Столичний ринок житла знову намацує дно
Столичний ринок житла знову намацує дно

Столичний ринок житла знову намацує дно

18:43, 01.08.2011
8 хв.

На київському ринку житла - традиційне затишшя, яке супроводжується прогнозованим зниженням вартості «квадрата». Якщо на столичній «первинці» рубіж в 1 тис. дол./кв. м вже пройдено, то «вторинці» ще доведеться втратити у вазі приблизно до 1,2 тис. дол./кв. м

Столичний ринок житла знову намацує дноНа київському ринку житла - традиційне затишшя, яке супроводжується прогнозованим зниженням вартості «квадрата».

На думку експертів, до кінця року ціни будуть повзти вниз із щомісячною динамікою, як мінімум, до 1,5%. Якщо на столичній «первинці» рубіж в 1 тис. дол./кв. м вже пройдено, то «вторинці» ще доведеться втратити у вазі приблизно до 1,2 тис. дол./кв. м.

«Гостинки» і «хрущовки» стають неліквідом

Відео дня

Житло на вторинному ринку Києва продовжує дешевшати, але не так стрімко, як під час кризи. Тепер падіння цін вимірюється не в разах, а всього лише десятком відсотків. До прикладу, за рік (з липня 2010 р. по липень 2011 р.) вартість житла на вторинному ринку столиці знизилася на 8,5% - з 1949 до 1787 дол./кв. м.

За даними мережі агентств нерухомості RealDruzi, з початку року вартість «квадрата» у найбільш затребуваних однокімнатних квартирах економ-класу впала майже на 13%, двокімнатних - на 4%. Причому найшвидшими темпами дешевшали малогабаритні квартири в будинках старого житлового фонду - «гостинках», «хрущовках» і типових панельних будинках.

Таку тенденцію підтверджує і президент Союзу фахівців з нерухомого майна України Олександр Рубанов. На його думку, розрив між вартістю неякісного, застарілого і нового житла буде збільшуватися, оскільки зараз покупці воліють купувати квартири в нових житлових комплексах із розвиненою інфраструктурою.

За його даними, до кризи вартість «хрущовки» в центрі Києва становила 2-3 тис. дол/кв. м, у спальних районах - 1,7 тис. дол./кв. м, а на сьогодні середня ціна в даній категорії на рівні 1,1-1,3 тис. дол./кв. м.

У середньому «гостинку» можна придбати за 50 тис. дол., стандартну «однокімнатну» - за 70 тис. дол., «двійку» - за 95 тис. дол., «трійку» - за 125 тис. дол.

Ріелтори перше, але не останнє цінове «дно» цього року на вторинці, зафіксували в квітні.

«Я думаю, що це цінове «дно» не останнє, тому що ми будемо ще фіксувати зниження вартості з динамікою приблизно 1-1,5% залежно від сегмента. За нашими прогнозами, цей процес ще триватиме досить довго, як мінімум, 1,5-2 роки. Тому очікувати зараз якогось зростання, за нашими оцінками, дещо передчасно», - вважає президент Союзу фахівців з нерухомого майна.

Водночас, голова національної ради Ріелторської палати України (РПУ) Олександр Бондаренко відзначає, що тренд падіння вартості житла може бути не таким тривалим, а цінове «дно» може бути досягнуте через рік, після чого настане пожвавлення ринку і незначне зростання цін.

На думку експерта, до зими варто очікувати зниження вартості на вторинному ринку житла столиці в межах 6%. Причому, падати буде як ціна малогабаритних квартир у старих будинках, так і квартир бізнес і преміум-класу, де пропозиція перевищує попит.

За словами, О.Бондаренка, виходячи з економічної логіки, ціни на вторинному ринку вища приблизно на 10-20% вартості «первинки». «Якщо ми бачимо зараз ціни у забудовників нижче 1 тис. дол./кв. м (7-8 тис. грн./кв. м), то на вторинному ринку середня ціна в Києві має бути приблизно 1,1 тис. дол./кв. м. І це буде коректна ціна по ситуації сьогоднішнього дня. Зараз вона становить близько 1,7 тис. дол./кв. м. Тому є ще куди рухатися вниз. Цей лаг - 600 дол. може бути протягом року-півтора, а може і одномоментно, якщо настане друга хвиля кризи», - вважає експерт.

Серед позитиву першого півріччя RealDruzi відзначає збільшення кількості угод із залученням іпотеки: якщо в 2010 році їхня частка не перевищувала 3-5%, то в другому кварталі вона зросла до 6-7% загальної кількості угод.

Водночас, на думку експертів, під непідйомні процентні ставки по іпотеці кредит може взяти тільки чиновник, який отримав хабар і хоче конвертувати його в нерухомість, при цьому залишаючись «чистим» перед фіскальними органами. Або ж іпотека береться, коли на покупку житла не вистачає якихось 10 тис. дол.

За оцінками О.Бондаренка, обсяг угод купівлі-продажу житла в Києві та Україні в цілому знизився в рази: якщо до кризи щомісяця в столиці укладали 3,8-4,8 тис. угод, а в Україні - 350-400 тис., то сьогодні така кількість набирається за рік.

Втім, RealDruzi відзначає 30% збільшення обсягу угод у першому півріччі по своїй мережі, і прогнозують зростання їх загальної кількості на ринку, як мінімум, на 10-15%, в порівнянні з торішніми показниками, (за даними компанії SV Development, в 2010 році в Києві було укладено 11,7 тис. угод на первинному і вторинному ринках житла).

Між тим, якщо роком раніше припущення ріелторів щодо відновлення ринку стосувалися 2011-го, то сьогодні стабілізація знову «відкладена» на майбутні кілька років.

Попит перетікає в передмістя

Київська «первинка» теж не може похвалитися активністю, незважаючи на масову рекламну атаку: ще живуть в пам`яті будівельні «піраміди» і застиглі під час кризи недобудови, які відбили бажання вкладати в котлован. Експерти стверджують, що забудовники максимально знизили рентабельність під час будівництва житла - до 10-12%. І все ж, на первинному ринку купують тільки готове житло.

Забудовники ж вважають, що краще робити «гарну міну за поганої гри»: мовляв, квартири йдуть як гарячі пиріжки, особливо ходові одно- і двокімнатні, а кількість угод росте стахановськими темпами. Причому, «стимулюючи» покупця, будівельні компанії у своїх коментарях часто прогнозують дефіцит квартир в осяжному майбутньому через відсутність нових будівництв.

У той же час, за словами голови Спілки консультантів по нерухомості Віктора Несіна, деякі забудовники офіційно не афішують свою готовність поступатися на вартості «квадрата» в споруджуваних будинках, але коли потенційний покупець приїжджає до відділу продажу, йдуть назустріч, скидаючи ціну в межах 5%.

Нереалізовані покупці квартир в новобудовах розповідають, що, відгукнувшись на рекламу об`єкта і звернувшись до відділу продажу відомого забудовника, стикаються з тим, що в будинку, де тільки почалися продажі, однокімнатних квартир уже немає - мовляв, розібрали. Але тут же пропонують за додаткову плату знайти житло, причому в цьому ж будинку.

Такі схеми не в дивину консультантам, які вважають винуватцями такого стану справ «окремо взятих людей у відділах продажів».

«Це ті люди, які працюють всупереч сформованим морально-етичним правилам. Людина, яка працює на свого забудовника, зацікавлена максимально швидко продати, аби отримати гроші в обіг. А він, мерзотник, каже: «А у мене нічого немає». І чекає, коли йому занесуть зліва або справа конверт», - підкреслив О.Бондаренко.

Однак, акції забудовників, які передбачають покупку з відтермінуванням платежу, користуються попитом у населення. В середньому відтер мінування дається на 1-2 роки з первинним внеском понад 80% вартості квартири. Особливо популярним стає придбання житла в прилеглому передмісті - Боярці, Вишгороді, Ірпені, Бучі, Гостомелі.

«Попит на житло в передмісті збільшився однозначно. Ця тенденція буде продовжуватися. Люди поступово оцінять переваги проживання не в мегаполісі, а за його межами», - вважає голова нацради РПУ.

За даними експерта, середня вартість готового житла на первинному ринку Бучі складає 650-900 дол./кв. м. А на околицях Києва в споруджуваних будинках - від 1 тис. дол./кв. м.

Ціни на оренду зростати не будуть

Столичний ринок житла знову намацує дноДля тих, хто не може собі дозволити вирішити квартирне питання шляхом покупки житла, залишається його орендувати. Ці люди на сьогодні і формують попит на даному ринку з тією різницею, що до кризи їх левову частку становили офісні працівники, а зараз - орендують в складчину.

«Якщо в докризовий період досить висока активність була пов`язана з тим, що величезна кількість «білих комірців» впливали на ринок оренди, то після скорочення штатів у компаніях ці люди пішли з ринку і повернулися до своїх міст. Тепер на ринок вийшли «пари», які знімають житло у складчину. Зараз на ринку оренди в основному ті, хто повернувся до Києва, або ті, хто не може вирішити житлове питання шляхом покупки», - зазначив О.Бондаренко.

За даними компанії SV Development, за перші півроку вартість оренди житла в столиці зросла незначно - в межах 5-6 дол. Зокрема, місячна оренда однокімнатної квартири подорожчала на 1,4% - до 354 дол., двокімнатної - на 1,2% - до 499 дол., трикімнатної - на 0,8% - до 614 дол.

На думку експертів, до кінця року не варто очікувати істотного зростання цін у цьому сегменті ринку. «Ціни катастрофічно зростати не будуть», - вважає О.Бондаренко.

Зараз найбільшим попитом користуються однокімнатні та двокімнатні квартири з орендною платою 2,5-3,8 тис. грн. на місяць.

Тетяна Акімова (УНІАН)

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся