
Головне правило, про яке ми повинні вас попередити - використовувати далі можна тільки черствий хліб, але не запліснявілий. Якщо ви бачите, що на випічці з'явилися спори грибів або дивна біла плівка, такий продукт вже краще не чіпати, а сміливо відправити в сміттєву корзину.
Розповідаємо, як відновити свіжість хліба або що приготувати, якщо він безповоротно засох.
Раніше ми говорили про те, як врятувати продукти, які зіпсувалися.
Як черствий хліб зробити м'яким - поради
Якщо ви хочете спробувати розм'якшити хліб, можете скористатися кількома перевіреними методами.
Як черствий хліб зробити м'яким в мікрохвильовці
Для того, щоб використовувати мікрохвильовку, як інструмент реанімації випічки, наріжте батон або хліб шматочками по 2 см і злегка збризніть водою. Потім покладіть в мікрохвильовку максимум на 1 хвилину. Другий варіант - налити в неглибоку ємність води, покласти в неї хліб і гріти в мікрохвильовці 1 хвилину. Головне - не перетримати випічку, інакше замість м'якої булочки отримаєте сухарик.
Як черствий хліб зробити м'яким в духовці
В якості альтернативи можна скористатися духовою шафою. Повернути первісну свіжість випічці не вийде, але їстівним хліб точно буде.
Варіант 1
Розігріти духовку до 140-150°С, застелити деко пергаментом і викласти на нього шматочки хліба. Скропити водою і запікати протягом 5 хвилин.
Варіант 2
Розігріти духовку до 160°C, налити в ємність гарячої води, викласти туди шматочки хліба і почекати 1 хвилину. Потім викласти на деко і запікати в духовці 10-15 хвилин. Бажано дверцята до кінця не закривати, щоб зайва волога випаровувалася вільно.
Черствий хліб - що приготувати з засохлого батона
УНІАН пропонує кілька рецептів, які можна взяти на озброєння, якщо вам шкода викидати засохлу випічку:
- сухарик - нарізати шматочками, пересипати сіллю, натерти часником (за бажанням) і запекти в духовці;
- тости - скибочки хліба покласти в тостер, трохи підсмажити;
- гарячі бутерброди або піца - засохлий хліб змастити закускою, викласти інші продукти за бажанням і запекти в мікрохвильовці;
- панірування - черствий хліб можна подрібнити і далі використовувати для обвалювання котлет або відбивних;
- яєчня або омлет - засохлий хліб нарізати шматочками, обсмажити на олії, а потім залити збитими яйцями.
Деякі господині роблять з черствого хліба запіканки і десерти, використовуючи його в якості одного з інгредієнтів для страви. Ви можете підібрати для себе один з вищевикладених варіантів, щоб витрачені на хліб гроші не пропали даром.