В Україні настав сезон кавунів, а перед покупцями стоїть важке завдання - вибрати стиглий і солодкий плід без дегустації. Адже нерідко буває, коли куплений фрукт виявився водянистим. У результаті гроші витрачено даремно, а настрій зіпсовано. В День кавуна 3 августа читайте і запам'ятовуйте, як правильно вибрати кавун.
Як вибрати стиглий кавун без дегустації
Перед тим, як вибрати кавун, подивіться на умови зберігання плодів. В ідеалі фрукти мають лежати на дерев'яному піддоні та під навісом. Не купуйте кавуни, які продаються в розрізаному вигляді без холодильника. Такий продукт швидко псується і може нашкодити здоров'ю. Також не варто брати баштанні біля дороги - вони вбирають вихлопні гази.
Є кілька хитрощів, як перевірити кавун на стиглість. Зверніть увагу на чотири ознаки:
- Шкірка. Вона має бути блискучою і без матового нальоту, з чітко помітними смужками. На поверхні не має бути тріщин і розломів.
- Хвостик. Плоди із зеленою плодоніжкою - недостиглі. Шукайте підсохлий коричневий хвостик.
- Звук. Постукайте по кірці кавуна - звук має бути дзвінким, як від барабана. А якщо стиснути кавун, то у стиглого плода з'являється тріск.
- Наявність плями. На дійсно солодких кавунах є земляна пляма жовтого або оранжевого кольору. Якщо також видно "сіточку" - точно варто брати. Такі ознаки вказують на те, що плід дозрів самостійно, а не наколотий харчовими добавками. Не варто брати баштанні, якщо така пляма бліда або зелена.
Куплений кавун зберігайте в холодильнику або погребі - там він може пролежати кілька місяців. А розрізаний плід краще відразу з'їсти. Такий плід у жодному разі не залишайте на столі на ніч.