Як почистити килим у домашніх умовах - лайфхаки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Килими - справжні пилозбірники, особливо якщо вони лежать на підлозі, а не висять на стіні. Бруд, сміття і пил щільно "проникають" в структуру килима, тому повернути йому привабливий зовнішній вигляд та ідеальну чистоту - важке завдання. Експерт з прибирання розповів, як почистити килим вдома і в чому головний секрет цієї дії.

Раніше ми говорили про те, навіщо вішали килими на стіну в СРСР.

Як почистити килим у домашніх умовах - поради

Килими, які багато людей використовують для передпокою або вітальні, забруднюються досить швидко, накопичуючи в собі бруд і пил. Якщо килим знаходиться у ванній кімнаті, то він ще й наповнюється вологою, а це може стати причиною утворення грибка і цвілі. Річард Тернер, директор технічних служб і програм Інституту килимів, поділився методами, як почистити килим, не виносячи з дому, а також подовжити його термін служби:

Відео дня
  • Регулярне використання пилососа

Щотижневе або щоденне прибирання квартири обов'язково має містити чищення килима пилососом - це допоможе довше тримати його в прийнятному стані. Навіть якщо вам ліньки, варто побороти це почуття - зрештою, турбота про такі предмети інтер'єру відбивається на вашому стані здоров'я. Експерт вважає, що килимок у передпокої та спальні (вітальні) потрібно пилососити щодня або через день, а ті, що використовуються рідше, достатньо очищати раз на 1-2 тижні.

  • Своєчасна реакція на бруд

Якщо ви випадково розлили на килим напій або впустили їжу, яка залишила пляму, краще одразу взяти губку, змочити її водою, налити трохи мийного засобу і замити проблемну ділянку. Якщо пляма висохне, її буде складніше прибрати - іноді аж до звернення в хімчистку.

  • Генеральне чищення щороку

Тернер рекомендує уникнути ситуації, в якій вам доведеться з'ясовувати, як почистити дуже брудний килим - краще запобігти їй. Для цього проводьте глибоке чищення кожні 12-18 місяців. Це означає, що щойно настане термін, килим потрібно віднести в хімчистку, випрати в машинці, замочити у ванній або використати будь-який інший метод, який надійно очистить цей предмет інтер'єру.

ВАЖЛИВО: якщо у вас є тварини або маленькі діти, через яких килим забруднюється частіше, то краще чистити його таким чином 2 рази на рік.

  • Якісне прибирання квартири

Річ у тім, що почистити килим вдома - це ще не все, набагато важливіше - звернути увагу на все те, що цей самий килим оточує. Наприклад, якщо килимок лежить у передпокої, то ви маєте тримати в чистоті вхідні двері, поріг, підлогу і всі предмети, які знаходяться поруч. В іншому разі навіть за чистого килима бруд все одно потраплятиме на нього з інших поверхонь.

Чим почистити килим у домашніх умовах - відгуки та рекомендації

Тернер дав кілька порад, як почистити килим точково, щоб не довелося прати його повністю або тягнути на вулицю для вибивання. По-перше, будь-які рідини на килимі краще промакувати паперовим рушником, щоб акуратно видалити пляму і не дати їй розтектися. Шматки їжі зішкрябувати ложкою або ножем (так вийде швидко і непомітно прибрати їх, не розмазуючи по килиму).

По-друге, точково нанесіть на проблемне місце засіб для чищення, який можна використовувати для килима. Багато універсальних мийних засобів, призначених для прибирання будинку, містять агресивні компоненти в складі - вони здатні провокувати вицвітання килима або порушення текстури тканини. Нанесіть обраний засіб на пляму, рухаючись від країв до центру, і почекайте кілька хвилин, щоб суміш вбралася.

По-третє, промакуйте засіб для чищення, видаляючи його з килима, вологою губкою, але в жодному разі не тріть. Ще один варіант, який рекомендує експерт - це розпорошити на пляму звичайну воду з пульверизатора, а потім промокнути паперовим рушником. Так робити доти, доки повністю не приберете залишки мийного засобу.

Вас також можуть зацікавити новини: