Що робити, якщо забився унітаз - поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Унітаз, що засмітився - неприємна проблема, яка може торкнутися кожного жителя приватного або багатоквартирного будинку. Відбувається це через те, що люди змивають в унітаз харчові відходи, котячий наповнювач та інші предмети побуту, які потрібно утилізувати інакше - викидати в сміття. 

УНІАН підкаже, як вчинити, якщо забився унітаз - що робити в домашніх умовах без сантехніка.

Якщо забився унітаз папером - як прочистити швидше за все

Коли ви побачили, що забився унітаз - як прочистити його практично моментально, знають виробники спеціальних порошків, типу "Кріт". Такі засоби продаються в будь-якому магазині побутової хімії. Все, що вам потрібно - вивчити інструкцію на пакетику і використовувати порошок за призначенням. Як правило, вміст пакета потрібно висипати в унітаз, почекати 1-2 години, а потім натиснути кнопку зливу. Якщо результату не було - приступайте до інших варіантів.

Відео дня

Що робити, коли забився унітаз, і немає вантуза

Наступний крок - спробувати прочистити засмічення за допомогою вантуза, але іноді виявляється, що такий потрібний предмет просто відсутній в будинку. Є швидкий лайфхак, як позбутися від засмічення в унітазі без вантуза - зробити його подобу самостійно - дістати будь-яку палицю, йоржик, спицю або навіть вилку. Ваше завдання - засунути пристосування якомога глибше в місце з'єднання випускного отвору і гофри і проштовхнути засмічення. Краще робити обертальні рухи - так вода швидше потрапить всередину і виштовхне "пробку" зі сміття.  

Як вчинити, якщо забився унітаз - немає вантуза, але є трос

Сантехнічний трос - це довга металева "змія", яка справляється з усуненням будь-яких засмічень на "відмінно". Іноді буває так, що саме трос є вдома, а вантуза немає. В такому випадку питання про те, як пробити засмічення в унітазі в домашніх умовах відпадає само собою - один кінець троса тримайте в руках, другий засовує в унітаз і проштовхуйте, пробиваючи засмічення. На відміну від попереднього варіанту з палицею або спицею, трос більш гнучкий, що дозволить швидше виштовхнути сміття з проблемної ділянки.

Чим пробити унітаз, якщо засмітився - крайні заходи

Зрештою, варто спробувати вантуз - таке пристосування точно є у ваших сусідів - завжди можна попросити на 5 хвилин. Найчастіше його використовують для усунення сміттєвих пробок в раковині або ванній, але і для унітазу вантуз підійде. Найскладніше - розмістити вантуз так, щоб він закрив отвір, а гумовий "капелюшок" створив вакуум. Далі пробуйте проштовхнути засмічення, але будьте обережні - якщо ви перестараєтеся, він просунеться далі в унітаз.

Тоді вам доведеться йти на менш приємну маніпуляцію - а що робити, якщо не йде вода в унітазі навіть після всіх вищевказаних методів прочищення. Знайдіть вдома дріт, на одному його кінці зробіть гачок, а другий тримайте в руках. Засуньте дріт в унітаз, підчепіть причину засмічення і витягніть.

В крайньому разі використовуйте руки - оберніть пакетами або надіньте целофанові рукавички, а потім дістаньте "пробку" з унітазу. Як це зробити, розповідати не будемо - ви самі все розумієте.

Вас також можуть зацікавити новини: