Навіщо в СРСР вішали килими на стіну - причини / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Настінний килим - звичне явище в багатьох квартирах, інтер'єр яких створювався за часів СРСР. Багато хто вважає, що таке "дизайнерське рішення" було обумовлено модою, але насправді, це не зовсім так. УНІАН з'ясував, чому раніше вішали килими на стіну.

Для чого вішали килими на стіну - реальні причини

Багатьох сучасних українців цікавить питання про те, навіщо килими вішали на стіну за часів СРСР. Такий стиль можна було побачити майже в кожній "бабусиній" квартирі поряд з сервізами і непідйомними шафами. 

Історики виділяють кілька причин наявності килимів в радянських квартирах:

Відео дня
  • Данина європейським і азіатським традиціям

Вважається, що першими привезли ідею настінних килимів ті, хто з'їздив до Туреччини. Вони побачили таке оригінальне рішення і вирішили реалізувати його в своїх квартирах, потім з них взяли приклад і інші жителі СРСР. До того ж, в ті часи килим коштував недешево, так що, його наявність в квартирі підкреслювала високий соціальний і матеріальний статус власника.

  • Економія на шпалерах

Шпалери за часів СРСР - страшний дефіцит, а також недешеве задоволення, тому, повісивши килим на стіну, можна було закрити добру частину стіни, не обклеюючи її шпалерами. З іншого боку, якщо шпалери на тій ділянці все-таки були, але порвалися або вицвіли, килим рятував становище, затуляючи собою "незручний" дефект.

  • Заради сусідської заздрості

Середня зарплата в СРСР була приблизно 120-150 рублів, а хороший килим коштував тисячі. Дістати його було непросто - доводилося везти з-за кордону, звертатися до спекулянтів або шукати знайомих, щоб виписати таку розкішну річ "по блату". Саме тому килим в будинку викликав чорну заздрість у друзів і сусідів - якщо вам вдалося "дістати" дефіцитний товар, значить, ви непроста людина.

  • Для збереження затишку

Теплий красивий килим на стіні, прикрашений химерними візерунками - це краще, ніж нудні дешеві шпалери, а то і зовсім голі стіни, пофарбовані фарбою. Він допомагав створювати затишок в оселі і дуже подобався дітям - перед сном малюки відверталися до стіни з килимом, водили пальцем по візерунках і фантазували про малюнки.

  • З міркувань практичності

Щільний дорогий килим, як правило, висів на стіні, поруч з якою стояло ліжко. Він захищав людину уві сні, адже, притискаючись до холодного бетону, можна було легко захворіти. До того ж, такий предмет інтер'єру створював додаткову звукоізоляцію, завдяки якій сусіди і люди в суміжній кімнаті не могли почути чужих розмов.

Вас також можуть зацікавити новини: