Як прати подушки з синтетичним наповнювачем або пір'ям / depositphotos.com

Ковдри та подушки - предмети, яких ви торкаєтеся під час сну, а значить, вони повинні бути такими ж чистими, як і постільна білизна. Незалежно від того, з чого зроблена ваша подушка, чистити її потрібно регулярно. УНІАН розповість, як прати брудні подушки в домашніх умовах.

Як відіпрати жовті плями на наволочці або подушці

Перед тим, як прати подушку, переконайтеся, що на ній немає застарілих плям. Якщо все-таки такі є, краще видалити їх, а вже потім приступати до прання подушки. Зробити це можна кількома способами:

  • 0.5 склянки соди і 0.5 склянки оцту змішати, вилити у відсік для порошку, запустити прання;
  • 1 склянку миючого для посуду, 1 склянку порошку і 1 склянку відбілювача змішати, розчинити в тазу з теплою водою, помістити туди подушку на 30 хвилин, потім випрати в машинці;
  • 1 склянку перекису і 0.5 склянки лимонного соку змішати, розчинити в тазу з теплою водою, залишити там подушку на 1 годину, потім випрати в машинці;
  • 0.5 склянки соди і 10 крапель ефірного масла чайного дерева змішати, нанести на плями, залишити на 1 годину, потім потерти щіткою і випрати подушку в машинці.

Для того, щоб продовжити термін служби подушки і уникнути забруднень, чистіть її мінімум двічі на рік або раз на рік віддавайте в хімчистку. Якщо ви не хочете цього робити, то раз на 3-4 роки купуйте нові подушки. 

Відео дня

Як чистять пір'яні подушки - докладна інструкція

Важливо розуміти, що пір'яні подушки мають свій термін служби - не довше 6 років. По закінчення цього часу пух в подушках потрібно міняти, але це не означає, що всі шість років можна ігнорувати чистку. Якщо не прати такі подушки, то пір'я збиваються, а всередині наповнювача починають розмножуватися шкідливі бактерії.

Причина цього - волога, яку виділяє людське тіло під час сну, а пір'я - прекрасне середовище для розмноження мікроорганізмів. До того ж, всередині нього накопичується пил, яка обов'язково стане причиною алергії.

Якщо ви хочете випрати подушку руками, дотримуйтесь інструкції:

  • наповнити таз або ванну теплою водою, додати миючий засіб;
  • розпороти подушку і висипати пір'я в мильну воду;
  • залишити на кілька годин, щоб весь бруд і пил залишилися у воді;
  • злити брудну воду і прополоскати пір'я, повторивши процедуру кілька разів;
  • викласти пір'я в мішки з марлі або ситцю, віджати, залишити сушитися, періодично струшуючи їх.

Коли процес буде закінчено, а пір'я висохнуть, їх потрібно перекласти в нову подушку і зашити вільний край.

Якщо вам цікаво, як випрати пір'яну подушку не розпоруючи, то відповідь проста - помістіть подушку в машинку, включіть делікатний режим і поставте температуру 30-40°C. Якщо подушки дуже брудні, то можна випрати їх двічі. Віджимати також дозволено - так пір'я висохнуть швидше, а сама подушка стане набагато легше.

Як почистити подушки з синтепону - перевірений метод

Випрати синтепонову подушку оптимально в машинці - ручне прання не зможе забезпечити ретельне позбавлення від бруду і плям. Для того, щоб очистити подушку з синтепону, просто покладіть її в барабан машинки, додайте гелевий порошок, поставте делікатний режим з мінімальною кількістю обертів. Віджимати синтепонову подушку не потрібно, інакше наповнювач всередині може зібратися в ком. Краще після закінчення прання дістати її з машинки і залишити сушитися на відкритому просторі з хорошою циркуляцією повітря.

Вас також можуть зацікавити новини: