Українська електроенергія експортуватиметься лише у години доби, коли в енергосистемі є надлишок виробленої електроенергії / фото УНІАН

Укренерго відновлює можливість експорту електроенергії у Словаччину - перший аукціон з доступу до експорту стартує сьогодні з 200 МВт доступної потужності.

Про це повідомляє прес-служба НЕК "Укренерго" у Facebook. "Перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній на експортному напрямку Україна - Словаччина стартує сьогодні, 21 липня 2023 року. На аукціоні буде запропоновано учасникам 200 МВт з датою поставки 23 липня з 9:00 до 14:00", - йдеться у повідомленні.

В копанії зазначають, що "Укренерго" та словацький оператор системи передачі SEPS підписали угоду, яка визначає порядок проведення та розподілу коштів від аукціонів з доступу до міждержавних інтерконекторів між операторами двох енергосистем. Зважаючи на війну та постійні ризики від обстрілів, доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах. 

Відео дня

"Отже, після внесення необхідних змін в законодавство та погодження Регулятором - НКРЕКП - Україна має можливість розпочати експорт електроенергії до Словаччини", - уточнюють у прес-службі.

Наголошуться, що українська електроенергія експортуватиметься лише у години доби, коли в енергосистемі є надлишок виробленої електроенергії. 

"Наприклад, експорт можливий у ранкові та денні години, коли виробництво сонячних електростанцій найбільше. У вечірні години, коли сонячні електростанції не працюють, а в енергосистемі обмежена можливість електростанцій покривати високий рівень споживання електрики залишається необхідність імпорту", - додали в "Укренерго".

Експорт електроенергії під час війни

Дозволена ENTSO-E максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії у Європу для України та Молдови наразі становить 400 МВт, для імпорту - 1200 МВт.

З жовтня минулого року енергосистема України отримувала значні пошкодження внаслідок російських обстрілів. Це призвело значного дефіциту в енергосистемі та застосування стабілізаційних відключень.

Відповідно Україна припинила експорт електроенергії у європейські країни. Однак із лютого в Україні дефіцит електроенергії відсутній, тому було ухвалено рішення щодо відновлення експорту електроенергії.

З 12 квітня Україна почала експортувати електроенергію до Молдови та Польщі.

З 17 квітня Україна розпочала експорт електрики до Словаччини, проте 21 квітня він зупинився через відсутність з українського боку затвердженого порядку проведення спільних аукціонів на розподіл міждержавного перетину при операціях з експорту та імпорту електрики.

12 липня 2023 року Україна вперше отримала електроенергію з Польщі по відновленій лінії. Таким чином, енергосистема отримала додаткові 800 мегават потужності.

Вас також можуть зацікавити новини: