Заточити ножі м'ясорубки можна швидко і просто / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Господині, які використовують м'ясорубку кілька разів на тиждень, мають слідкувати за станом ножів - за такої періодичності вони потребують заточування приблизно раз на пів року. УНІАН розповість, як заточити ножі м'ясорубки за лічені хвилини.

Як зрозуміти, що настав час заточити ножі м'ясорубки

Будь-яка жінка здогадається, що леза приладу для подрібнення м'яса перестали якісно виконувати свою функцію. На це вкаже низька якість перемелювання шматків тушки на фарш - вони залишатимуться вгорі отвору м'ясорубки і не падатимуть всередину. Якщо вам доводиться докладати зусиль, щоб засунути в м'ясорубку птаха або м'ясо, значить, час заточити ножі.

Власниці електричних м'ясорубок, вмикаючи прилад "вхолосту", іноді чують скрип. Це також ознака затуплених ножів - гострі леза не видаватимуть взагалі жодних звуків. І в більш сучасних, і в механічних моделях є функція розбирання м'ясорубки і візуального огляду ножів. Якщо вони стали більш округлими, а не гострими - точно затупилися.

Відео дня

Як заточити ножі на м'ясорубці папером

Заточити ножі для м'ясорубки можна без допомоги чоловіка, а самостійно. Вам не потрібен ні точильний камінь, ні шліфувальний верстат, ні будь-які інші складні пристрої. Вистачить звичайного наждачного паперу і 9% оцту.

Перед тим як точити ножі для м'ясорубки, з вечора покладіть сітку від техніки в непотрібний пластиковий контейнер, залийте оцтом так, щоб він повністю покривав деталь, залиште на ніч. Вранці промийте сітку під краном і приберіть залишки іржі щіткою.

Будучи в магазині, купіть 3-5 аркушів наждачного паперу щільністю від 100 до 200 грит і, прийшовши додому, наберіть миску води. Це і все, що вам знадобиться для того, щоб повернути ножам гостроту й ефективність.

Інструкція, як заточити ножі для м'ясорубки, така:

  • узяти аркуш наждачного паперу, у якого зернистість більша за решту (вона позначена цифрами, найближчими до нуля, наприклад, це може бути 120 грит);
  • закріпити аркуш на плоскій і рівній поверхні (на столі або шматку ДСП);
  • взяти ніж і почати заточувати об папір передню частину леза.

"Задня" частина ножа заточування не потребує, а вам достатньо буде гостроти тільки з одного боку. Кілька разів проведіть лезом по наждачці, а потім поміняйте папір - візьміть аркуш іншої щільності, де цифри далі від нуля, наприклад, 180 грит. Так ви зможете використовувати всі аркуші зі щільністю від 100 до 200, щоб спочатку заточити ножі, а потім відполірувати їх.

Наприкінці ви побачите, що леза не тільки стали гострішими, а й набули характерного блиску гострої сталі. До речі, цією ж наждачкою можна почистити сітку, якщо на ній залишилися шматки іржі, не розчинені оцтом. Для вірності та перестраховки можете зібрати м'ясорубку і пропустити через неї шматок сала або м'яса, щоб переконатися в результаті своєї роботи.

Вас також можуть зацікавити новини: