Повернути викрадене авто надзвичайно важко / фото ua.depositphotos.com

Подвійний "розвод". Як можна двічі стати жертвою злодіїв-автокрадіїв

23:30, 19.10.2020
8 хв.

Лишитися без "залізного друга" можна дуже легко, а от повернути викрадений автомобіль – надзвичайно важко. Причому, навіть тоді, коли сам знайшов і злодіїв, і свою машину. Шахраї за повернення автомобіля просять до половини вартості автівки. А поліція може бути в долі.

Киянка Неля проходить вулицями, де востаннє бачили її автівку. Коли її «Мазду» вкрали, Неля кинулася до поліції. Та замість розслідування почула дивну пораду: слідчий дав потерпілій… посилання на особливу таємну групу в Телеграмі, де можна пошукати її автівку. В групі – цілий «каталог» поцуплених авто, які злочинці обіцяють повернути за викуп. 

Тож Неля спершу запідозрила банальне шахрайство. Але оторопіла, коли адміністратор скинув їй фото її особистих речей, які були у викраденій автівці. 

Киянка Неля двічі потрапила на гачок злодіїв. Спершу, коли її машину викрали, вдруге, коли заплатила викуп, але не отримала авто

Тоді вона зрозуміла, що переписується зі справжніми крадіями свого авто. Відтак, врешті наважилася передати їм гроші. 

Відео дня

«Запросили 5 тисяч доларів», - розповіла вона «Грошам». 

Оплата мала відбутися на особливий конфіденційний рахунок. Пересилати треба було в Росію. І Неля заплатила… 

Що ж це за цікава група, яка може працювати прямо під носом у поліції і на яку самі слідчі дають посилання потерпілим? Виявляється, це частина цілої «індустрії» автокрадіжок на всьому пострадянському просторі. Крадії об’єднуються у «синдикати», аби не просто відбирати автівки, а ще й заробити на довірливих жертвах. 

Колишній поліцейський, а нині – приватний детектив Микола Чешко займається тим, що шукає викрадені автівки. «Дивимось по камерах, подаємо оголошення», - розповідає він «Грошам». 

Приватний детектив Микола Чешко розповідає, як розшукує викрадені автівки

Чоловік працює чисто та законно. Але у світі автовикрадень такі не всі. Інколи «повернути» поцуплені авто пропонують самі ж злодії. Звісно, за гроші. 

«Крадіям легше продати твою машину тобі ж, ніж віддати на розробку чи ще якось збути», - розповідає Микола. 

Дійсно, навіщо «заморочуватися» із небезпечним продажем чи розборкою краденого?... 

Тому вашу машину краще продадуть вам знову. Через спеціальних посередників. За словами Миколи, існує кілька груп викрадачів: «Вони об’єднуються, і через посередників виходять на жертв». 

Схема проста і дуже прибуткова. Автівку повертають за 30-50 відсотків від вартості. Тобто, в середньому, за 3-5 тисяч доларів. Покарати крадія в такій схемі майже нереально. Мінімум ризику – максимум прибутків. 

На одне з таких угрупувань, завдяки пораді поліцейського, і «вийшла» Неля. Але хто ж стоїть за цією добре організованою мережею? 

«Гроші» поспілкувались з «легендою» автомобільного світу, який ховає своє обличчя за маскою і називає себе «Восп Кіллер». Він абсолютно впевнений, що «жодної відповідальності за свою діяльність не матиму».

«Легенда» автомобільного світу ховає своє обличчя. Він продає «засоби захисту» автомобілів, які допомагають злодіям красти ваші машини

Ледь не десятиліття він розробляє та продає найкрутіше обладнання, яке можна використовувати як із користю, наприклад, відкрити заблоковані двері автомобіля, так і для крадіжок авто. «Я продаю прилади, які дозволяють відкрити автомобіль. Це не злочин. Те, що їх купують люди, які крадуть автомобілі, я за це не відповідаю», - каже він. 

Втім, коли цей хлопець розповідав «Грошам», що працює без криміналу, це була лише верхівка айсберга його бізнес-імперії. Яким було наше здивування, коли ми побачили, що саме під його «брендом» ведеться та сама таємна група крадіїв, через яку Нелі запропонували за гроші повернути машину. 

«Групу ведуть двоє - адміністратор Лекстер та, власне, Восп Кіллер», - розповів «Грошам» приватний детектив Микола Чешко.

Тут «автомобільний кримінал» на будь-який смак. Наприклад, є повідомлення про «знайдені» (насправді викрадені) тачки, які пропонують повернути власникам за гроші. Є й такі повідомлення, в яких «чесно» зізнаються, що автівки вже немає – вочевидь, розібрали. 

Та орудують не лише цим. Є тут ще й цілий «супермаркет» підробних автомобільних документів пострадянських країн. 

Тож дуже схоже, що, продаючи обладнання, Восп Кіллер ще й одразу домовляється із крадіями про викуп авто. Принаймні, так вважає Микола Чешко. 

Але Неля заявляє, що тут не повертають автівки, а просто ще раз видурюють гроші. Адже жінка заплатила, але свою автівку так і не отримала: «Ніякої машини я не побачила».

Коли вже залишилася в дурнях, помітила дивну деталь: «Переписки були видалені. А потім з’явився новий чат з Лекстером, але його нік вже пишеться трохи інакше».  

Тобто, можливо, їй почала писати інша людина. Яка, все ж, знала про попередні переписки. «Нова переписка почалась ніби з того ж місця, на якому закінчилась попередня. Тобто, людина знала про все, про що говорилось до цього», - каже Неля. 

Адміністратор групи заявив, що дівчина потрапила на «фейк». Мовляв, хтось дізнався про їхні переписки, створив акаунт зі схожим ім’ям, і отримав Нелині гроші. Сама ж група, начебто, «пристойна» і хоче дійсно повертати автівки. 

Та Неля не єдина постраждала! Ще одна киянка Олександра поділилася в соцмережах історією «розводу» за тією ж схемою. 

Тож «Гроші» звернулися за коментарем до самого «Восп Кіллера». Втім, він, завжди такий балакучий, цього разу від коментарів відмовився. 

У Миколи Чешка, який шукає викрадені автівки, своя версія: «Можливо, не зійшлися в ціні. Адміністратор передав дані переписки реальним крадіям, а ті вирішили обманути Нелю. І створили фейковий акаунт». 

Але така підлість – занадто навіть за кримінальними мірками. 

Та чи можна все ж знайти свою автівку? І як ще шахраї можуть здерти з вас гроші?

Оскільки поліція із навалою автокрадіжок не справляється, українці об’єднуються, аби власними силами законно шукати вкрадені автівки. 

«В одній з таких груп – 17 тисяч осіб. Це волонтери, які допомагають знаходити автомобілі», - розповідає Микола Чешко. 

Тож, порада: якщо вашу машину поцупили, негайно дайте оголошення про це у соцмережі. За словами приватного детектива, в оголошенні слід вказати модель, колір, номер, особливі прикмети автівки. 

Зазвичай крадії кидають «здобич» на «відстій» - залишають у дворах на кілька днів, чекають, коли її перестануть шукати. Тож варто поїздити по місту в пошуках та перевіряти камери спостереження. 

Автокрадії, зазвичай, залишають «здобич» на кілька днів у дворах, чекають, коли її перестануть шукати

Але і тут чатують шахраї! Аби викрити їх методи, «Гроші» провели експеримент – розмістили оголошення про викрадення авто, надали реальні дані автомобіля нашого агента. І… отримали дзвінок за лічені хвилини: «У нас ваша машинка, що будемо робити?».

Агент «Грошей» вдає розгубленого постраждалого: «Де вона? Що можна зробити?».

«50 тисяч треба. Даю час, щоб знайти, потім буде пізно», - кажуть на тому кінці телефонного дроту. 

50 тисяч гривень - майже 2000 тисячі доларів. Але ж «викраденої» автівки просто не існує! Це точно шахрай. 

Приватний детектив Микола Чешко розповідає, що таким шахрайством найчастіше займаються ув’язнені, прямо із зони. «Буває таке, що людина сіла, а вийшла уже із квартирою», - каже він.

Тож приватний детектив радить вимагати від тих, хто начебто знайшов вашу автівку, фото чи особливі прикмети машини. 

Вимагайте від тих, хто начебто знайшов вашу автівку, фото чи особисті прикмети машини

Агент «Грошей», автівка якого начебто викрадена, телефонує через якийсь час шахраю і повідомляє, що зібрав лише 30 тисяч з 50. Та шахрай радий і цьому – хоче «заробити» хоча б щось: «Зустрічаємось на парковці. Там наша людина забере гроші і передасть машину».

Після цього запитуємо деталі, мовляв, скиньте фото автомобіля. Тут-то шахрай і «зливається»: «Які фото? Нічого не вийде!».

Відтак, щоб не потрапити на гачок, експерти радять бути уважними. І завжди вимагати докази. 

Наразі ж одні українці об’єднуються, аби боротися із лихом, а інші не цураються заробляти на постраждалих. Сподіваємося, невдовзі апетити крадіїв таки зменшаться. Адже президент нещодавно підписав закон, який значно підвищує покарання за автовикрадення. Тепер відбутися штрафом або умовним терміном уже не вийде. 

Андрій Засаднюк

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся