Чим зайняти дитину без світла / фото ua.depositphotos.com

Розваги та побут сучасних дітей включають комп'ютери, телевізор і смартфони. Нинішнім батькам важко уявити, як наші предки розважали своїх дітей без електрики. Багатьом українським батькам доводиться звикати проводити вечори з дитиною без світла, поки в Україні тривають планові відключення світла.

Спільне приготування їжі

Багато дітей з великим задоволенням приєднаються до готування. Якщо у вас є газова плита - можна приготувати щось смачне разом з дітьми. Наприклад, наліпити багато вареників з різними начинками або приготувати велику піцу.

Словесні ігри

Існує безліч словесних ігор для дітей, їхня складність залежить від віку дитини. Ось кілька варіантів:

Відео дня
  • "тарабарщина" - дорослий говорить речення вигаданою мовою, а дитина за інтонацією намагається вгадати про що мова;
  • скласти історію - кожен учасник придумує по одному реченню;
  • відгадати задуманий предмет за допомогою питань, на які можна відповісти тільки "так" і "ні";
  • вгадати слово за описом, не називаючи його;
  • "на щастя, на жаль" - хтось придумує ситуацію, а гравці по черзі складають продовження, яке починається зі слів "на щастя" або "на жаль";
  • назвати імена, страви, предмети одягу, тварин на певну букву.

Настільні та карткові ігри

Щоб підготуватися до відключення світла, батьки можуть заздалегідь купити настільні та карткові ігри для гри з дитиною. Щоб дитина не тільки розважалася, а й навчалася - можна купити пізнавальну гру.

Інші заняття без світла

У світлі свічки або ліхтарика можна зайнятися багатьма цікавими речами - побудувати замок або печеру з конструктора, скласти звичайний або 3D пазл, виготовити мило, свічку або гіпсову фігуру, розфарбувати книгу-розмальовку, зробити українських ляльок-мотанок.

Театр тіней

У темний час доби при наявності ліхтарика можна пограти з дитиною в театр тіней. Заздалегідь скачайте собі на телефон картинки з положенням рук для різних візерунків тіней. Потренуйтеся з дитиною показувати різні фігури, а потім розіграйте сценку. Така гра не тільки розвеселить дитину, але і допоможе менше боятися темряви.

Розмови по душам

Відключення електроенергії - це хороша можливість для батьків по душам поговорити з дітьми та провести час разом, а не на своїх телефонах. Розкажіть дитині історії про кумедні події з дитинства або незрозумілі випадки. Дітям буде дуже цікаво дізнатися про вас побільше. Запитайте у дитини, що її хвилює і про що вона мріє.

Вас також можуть зацікавити новини: