Український уряд і його центральний банк впоралися з економічними потрясіннями, викликаними вторгненням Росії / фото REUTERS

7 жовтня виконавча рада МВФ розгляне запит України про виділення $ 1,3 млрд в якості додаткового екстреного фінансування через російське вторгнення.

Про це повідомляє Reuters.

Чиновники МВФ відзначили, що український уряд і його центральний банк впоралися з економічними потрясіннями, викликаними вторгненням Росії.

Відео дня

Співробітники МВФ підготували необхідні документи та вважають, що Україна отримала достатні фінансові гарантії від своїх глобальних партнерів, щоб відповідати вимогам МВФ щодо стійкості боргу і претендувати на додаткові надзвичайні фонди.

У разі схвалення кошти надійдуть з нової програми екстреного кредитування для розв'язання проблеми нестачі продовольства.

Як пише видання, співробітники Фонду мають зустрітися з українською владою у Відні на тижні 17 Жовтня для обговорення планів бюджету та грошово-кредитної політики України.

Обговорення послідують за зустрічами більш високого рівня, які відбудуться наступного тижня під час щорічних зборів Світового банку і МВФ.

Війна в Україні та допомога МВФ:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну МВФ надав нашій державі екстрене фінансування в розмірі 1,4 мільярда доларів, щоб допомогти задовольнити термінові потреби у витратах і пом'якшити наслідки війни.

На початку серпня Україна подала офіційну пропозицію МВФ щодо початку нової спеціальної програми. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Київ очікує отримати допомогу в рамках цієї програми в листопаді-грудні.

26 серпня 2022 року Bloomberg повідомив про те, що Україна може не отримати гроші від МВФ через принципи роботи організації.

12 вересня 2022 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що МВФ розширить доступ до екстреної допомоги у разі продовольчого шоку.

20 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що МВФ в жовтні почне роботу над новою програмою з Україною.

Раніше глава Національного банку Кирило Шевченко заявляв, що Україна розраховує в листопаді почати програму з МВФ і отримати по ній близько 20 мільярдів доларів.

30 вересня 2022 року Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду затвердив розширення інструментів антикризового фінансування, що дасть можливість Україні звернутися за новим траншем у розмірі 1,3 млрд доларів в рамках інструменту Rapid Financing Instrument (RFI).

Вас також можуть зацікавити новини: