Де має зберігатися кетчуп / pixabay.com

Любителі кетчупу розділилися на два табори: перші стверджують, що кетчуп потрібно зберігати тільки в холодильнику, щоб він довше залишався свіжим, другі - що соус не можна туди ставити ні в якому разі, бо від холоду він втрачає свій смак. Давайте розберемося, чи можна зберігати відкритий кетчуп не в холодильнику і скільки часу взагалі зберігати.

Де повинен зберігатися кетчуп

Кетчуп можна зберігати і в шафці, і в холодильнику - питання лише в тому, скільки часу. Це залежить від того, відкрита упаковка чи ні. Закритий кетчуп буде прекрасно себе почувати в шафці, адже герметичність його упаковки не порушена. Але ось уже відкритий соус виробники рекомендують поставити в холодильник - так він довше залишиться свіжим.

Скільки зберігається кетчуп без холодильника до відкриття

Термін зберігання кетчупу залежить від його способу виробництва - є стерилізований і нестерилізований (з консервантами).

Відео дня

Закритий стерилізований кетчуп має довший термін зберігання - 1-2 роки, але він менш насичений за смаком. Нестерилізований - зберігається півроку-рік. Зберігати соус до відкриття впродовж усього цього часу можна без холодильника - при температурі від 0°C до +25°C. З відкритим кетчупом історія трохи інша.

Скільки зберігається кетчуп після відкриття

Після відкриття упаковки виробники радять тримати соус при температурі +2...+ 6°C, тобто, в холодильнику - до 25 днів, але не довше терміну, зазначеного на упаковці. Як правило, в холодильнику він може простояти і довше. 

Без холодильника відкритий кетчуп можна зберігати протягом місяця - але це досить умовний термін, який залежить від самого зберігання. Якщо є сумніви в тому, хороший соус чи ні - краще його не вживати.

Як зрозуміти, що кетчуп зіпсувався

Оригінальний смак і запах кетчупу - гострий, кисло-солодкий, з вираженим ароматом томатів (та інших інгредієнтів соусу) і без сторонніх запахів і смаків.

Є кілька ознак, за якими можна зрозуміти, що кетчуп їсти не можна:

  • дуже кислий запах або присмак;
  • соус розшаровується - хороший кетчуп виглядає як однорідна маса, можливо з прянощами;
  • наявність бульбашок - вони говорять про те, що соус заграв.

Зіпсований кетчуп їсти не можна: в ньому починають розвиватися бактерії, які викликають харчове отруєння з усіма неприємними наслідками.

Раніше ми розповідали, як зберігати майонез в холодильнику і без нього.

Вас також можуть зацікавити новини: