Україна відновила експорт електроенергії до двох сусідніх країн / фото УНІАН, Микола Тис

Дати напругу: як Україні забезпечити стабільний експорт електроенергії до Європи

13:00, 22.04.2023
10 хв.

Україна намагається розпочати продаж електроенергії до європейських країн та заробляти потрібну для країни валюту, але поки не все іде так, як потрібно. УНІАН розбирався, що потрібно зробити, щоб забезпечити стабільність постачання електрики до Європейського Союзу.

З минулого тижня Україна відновила експорт електроенергії до двох сусідніх країн: Молдови та Польщі. А цього тижня вітчизняні енергетики спробували розпочати експорту до Словаччини, але 21 квітня він зупинився через відсутність з українського боку затвердженого порядку проведення спільних аукціонів на розподіл міждержавного перетину при операціях з експорту та імпорту електрики.

До приєднання нашої енергосистеми до європейської ми багато років експортували електрику через Бурштинську ТЕС. Для цього вона була відокремлена від об'єднаної енергетичної системи України й функціонувала в межах "Бурштинського енергетичного острова", який працював паралельно з європейським об'єднаною системою, що дозволяло експорт.

Після початку війни Росії проти нашої країни у березні 2022 року, Україна здійснила інтеграцію своєї енергосистеми з об'єднаною енергосистемою континентальної Європи, що дозволило розширити експорт електроенергії. Мережа операторів систем передачі країн Європи (ENTSO-E) кілька місяців збільшувала допустимі обсяги експорту. Але з жовтня минулого року, коли росіяни почали масовано бомбардувати нашу енергосистему, експорт електроенергії припинився. Вітчизняна енергетика не те що не змогла підтримати продаж, їй потрібно було спочатку забезпечити внутрішнє споживання.

Відео дня

Вже цієї весни, як тільки нашим енергетикам вдалося стабілізувати роботу національної енергомережі, знову розпочався експорт до Польщі (75 МВт), Молдови (125 МВт) й Словаччини (200 МВт) за умови, що всі споживачів всередині країни повністю забезпечені електропостачанням. Ліміт на український експорт, встановлений ENTSO-E, склав на цей період 400 мегаватів.

Проте у п’ятницю, 21 квітня, продаж електроенергії до Словаччини призупинився через відсутність необхідних з європейськими вимогами змін до законодавства, щодо проведення аукціонів зі спільного доступу до міждержавних перетинів. Тому важливо зрозуміти, що саме у цьому напрямку потрібно зробити, щоб експорт був стабільний та продовжував давати переваги українській енергосистемі.

Україна інтегрувала свою енергосистему з об'єднаною енергосистемою Європи / фото ua.depositphotos.com

Кошти для відновлення енергосистеми

За більше шести місяців російських масованих бомбардувань в Україні були пошкоджені більше двох десятків об'єктів генерації – це теплові електростанції, теплоцентралі гідро - і гідроакумулювальні станції, близько половини підстанцій системи передачі й 43 відсотки магістральних мереж.

За даними Міненерго, для повного відновлення вітчизняної енергетичної галузі потрібно залучити щонайменше 11 мільярдів доларів. За оцінками комітету Верховної Ради з питань енергетики, лише на термінові ремонти нашій енергосистемі потрібен мільярд доларів.

"До наступної зими, не говорячи вже про якийсь подальший розвиток, нам потрібно понад 1 мільярда доларів на термінове відновлення енергосистеми. Це мінімум 40 мільярдів гривень", - зауважив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Наразі міждержавні перетини дозволяють нам продавати до 400 МВт електроенергії на добу. Якщо Україна буде повністю покривати цей обсяг електроенергії, то за нинішніми європейськими цінами (115-130 дол. за МВт-год), дохід становитиме приблизно 33 млн доларів або в середньому близько 1,2 млрд гривень на місяць. Міністерство енергетики очікує, що дохід від експорту зможе сягнути близько 70 млн доларів на місяць.

"Це добре для нашої енергосистеми, бо наша енергосистема зараз знекровлена в плані фінансів. Тобто, споживання дуже низьке, сплати ще менші. І ситуація фінансова трагічна. Тому будь-який експорт - це добре. І якщо у нас нема дефіциту на ринку, а його зараз нема, то експорт - це плюс", - розповів агенції УНІАН директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Зрозуміло, що цих коштів недостатньо, щоб повністю забезпечити повноцінну підготовку системи до зими. Але у нас є можливість продавати й заробляти більше, ресурсу для цього достатньо, залишилося лише домовитися з європейцями.

Лише на термінові ремонти нашій енергосистемі потрібен мільярд доларів / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Перспективи збільшення експорту

Наразі ліміти на експорт електроенергії значно менші, ніж ми можемо собі дозволити продавати. На початок березня, після ремонтів і активізації роботи всіх видів генерації, в енергосистемі було доступно орієнтовно на 1,5-2 ГВт більше потужностей, ніж необхідно для споживання країни. При цьому споживання в Україні наразі становить 14-18 гігаватів електрики.

"Технічно ми можемо експортувати більше, і цей ліміт, який є на сьогодні - 400 мегаватів на експорт, 850 на імпорт - ми зможемо збільшити до 2 гігават. Сьогодні ми маємо можливість", - сказав кореспонденту УНІАН міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, у планах відомства - створення в Україні "енергетичного хабу", який дасть можливість виробляти й зберігати електроенергію. Планується розбудовувати міждержавні перетини та збільшити їх пропускний обсяг до 6 гігаватів.

"Тут є певна обережність з європейського боку: вони не готові нам зараз видати технічно якісь великі обсяги на експорт. Вони дуже консервативні, але крок за кроком експорт безумовно буде збільшуватися", - зазначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Якщо Україні вдасться збільшити ліміт експорту і продавати до 2 гігават електрики на день, то за місяць дохід становитиме 165 млн доларів, а на рік - майже два мільярди доларів. Однак, ціна на електроенергію може коливатися протягом року, тому сума доходу також може змінюватися.

Переваги для європейців

Не лише наша країна виграє при продажу електрики за кордон. Дійсно, у нас менші за європейські ціни на електроенергію, що дозволяє отримувати непоганий прибуток. Але і наші західні сусіди з ряду причин зацікавлені в імпорті.

"Європейці зацікавлені в нашій електроенергії. В Європі дефіцитних ринків дуже багато, і я певен, що Україна, як постачальник електроенергії, на наступні десять років дуже цікава", - розповів експерт Олександр Харченко.

Наприклад, Німеччина, яка взяла курс на чисту відновлювальну енергетику, нещодавно закрила три останні атомні електростанції. Через це їй довелося збільшити імпорт електрики. Якщо місяць тому, у вихідний день він для Німеччини становив 1,3 гігавата, то тепер зріс до 6 гігаватів. Це означає, що є значний попит на електричну енергію в Європі, і наша країна може допомогти його покрити.

Окрім цього наша енергія допомагає цивілізованому світу у економічній боротьбі з варварською Росією. Європейці, купуючи електрику, менше спалюють імпортований російський газ.

"Використовуючи українській мегават в Європі, вони використовують менше російського газу. Я думаю, це одна з причин, чому росіяни хотіли нас заморозити, хотіли, щоб в нас був повний блек-аут. Це те, що наш експорт до Європи - він болючий для Росії, бо по факту ми витісняємо російські ресурси з регіону", - зауважив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Німеччина нещодавно закрила три останні атомні електростанції / фото ua.depositphotos.com

План робіт для сталого експорту

Ми можемо, так само як експортувати, так й імпортувати електроенергію від наших західних сусідів за потреби. Це також важливо, тому що у разі продовження ракетних та дронових ударів по енергосистемі України, цей інструмент дозволив би нівелювати можливі пошкодження.

"Ракетні удари можуть бути навіть влітку, але восени є велика ймовірність, що знову будуть масовані ракетні удари. Тому зараз точаться такі обговорення, як можна акумулювати фінансовий ресурс на відновлення енергосистеми", - розповів очільник комітету з питань енергетики Верховної Ради Герус.

Відтак, розвиток експортно-імпортних відносин з країнами Європи посилює енергобезпеку не лише України, а й усього континенту. Україна десятки років експортує електроенергію і має великий досвід у цьому. За перші 10 років з початку цього століття вдалося поставити за кордон близько 60 тис гігават електрики. До речі, з 2005 по 2010 роки найбільшим покупцем була Угорщина з імпортом у 14 тис гігават.

Враховуючи все це нашим урядовцям та енергетикам дуже важливо продовжувати роботу і намагатися якнайбільше збільшити експортні ліміти, щоб залучити вкрай важливі кошти для відновлення пошкодженої енергосистеми й краще підготуватися до майбутніх ракетних атак. А план робіт в енергетиці великий: закупити й встановити необхідне обладнання й правильно його захистити, що потребує значних коштів.

Енергетикам доведеться докласти багато зусиль цього літа та восени / фото УНІАН, Дмитро Купріян

Експорт електроенергії з України здійснюється через аукціони, які проводяться НЕК "Укренерго". Участь у аукціоні беруть ліцензовані постачальники електроенергії без простроченої заборгованості на гуртовому ринку. Профільному міністерству, Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, своєю чергою потрібно підготувати й ухвалити законодавчі акти відповідно до вимог ENTSO-E. Мова зокрема про створення умов для проведення спільних аукціонів та спільний розподіл грошей від продажу доступу до міждержавного перетину, через відсутність чого сьогодні зупинився експорт до Словаччини.

Потрібно, щоб можновладці сумлінно працювали у важливих для нашого експорту напрямках і тоді обов’язково наші партнерські відносини з Європою ставатимуть ще міцніші.

Нашим енергетикам доведеться докласти багато зусиль цього літа та восени. Збавляти темпи роботи не можна, бо дуже важливо ретельно підготуватися до наступного опалювального сезону. Також немає сумнівів, що незабаром наші героїчні захисники звільнять окуповану росіянами найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, що додасть міцності національній енергосистемі та збільшить обсяги доступної для експорту електрики.

Артур Крижний

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся