Щоб суп не скис, його потрібно правильно зберігати / фото ua.depositphotos.com

Найчастіше ми варимо цю першу страву з запасом і не з'їдене сьогодні зберігаємо в холодильнику. Але це не гарантує того, що вона не зіпсується. Тому сьогодні ми дізнаємося, що додати в суп щоб він не скис.

Говорячи про те, чому курячий суп швидко прокисає (і будь-який інший, насправді), це пов'язано з порушеннями технологій приготування та/або зберігання. Існує кілька лайфхаків, як продовжити життя супу й насолоджуватися ним ще кілька днів після приготування.

Як зробити так, щоб суп не скис - прості поради

Почнемо з базових рекомендацій:

Відео дня
  • використовуйте хороші та свіжі продукти;
  • зберігайте готову страву в прохолодному місці (холодильник із температурою 2-5 градусів);
  • не залишайте його на плиті (це явно не прохолодне місце, а тепло лише прискорить псування продукту);
  • не лізьте в нього брудними або мокрими приладами.

При варінні супу додавайте сіль: вона дозволяє йому "прожити" довше. Також не використовуйте в готовій страві необроблену термічно зелень - її краще прокип'ятити пару хвилин.

Також рекомендують уникати каструль із товстим дном, і тих, де грілося молоко (бактерії можуть сховатися в будь-яких мікротріщинах).

Щоб продовжити життя супу, не залишайте його на плиті / фото ua.depositphotos.com

Зберігайте суп в тому посуді, в якому він готувався, не переливайте його в інший, навіть якщо він вам видається чистим. Не розігрівайте всю каструлю, якщо вам потрібна тільки одна або дві порції - налийте в менші мисочки. І не зберігайте в супі ополоники та інші столові прилади - раніше ми вже розповідали, чому не можна залишати ложку в їжі.

Якщо страва зберігається в холодильнику і не з'явилося ознак зіпсованості (неприємний кислуватий запах, піна, бульйон помутнішав і т.д.), продовжити йому життя можна, якщо ще раз прокип'ятити 5-10 хвилин. Цей же варіант підійде, якщо суп тільки почав скисати, але ще не зіпсувався остаточно. Також перед кип'ятінням можна додати спеції, такі, як перець, лавровий лист і інше.

Зберігати готовий суп потрібно в прохолодному місці / фото ua.depositphotos.com

Скільки днів можна їсти суп з холодильника - ви здивуєтеся

Зберігати "перше" в холодильнику не рекомендується більше двох діб. Якщо продукт прокип'ячений двічі (типу пастеризований) - теоретично можна використовувати до 7 діб. А якщо при приготуванні використовувалися консерванти - то не більше 5 днів. Усе залежить від того, що з чого складається ваша страва. Наприклад:

  • грибний, овочевий, юшку, суп-пюре і сирний - краще з'їсти за добу;
  • курячий, харчо, гороховий - можна зберігати дві доби;
  • солянку, борщ, суп на м'ясному бульйоні - три дні, іноді до 5.

Але щоб уникнути проблем зі здоров'ям, все-таки рекомендуємо не зберігати готові страви більше двох днів. Краще варити менше, частіше, але завжди буде свіжим, ніж "грати в ромашку" - ще можна їсти чи вже ні.

А ось чи потрібно кип'ятити суп на другий день? Ми все-таки рекомендуємо це зробити. Як мінімум, це допоможе "вбити" бактерії, які почали розмножуватися, але ще не зіпсували їжу остаточно. І пам'ятайте, що гріти краще тільки ту частину, яку будете їсти, усю каструлю не треба.

Краще варити менше і завжди їсти свіже / фото ua.depositphotos.com

В цілому, ми вже відповіли на питання, чи можна їсти суп на третій день - якщо він ще не зіпсувався, то нічого страшного статися не повинно. Але все-таки, краще не вживати готові продукти старші двох днів - не такі вже й стерильні у вас умови, а шкідливі мікроорганізми вже можуть почати розмножуватися, хоч і поки не будуть особливо помітні.

Відповідаючи на питання, чи можна їсти суп через тиждень, то якщо немає ознак зіпсованості, спробуйте на свій страх і ризик, але ми б не радили.

Вас також можуть зацікавити новини: