварин.

Але ні, коли війна таки почалась, люди кинулися рятувати своїх улюбленців. Багато хто в перший день взяв до сховища мінімум речей, однак прихопив своїх тваринок та корм для них. Якщо подивитися фото з кожного сховища, то десь половина "жителів" привели з собою тварин. Тут є собаки – від зовсім маленьких до величезних, є коти, є кролі, шиншили, морські свинки, хом’ячки. Загалом, чимало людей переходять до сховищ саме тому, що хочуть убезпечити своїх улюбленців.

Така ситуація і в нашому сховищі. За сім днів люди навчилися піклуватися не лише про себе, а й про своїх маленьких друзів – харчування, їжа, смаколики та навіть гігієна. І ніхто з інших людей в укриття взагалі не проти тварин. Навпаки – підходять, цікавляться, роздивляються, гладять, а дехто навіть приносить щось з їжі.

Відео дня

Найчастіше не кидають люди своїх улюбленців і під час виїзду з міста та навіть закордон. Наші сусіди з укриття, які згодом наважилися виїхати на Захід, покинули деякі особисті речі та їжу, але переноски з двома котами забрали. Тим більше, що, на щастя, чимало країн Європи, в тому числі сусідніх, дозволили українцям перетинати кордон з домашніми тваринами, навіть якщо у них немає щеплень та документів.

А що з рептиліями та іншими екзотами?

Якщо з котами, собаками та гризунами все ясно, то з птахами та рептиліями дещо складніше. Я і сама змогла взяти в укриття лише шиншил та кролика, адже їм набагато спокійніше у сховищі та в цілому вони можуть якийсь час висидіти в переносці. А ось папугу, на жаль, довелось залишити вдома на піклування у сусіда, тому що винести птаха з квартири було нереально.

Втім, на жаль, є й ті, хто просто покидає їх в помешканнях чи викидає на вулицю тварин, яких не можуть взяти із собою, навіть не намагаючись відшукати їм прихисток у волонтерів, друзів чи сусідів.

Лілія Зінченко, яка займається розведенням рептилій, в коментарі УНІАН розповіла, що, на жаль, саме плазунів нерідко залишають покинутими в квартирах, адже вони потребують специфічного догляду і взяти їх з собою важко.

"Рептилії специфічні тварини, вони не люблять своїх власників, як коти чи собаки. Вони не вміють плакати та кричати, тому їх голос залишається непочутим, а вони – покинутими на смерть. Температура нижче 18-19 градусів – це повільна смерть майже для всіх рептилій в Україні. Багато людей покидають домівки і залишають рептилій в квартирах. Це дуже сумно, є люди, які не намагаються прилаштувати рептилій у добровольців", – констатує вона.

Один з геконів Лілії Зінченко / фото instagram.com/lily_petss/

Водночас Лілія розповідає і оптимістичні новини – товариство тераріумістів дуже дружнє і допомагає один одному у складній ситуації.

"Товариство тераріумістів в Україні дуже дружнє та згуртоване. Так, у багатьох є дефіцит кормових комах, зустрічаються повідомлення про нестачу корму для змій. Однак, ми намагаємося допомагати один одному. Постачальники кормових комах, наприклад, Антоніна Кононець з-під Києва, благородно віддала абсолютно все, що в неї було, добровольцю для передачі тим, хто потребує найгостріше. У мене наразі 13 геконів, і я така в Україні не одна. Тварин ховаємо у ванній кімнаті. Ті, хто виїжджають, намагаються забрати тварин в невеликих харчових контейнерах на 3-5 літрів з вентиляцією", – розповідає дівчина.

При цьому вона прогнозує, що в майбутньому власникам рептилій буде важко, адже для розведення кормових комах потрібні живі великі колонії.

"Майже усі українці збільшили інтервали між годівлею. Наприклад, годуємо не 2 рази на тиждень, а 1 раз. Це не вплине погано на їхнє здоров'я. Рептилії досить живучі тварини. Зі зміями найпростіше. Ці тварини можуть декілька місяців (багато видів навіть півроку!) прожити без їжі без жодної шкоди для здоров'я", – каже Лілія.

Яка ситуація в зоопарках України

Складна ситуація склалася в зоопарках України, де через близькість бойових дій тварини не тільки перебувають в небезпеці, але й можуть невдовзі стикнутися з нестачею харчування та тепла, адже вчасно робити поставки в умовах війни та зіпсованої інфраструктури часто дуже важно, а інколи навіть просто неможливо.

Зокрема, найбільше від обстрілів страждають приватні зоопарки Києва та Харкова. Загалом, в принципі найбільш вразливими в кризових ситуаціях завжди бувають саме приватні заклади для тварин.

Так, на територію харківського "Фельдман Екопарк" перші снаряди потрапили ще в перший день війни 24 лютого, тоді загинули та були поранені деякі тварини. Крім того, повідомили в зоопарку, після обстрілів частина скляних вітрин на вольєрах приматів і дрібних хижаків була пошкоджена і перелякані тварини почали вибігати з огорож.

Обстріляний російськими терористами "Фельдман Екопарк" / фото facebook.com/FeldmanEcopark

"Мавп, дикобразів та єнотів вдалося повернути, але пара червоних вовків пішла з території "Фельдман Екопарк". Ми намагалися заманити їх на приманку, але тварини не дозволили наблизитися на достатню відстань для їх присипляння (80 м). Але не треба боятися слова "вовки"! Це тварини розміром з фокстер'єра, вони тримаються разом і не становлять жодної небезпеки для людини. Тварини налякані та мають велику мобільність. Швидше за все, триматимуться поблизу сміттєвих контейнерів. Спіймати їх складно, оскільки вони налякані і, як зазначалося, дуже мобільні", – повідомили в зоопарку дві доби тому, а також закликали усіх, хто побачить тварин, схожих на лисиць, повідомляти про їхнє пересування співробітникам зоопарку у Фейсбуці або Інстаграмі.

При цьому в зоопарку спростували інформацію, що з його території втекли тигри. Натомість співробітники випустили в лісову частину парку косуль, оленів та лосів, щоб забезпечити їм більшу свободу пересування та вберегти від пострілів.

Водночас директор "Фельдман Екопарк" Віталій Ільченко подякував усім співробітникам зоопарку за те, що навіть в умовах війни і постійних обстрілів, які обрушили на місто окупанти, вони продовжують виходити на роботу, щоб забезпечити тваринам настільки повноцінний догляд, наскільки це зараз можливо.

Більш того, в харківському екопарку навіть вже народилися перші "діти війни" серед тварин.

"Попри все, життя триває. Маленькі українці народжуються в укриттях, а у "Фельдман Екопарк", під "Градами" і завивання сирен, народився малюк кіанг. Ми знали, що самка вагітна, але ніхто цього не очікував саме сьогодні. І з мамою, і з малюком все гаразд. Народила сама, коли співробітники прийшли годувати, обсохлий малюк уже бігав поруч із мамою. Ймовірно, щаслива подія сталася вчора увечері чи вночі", – йдеться в повідомленні на сторінці екопарку в Facebook від 28 лютого.

Новонароджений малюк кіанг в харківському екопарку / фото facebook.com/FeldmanEcopark

А ось в зоопарку "Парк XII Місяців", розташованому в селі Демидів під Києвом, де особливо активно діяли окупанти, ситуація зовсім складна, і, на жаль, поки вирішити її практично неможливо.

"Наразі ситуація залишається дуже складною. Все, що ми розповіли у постах – не змінилося. Ми відрізані, немає їжі, тепла та взагалі нічого. Тримаємось з останніх сил, але всі працівники на місці, тварин не покинемо!", – відповіли сьогодні на запит УНІАН в зоопарку "Парк XII Місяців".

Нагадаємо, ще 26 лютого власник зоопарку Михайло Пінчук повідомив у Facebook, що вони залишилися без електроенергії через руйнування відповідної інфраструктури в районі.

"На жаль, ми використовували в зоопарку практично всі резерви і тепер питання великих неприємностей – це лише питання часу. Наші планові поставки, на жаль і як на зло, намічалися на 28 лютого. Ще більше нас хвилює ситуація з електрикою – від холоду буде така ж біда, як і від голоду", – написав Пінчук 28 лютого, попросивши у всіх будь-якої допомоги з поставками їжі та засобів обігріву для тварин.

Тим не менш, є в "Парку XII Місяців" і хороша новина – днями там у родині шотландських корів породи Хайленд народилося немовля. І хоча мама маля, ймовірно, через стрес, поки відмовляється його годувати, співробітники зоопарку зуміли нагодувати його власноруч.

Перше поповнення в «Парку XII Місяців» з початку війни / Facebook Михайла Пінчука

В решті зоопарків України ситуація більш-менш спокійна. Зокрема, у державному "Харківському зоологічному парку" на запит УНІАН відповіли, що "все працює в режимі, як можна зараз".

В Рівненському зоопарку також повідомили, що наразі мають достатню кількість кормів та запаси питної води, щодня тваринам надається повноцінний догляд.

В головному зоопарку країни у Києві, попри масовані бомбардування в районі "Берестейської", обійшлося без жертв, співробітники зоопарку не припиняють догляд за тваринами та наразі не збирають благодійну допомогу.

"Наразі Київзоо не збирає допомогу від громадян! Співробітники зоопарку – зоокіпери, ветеринари, інженерна служба та інші – цілодобово знаходяться на місці. Усі тварини нагодовані та доглянуті. Є світло, тепло та вода. Дякую всім, хто турбується за нас!", – зазначається в заяві директора зоопарку Кирила Трантіна на сторінці "Київського зоологічного парку загальнодержавного значення" у Facebook.

До речі, під час війни в столичному зоопарку також було поповнення – 27 лютого там народились двоє маленьких козенят, повідомили співробітники звіринця у соцмережах.

Крім того, певні перебої з постачанням корму періодично відчуваються на кінних стайнях. Приміром, на столичний "Іподром" було неможливо доставити свіже сіно до понеділка, тож тварини були вимушені триматися на обмеженому харчуванні.

Як українці та іноземці підтримують тварин

Українці та жителі інших країн, або ж навіть цілі компанії та організації, намагаються якось допомогти тваринам, що страждають від війни в Україні. Люди переказують гроші, а також допомагають з поставками їжі та інших необхідних товарів.

Зокрема, як повідомили у Рівненському зоопарку, європейські зоопарки вже організували фонд допомоги зоопаркам України і розпочали збір коштів. Також вони готові за потреби надати транспорт для евакуації тварин і тимчасово прихистити їх у себе.

Цікаво, що коли українці почали розповсюджувати в соцмережах історії своїх улюбленців зі сховищ, власники тварин та зоомагазинів з усього світу почали виказувати підтримку та пропонувати допомогу. Деякі навіть пропонували прихистити у себе тварин, якщо буде така необхідність. Інші – почали шукати шляхи, як налагодити поставки допомоги для тварин в Україну.

***

Загалом умови війни є доволі стресовою ситуацією для тварин, які, на відміну від людей, навіть не розуміють, що відбувається. І саме тому їм особливо потрібна увага та допомога господарів, а також всіх тих, хто має змогу допомогти.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся