При гіпертонії не займайтеся самолікуванням і обов'язково зверніться до лікаря / фото ua.depositphotos.com

Попри існуючу думку, що гіпертонією страждають люди переважно старшого віку, зараз ця хвороба "помолодшала" і може зустрічатися у 25-30 річних. Тому з питанням, як знизити тиск, стикається все більше й більше жителів планети.

Що допомагає швидко знизити тиск і від чого він підвищується

Підвищеним тиском вважається той, яке перевищує показники 140/90. Хоча дослідження, проведені Американською асоціацією серця, знизили цю планку до 130/80. При цьому варто нагадати про індивідуальні особливості організму, тому щоб зрозуміти, який тиск для вас є нормою, проконсультуйтеся у лікаря.

Причин, чому підвищується тиск, безліч. Це може бути і результатом захворювань, наслідком стресу, недосипу або нервового перенапруження. Тому ми зупинимося на питанні, як знизити тиск в домашніх умовах, адже в нинішній неспокійний час не завжди є можливість оперативно звернутися до лікаря або збігати в найближчу аптеку.

Відео дня

Як за 5 хвилин знизити тиск - прості методи

Спершу підкреслимо - не займайтеся самолікуванням і обов'язково зверніться до лікаря. Особливо з такою серйозною проблемою, як високий тиск, адже гіпертонія може призвести до серйозних захворювань, таких як інсульт, інфаркт та інші.

Один із способів, як швидко знизити тиск - прийом медичних препаратів. Підібрати правильні ліки й дозування для вас повинен лікар. До того ж, деякі з них впливають не на сам тиск, а на причину його підвищення.

З умовно безпечних, допомогти знизити артеріальний тиск можуть корвалол або валеріанка. Однак приймати їх можна, тільки якщо немає алергії на будь-які компоненти в їхньому складі.

Але якщо під рукою немає аптечки, ось ще що допомагає швидко знизити тиск:

  • Дихальна гімнастика. Спробуйте розслабитися і зробити повільний глибокий вдих, рахуючи до п'яти, і також неспішно видихайте. Повторюйте це кілька хвилин.
  • Ванночка для ніг. Наповніть тазик гарячою водою і занурте в нього ноги (можна і руки) на 10 хвилин. Судини розширяться і тиск знизиться.
  • Протічна вода. Якщо гарячої води немає, підійде і холодна - вмийтеся і потримайте руки близько хвилини-двох.
  • Солона ванна. Наповніть ванну водою температурою 37-38 градусів, додайте до 10 столових ложок солі, і полежіть у ній до 15 хвилин.

Якщо тиск дуже високий, посадіть людини в напівлежаче положення і зателефонуйте в швидку. Якщо є, можна дати під язик таблетку (або менше) каптоприлу, андипалу або капотену.

Підвищеним вважається тиском вище 130-140/80-90 / фото ua.depositphotos.com

Як знизити тиск народними засобами - "бабусин" лайфхак

Якщо аптечка виявилося порожньою, а за вікном - комендантська година і збігати в аптеку не вийде, виникає питання, як знизити тиск без таблеток. Та й ванночок може не виявитися під рукою. І тут на допомогу приходять народні методи.

Серед способів, як швидко знизити тиск без ліків, рекомендується випити негарячий зелений чай. Так само позитивний ефект можуть надати м'ятний чай або каркаде. Також у продажу є різні фіточай, в тому числі для зниження тиску.

Можна зробити компрес з яблучного оцту - прикладіть змочену в ньому тканину до чола або до стоп на 10-15 хвилин.

При регулярному прийомі допомогти збити тиск може калина - вживайте по дві-три столових ложки на день (можна у вигляді морсу або соку).

Не дуже швидкий, але теж хороший спосіб боротьби з підвищеним тиском - імбир. Чайну ложку подрібненого кореня залийте склянкою окропу і залиште настоюватися на дві години. Випийте розчин протягом дня за два-три рази перед вживанням їжі.

Людям, що страждають гіпертонією, рекомендується включити в раціон рибу, горіхи, банани, а також продукти, багаті клітковиною, наприклад - свіжі фрукти, овочі, бобові, крупи на зразок вівсянки, гречки або сочевиці.

Не забувайте регулярно контролювати свій тиск / фото ua.depositphotos.com

Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав способи, як підвищити тиск швидко без ліків.

Вас також можуть зацікавити новини: