Часник пішов у стрілку що робити / фото depositphotos.com

Озимий часник влітку часто пускає стрілки, які висмоктують соки з рослини та заважають нормальному росту. Їх обов'язково потрібно обрізати, якщо бажаєте отримати багатий урожай. УНІАН розібрався, що робити, якщо часник, пускає стрілки, і як застосувати їх на кухні.

Відео дня

Навіщо видаляти стрілки часнику

Стрілки часнику в природі потрібні для вирощування насіння. Вони висмоктують із часнику соки, які потрібні для росту зубчиків, через що голівка часнику стає дрібною. Для дикої рослини розмір зубчиків не має значення, а для дачників він дуже важливий.

Розпізнати стрілки часнику легко - вони мають трубчасту форму, на відміну від плоского листя. Стрілки є тільки в часнику озимого, тобто такого, що висаджують восени і залишають на зимівлю в землі. Починають рости вони на початку червня, а до кінця місяця на кінці трубочки з'являється квітка з насінням.

Коли стрілки можна не видаляти

Якщо ви хочете отримати насіння часнику, то можна не видаляти стрілки. Залишіть їх на кількох рослинах до кінця літа. У серпні насіння в квітці дозріє і його можна буде зібрати. Загорніть його у папір і зберігайте до весни у темному місці. У березні ви зможете виростити часник із насіння.

Коли і як видаляти стрілки часнику

Коли видаляти стрілки часнику / фото ua.depositphotos.com

Є різні думки щодо того, коли видаляти стрілки часнику. Деякі дачники вважають, що видаляти стрілки потрібно одразу після появи. Однак у такому разі швидко відростуть нові.

Більшість землеробів вважають за краще почекати з обрізанням, доки стрілка почне закручуватися. Якщо таке стебло обрізати, то більше воно не відросте. Як видаляти стрілки часнику? Просто обріжте їх ножицями на висоті 1 см від основи - це найменш травматичний для рослини спосіб. Краще робити це в сонячний ранок, щоб зрізи відразу підсохли

Що приготувати зі стрілок часнику

Не викидайте обрізані трубочки - це гарний делікатес. Перед приготуванням промийте часникові стрілки, наріжте і обсмажте на олії 3-4 хвилини. Посоліть та насолоджуйтесь закускою.

Рецепти зі стрілок часнику можуть бути різними - це каші, супи, яєчня, м'ясні страви, а також зелень можна використовувати як гарнір. Якщо любите консервацію - приготуйте мариновані стрілки часнику. Маринад готують такий самий, як на солоні огірки.

Вас також можуть зацікавити новини: