
Навіть у найдосвідченішої господині бувають невдалі варіанти консервації. Наприклад, вибухають банки із заготовками або після певного часу зберігання виявляється, що варення з пліснявою - що робити в такому разі, знає не кожна.
- Чому з'являється цвіль у банках із варенням - причини
- Чому не можна їсти варення з пліснявою
- Чи можна переварити варення з пліснявою
Дієтологиня Альона Юдіна в коментарі УНІАН розповіла, чим небезпечна така пліснява і що робити з варенням.
Чому з'являється цвіль у банках із варенням - причини
Біла, жовта або зелена пліснява на варенні - це грибок, який вражає ваші продукти. Для того, щоб колонії швидко розмножувалися, їм потрібні волога і кисень. Тобто, якщо банку з варенням закрито нещільно - будьте готові до появи цвілі. Також вона може виникнути через інші обставини:
- ви використовували вологі ягоди;
- мало поклали цукру в варення;
- консервація зберігалася в сирому і вологому приміщенні;
- недостатньо довго кип'ятили варення і воно не просочилося цукром;
- залишили занадто багато повітря між банкою і кришкою.
Також причиною появи цвілі може стати висока вологість повітря на кухні в момент варіння варення. Для того, щоб цього не сталося, варення краще робити в сухий і сонячний день. У банки заливати потрібно тільки гаряче, неостигле, варення. Якщо хочете додатково захистити продукт - обмотайте горлечко пергаментним папером, а тільки потім закатуйте кришками.
Чому не можна їсти варення з пліснявою
Дієтологиня Альона Юдіна ексклюзивно для УНІАН розповіла, чим небезпечна цвіль на варенні. Експертка вважає, що цвіль і білого, і зеленого кольору шкідлива для організму, оскільки це різноманітні гриби, які містять токсини.
Чи можна прибрати цвіль і їсти? Ні, грибок може "прорости" на всю банку, навіть якщо прибрати ложкою верхній білий або зелений шар. Людське око не здатне побачити, що відбувається всередині ємності, але здатне відчути - якщо є запах і присмак плісняви, то таке варення треба викидати і вживати в їжу його категорично не можна.
Юдіна попереджає:
Якщо вживати варення з пліснявою, то це насамперед може призвести до алергічних реакцій, а потім, зокрема, до отруєння і дизентерії.
Дієтолог радить "реанімувати" себе, випивши препарат, що бореться з токсинами, наприклад, "Атоксіл" або "Ентеросгель", якщо вже з'їли варення з пліснявою. Також як альтернативу можна використовувати активоване вугілля.
Чи можна переварити варення з пліснявою
Деякі люди вважають, що немає нічого страшного в тому, щоб піддати солодкість високим температурам і термічній обробці. Їх можна зрозуміти - викидати продукт шкода, тому хочеться варення з пліснявою прокип'ятити як слід і вживати в їжу. Юдіна зізнається, що для себе б вона такого не робила. Якщо людина зняла плісняву, скуштувала варення і не відчула присмаку несвіжого продукту, то можна спробувати переварити. У цій справі важливо знати, як переварити варення з пліснявою, щоб точно "вбити" всі небезпечні грибки. Дієтолог радить такий варіант:
Додати 200-300 грамів цукру, довести до кипіння, щоб утворилася піна, яку потрібно потім зібрати й викинути. Іншу частину продукту можна їсти.
Важливий момент: намагатися врятувати варення можна, тільки якщо шар цвілі не перевищує 2 см. Якщо після того, як ви прибрали плісняву, все одно залишився запах або присмак - грибок вразив консервацію до дна і цьому продукту вже допомогти не можна.
Також експертка розповіла, чи можна використовувати варення з пліснявою для випічки або приготування браги. Юдіна вважає це допустимим, але тільки якщо після видалення плісняви та кип'ятіння варення не має смаку або запаху грибка. Класти як начинку або в брагу продукт, на якому є цвіль будь-якого кольору, категорично заборонено - цілком імовірно, що продукт у підсумку стане отруйним.