Чим найкраще відмивати плитку у ванній / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Плитку у ванній мало хто любить мити: треш її іноді, треш - наліт і бруд, що в'ївся, все одно залишаються. Ось терти якраз і не варто, особливо абразивними речовинами і жорсткими губками, інакше зітрете всю красу. Як відмити бруд, що в'ївся в плитку, і чим краще - розповідаємо в матеріалі.

Чим відмити кахель у ванній - народні засоби

Найчастіше плитка у ванній брудниться від високої вологості - залишаються краплі води, які утворюють мильні розводи і вапняні відкладення. Рідше плитку доводиться мити після ремонту - на ній накопичується будівельний бруд, сліди цементу, фарби, пилу, скотчу. І з тими, і з іншими цілком впораються підручні засоби.

Що можна використовувати:

Відео дня
  • Господарське мило

Найпростіший спосіб - зробити мильний розчин, намилити піною кахель, залишити на 30 хвилин, потім змити і протерти насухо. Але у господарського мила є мінуси: старі плями воно не змиває і його не можна використовувати для очищення кольорової затірки в міжплиткових швах - воно вимиває фарбу.

  • Сода й оцет

Соду можна використовувати і самостійно, але краще - разом з оцтом. У парі вони відмінно працюють як засіб для виведення плям, відбілюють поверхню плитки і прибирають застарілий наліт - ось вам і відповідь, як відмити кахель у ванній від жовтизни.

Змішайте соду й оцет у пропорції 1:1, зробіть однорідну пасту і нанесіть на плитку на 15-30 хвилин. Змийте і протріть. 

Содовий розчин також допоможе, якщо не знаєте, чим відмити плитку на підлозі. Для цього візьміть 100 г соди і розчиніть у 10 л води (це відро).

  • Лимонна кислота

Ще один чудовий засіб, але важливо знати, як відмити кахель у ванній лимонною кислотою. Річ у тім, що використовувати її в чистому вигляді не можна - вона руйнує міжплиточні шви. Тому потрібно розвести лимонну кислоту у воді з розрахунку 1:10 і обприскати плитку з розпилювача. Почекати близько 15 хвилин і потім змити водою і губкою.

  • Перекис водню

Теж вельми ефективний засіб від нальоту на плитці у ванній, а також від бруду і цвілі в міжплиткових швах.

Як відмити плитку у ванній без розводів: звичайний 3%-й розчин перекису розвести з водою в пропорції 1:1, розпорошити на поверхню плитки і між швами і залишити на 10 хвилин, а потім змити і протерти.

Важливо: після кожної процедури очищення ретельно змивайте мийні засоби - для цього використовуйте душ і теплу воду.

Як очистити міжплиточні шви

Щоб позбутися цвілі та грибка на швах між плитками, можна використовувати:

  • антисептичний спрей - обприскати шви і залишити на 15 хвилин, а потім акуратно протерти щіткою і змити водою;
  • суміш із перекису, мила і води: 1/4 ст. л. перекису + 1/2 ст. л. води + 1 ст. л. рідкого мила нанести на шви 3-4 рази, змиваючи щоразу - вони помітно посвітлішають (підходить тільки для білої затірки);
  • соду - акуратно, за допомогою зубної щітки почистити забруднені шви, після - змити водою і витерти насухо;
  • спеціальні маркери - вони є в продажу;
  • пароочищувач і меламінову губку.

Підтримувати шви на плитці в чистоті допомагає також протигрибковий склад - обробіть ним шви після чищення.

Чим мити плитку у ванній не потрібно - запам'ятайте це

Здається, що плитка і кахель дуже довговічні, але це не так. Якщо використовувати агресивні засоби і методи, то, як уже говорили раніше, від колишньої краси не залишиться і сліду. 

Ось чим не потрібно мити плитку:

  • Абразивні порошки + жорстка щітка

Глянцева плитка дуже скоро може стати матовою, а міжплиточні шви просто почнуть руйнуватися, а в них - забиватися новий бруд.

  • Засоби з кислотою

Тут мова не про лимонну кислоту, а саме про покупні засоби, що містять кислоту. Так, вони допомагають відмити стійкі забруднення, але працюють одноразово, оскільки теж роз'їдають плитку, особливо якщо вона зроблена з натурального каменю.

  • Засоби з хлором 

Яким би гарним не був хлор - він вимиває у плитки колір, і вона втрачає свій лиск. Плюс до цього в поєднанні з нашатирем хлор стає дуже токсичним - тому під час прибирання краще утриматися як від хлору, так і нашатирю, використовуйте інші доступні засоби. 

  • Мікс засобів для чищення

На додачу до попереднього пункту - змішувати засоби для чищення в жодному разі не можна. Якою буде реакція речовин після змішування не знає ніхто (хіба що досвідчений хімік), тому не ставте експериментів і не ризикуйте плиткою і своїм здоров'ям.

Раніше ми розповідали, навіщо класти лавровий лист в унітаз - хитрість, про яку знають не всі.

Вас також можуть зацікавити новини: