Тепла пора року - період початку ремонтних і будівельних робіт / фото ua.depositphotos.com

Ремонтний сезон: як підготувати оселю до зими та скільки це буде коштувати

07:30, 12.05.2023
9 хв.

Вітчизняний ринок будматеріалів під час війни потерпає від руйнування магазинів та виробничих потужностей. Це разом з розривом логістики призводить до часткового дефіциту та зростання цін. Але наявні проблеми - не привід відмовлятись від ремонту наших домівок і ретельної підготовки до зими.

Загарбницька війна росіян проти нашого народу лютує на українських землях майже 15 місяць. Ворожими снарядами пошкоджуються чи взагалі знищуються будинки, квартири, вулиці, міста не лише на лінії фронту, а й в тилових регіонах. Тому людям при можливості доводиться відбудовувати своє житло.

А зараз ще й прийшла довгоочікувана тепла пора, яка має стати періодом початку ремонтних, будівельних робіт та ретельної підготовки до наступної зими. Багато наших громадян починає цікавитись, де і за якою ціною можна придбати необхідні будматеріалі та інші потрібні для дому речі.

Мешканка Київщини Марина Петрівна розповідає, що в її двір ще на початку широкомасштабної війни прилетів ворожий снаряд, був пошкоджений фасад приватного будинку і повилітала частина вікон, які потім тимчасово закрили листами фанери. Тож вони зробили тоді ремонт нашвидкоруч, а тепер хочуть провести більш масштабні роботи.

Відео дня

"В перші дні березня минулого року нам вдалось виїхати з дітьми на захід країни, нас довго не було вдома. Тепер вирішили повернутись і почати наводити лад в своєму дворі та оселі. Для початку плануємо замінити вікна, обираємо які краще купити, але їхня вартість звичайно кусається", – сказала вона кореспонденту УНІАН.

Тож що зараз відбувається з наявністю будматеріалів на українському ринку та цінами на них?

Багато українців починає цікавитись, де і за якою ціною можна придбати будматеріали / фото ua.depositphotos.com

Втрати вітчизняних виробників

Війна боляче вдарила по різним секторам нашої економіки, в тому числі, по виробникам будівельних матеріалів та інших товарів для дому. Чимало виробничих потужностей було пошкоджено, знищено або окуповано. Що в результаті призвело до тимчасової нестачі певних матеріалів і цінових стрибків.

"Ринок в нас зменшився, тому що втрачено багато підприємств. Загалом по Україні станом на початок цього року 64 великих підприємства, 300 середніх та близько тисячі малих втрачено", – зазначив в коментарі УНІАН президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

Зокрема, за його словами, втрачено багато кар’єрів з видобутку первинної сировини, позалишались на тимчасово окупованих територіях також і деякі перероблювальні підприємства.

Як розповів директор напрямку "Будівельні матеріали" мережі торговельних центрів "Епіцентр" Сергій Будніков, компанія Henkel Bautechnik здійснювала управління чотирма заводами з виробництва будівельних сумішей під брендом Ceresit, однак після 24 лютого 2022 року роботу всіх виробництв компанія призупинила.

"Далі поступово відновили діяльність два заводи у Львівській та Київській областях. Інші два не працюють, оскільки один розташований на тимчасово окупованих російськими військами територіях. А другий зазнав суттєвих пошкоджень", – додав він.

Будніков також звернув увагу на знищенні рашистами заводів KNAUF в Соледарі та Siniat у Бахмуті, що призвело до відчутного дефіциту гіпсокартону та сухих будівельних сумішей на гіпсовій основі в період з квітня по липень 2022 року. Натомість - стимулювало ріст імпорту гіпсокартону в Україну з Польщі, Угорщини, Румунії та Туреччини.

За його словами, на початку літа минулого року корпорація KNAUF запустила завод в Києві і це повністю погасило дефіцит товару гіпсокартону на території України.

"Не можемо не згадати й про втрату таких потужних виробництв, що відігравали значну роль на будівельному ринку, як "Азовсталь" та ММК ім. Ілліча в Маріуполі, газобетонний завод "Ковальської" у Новій Каховці, завод "Полімін" на Херсонщині", – додав він.

Війна боляче вдарила по виробникам будівельних матеріалів / фото ua.depositphotos.com

Падіння обсягів виробництва

У зв’язку з окупацією російською ордою частині наших земель та пошкодженнями виробничих потужностей, асортимент будматеріалів зазнав значних змін.

В "Епіцентрі" зазначають, що в цілому, у 2022 році кількість працюючих постачальників рядової цегли на ринку зменшилась на 70 відсотків, оскільки припинив свою роботу найбільший працюючий вогнетривкий комбінат Гір-Інтернешнл у селище Володимирівка (Донецька область).

"Ще складніша ситуація спостерігається на ринку облицювальної та клінкерної цегли. Загальне падіння виробництва клінкерної та керамічної цегли склало 75,4 відсотків. Два з шести існуючих виробників облицювальної цегли не працювали, решта - виробляли продукцію в цілому не більше 4 місяців за рік", – розповідають в компанії.

Разом з тим втрати обсягу виробництва газобетону по країні складають 80 відсотків.

"У 2022 році працював лише один завод газобетону – ТОВ Орієнтир БудЕлемент (м. Бровари), який продовжує працювати і у 2023 році. Шість інших заводів призупинили діяльність, однак у цьому році частково запустили виробництва, що дозволило дещо покращити ситуацію на ринку", – повідомляють в мережі.

У Всеукраїнській спілці виробників будматеріалів зазначили, що дефіцитним наразі є також скло вітчизняного виробництва. Це і не дивно, тому що війна нас усіх навчила, що першим, що розбивається при вибухах, це крихке скло.

"Останній завод, який виробляв скло, лишився в Лисичанську. Україна наразі потребує приблизно 750 млн квадратних метрів скла, минулі роки ми споживали по 35-38 млн квадратних метрів. У нас зараз гнітючий дефіцит, що й впливає на ціну. У нас є абсолютно все, що треба для вікон, з металу, алюмінію, пластику, але от саме скло у нас імпортоване. Його везуть навіть з екзотичних закутків нашої планети, але воно не дуже гарної якості", – розповів керівник спілки.

Також, за його словами, зараз прослідковується і нестача шиферу, оскільки ще до війни на державному рівні було заборонено виробництво азбестомістких матеріалів. Тому наразі працює лише один завод в Івано-Франківську, який виготовляє шифер без цього шкідливого матеріалу.

Асортимент будматеріалів зазнав значних змін / фото ua.depositphotos.com

Зростання цін на будматеріали

Проблеми з виробництвом в свою чергу впливають і на вартість майже усіх будівельних матеріалів. Що є важким ударом для наших громадян, багато з яких втратили роботу під час війни, а зараз стоять перед необхідністю відремонтувати своє житло.

Співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов розповів агенції УНІАН, що з лютого 2022 по квітень 2023 включно за різними оцінками будівельні матеріали зросли в ціні в середньому від 30-35, а деякі - до 100 відсотків в гривневому еквіваленті.

"Найбільше подорожчала арматура (залежно від її видів), бетон, газобетон, цегла. Тобто саме ті матеріали, які найбільш затребувані в будівництві житла. Водночас єдиної статистики, або ж єдиної цінової політики не існує. Кожна компанія шукає можливості придбати якісні матеріали, але за більш притомними цінами", – підкреслив він.

Експерт прогнозує, що зростання цін на будматеріали до кінця року може становити ще від 15 відсотків, а з деяких позицій - до 30 відсотків в гривні, але вже залежно від попиту, інтенсивності та розташування, а також ситуації на ринку валют.

Зростання цін на будматеріали до кінця року може становити ще 15-30% / фото ua.depositphotos.com

Зміна попиту

Разом з тим відчутних змін зазнав і попит на будівельні матеріали в Україні. В мережі "Епіцентр" відзначають, що у 2022 році попит на будматеріали чітко змістився на захід країни.

Зокрема, частка реалізації цегли в цих регіонах складає більше половини (56 відсотків), тоді як центр, зокрема, й Київ, споживає менше третини (27 відсотків).

"Найбільше падіння (до 80 відсотків) спостерігалось по цеглі, газобетону, та до 60 відсотків – по цементу. Дещо меншу динаміку падіння показують товари для внутрішньої облаштування приміщень (в середньому 9 відсотків). Водночас однією з категорій, яка продемонструвала суттєвий ріст, стали каміни та твердопаливні печі (плюс 40 відсотків)", – підрахували в компанії.

Очевидно, що збільшення попиту на каміни на твердопаливні печі було пов'язано з постійними відключеннями світла через ворожі обстріли вітчизняної енергосистеми, що в результаті заважало в холодну пору опалювати будинки належним чином.

Тому зараз, навчені досвідом, ми за можливості будемо проводити підготовку наших домівок до наступних холодів. Зокрема, це стосується заміни чи утеплення дверей, вікон, фасаду як в приватних будинках, так і в квартирах. Багато наших громадян зараз прораховують першочергові потреби в цій справі з урахуванням власних фінансових можливостей.

У 2022 році попит на будматеріали чітко змістився на захід країни / фото УНІАН, Віталій Тараненко

Виробництво і торгівля будматеріалами, як і всі вітчизняні галузі, переживають зараз важкі часи. Адже руйнування, зупинки роботи заводів і нестача певних матеріалів збіднює цей ринок. Тому не завжди є на вибір той асортимент, який був до великої війни.

До того ж страждають від кривавих рук окупантів і магазини, які продають будматеріали, що також обмежує доступ покупців до необхідних товарів. Недавнім прикладом злочинів російських загарбників став обстріл великого магазину "Епіцентр" в Херсоні, який призвів до загибелі і поранення людей.

Не тішать нас і ціни на будматеріали. Оскільки на деякі види вони зросли подекуди в декілька разів. Тому потрібно бути готовим витратити на ремонт чималу суму. Але попри це, нехай у кожного буде можливість повертатись в рідні стіни і мати час та гроші для ремонту.

Альона Кириченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся