Чи можна пити каву на голодний шлунок / pixabay.com

Багато хто починає свій ранок з чашки кави, і часто - натщесерце. Чи можна пити каву на голодний шлунок і скільки чашок напою в день можна - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, кому не можна пити розчинну каву і чому.

Чи можна пити каву на голодний шлунок

Кава натщесерце - це шкідливо, стверджують фахівці. І називають дві основні причини, чому не можна пити каву на голодний шлунок:

Відео дня
  • напій натщесерце підвищує кислотність шлунка і провокує виділення шлункового соку, який роз'їдає стінки; це також викликає печію й надалі може стати причиною проблем шлунково-кишкового тракту і загострити гастрит, панкреатит і виразку; 
  • кава на голодний шлунок зранку провокує виділення кортизолу - гормону стресу, який і так високий після пробудження, а це небезпечно для здоров'я.

Ряд інших фахівців, спираючись на інші дослідження, спростовують ці твердження. Кофеїн дійсно стимулює вироблення шлункової кислоти, але лише у частини людей з'являються симптоми печії, нудота та інші реакції після кави. Це пояснюють чутливістю організму до кофеїну, незалежно відт того, п'ють напій натщесерце чи після сніданку.

Кава також сприяє вивільненню кортизолу, який, як уже говорили, підвищується, коли людина прокидається. Але короткострокове підвищення цього гормону не призводить до проблем зі здоров'ям. 

Як правильно пити каву

По-перше, дієтологи радять каву пити разом з молоком, а не чорну - кофеїн і алкалоїди в складі напою виводять кальцій з організму, а молоко нівелює цей ефект.

По-друге, чорна кава має виражений сечогінний ефект, тому потрібно поповнювати втрачену рідину. Є традиція подавати каву разом зі склянкою води - це правильно.

І по-третє, що теж дуже правильно - починати ранок потрібно з чашки води, а не кави. 

Скільки можна пити кави в день

Всі експерти єдині в одному: занадто часте вживання напою змінює "хімію мозку" - тобто, людині, щоб отримати очікуваний ефект, з кожним разом  потрібно все більше напою. У великих кількостях кава викликає прискорене серцебиття, головний біль, підвищення тиску і безсоння. При цьому не має значення, ви п'єте каву на голодний шлунок чи ні - важлива кількість випитого напою.

За словами фахівців, дозування кави - індивідуальне для кожного і залежить від чутливості організму. Щоб уникнути звикання і побічних ефектів, радять вживати не більше 400 мг кофеїну - це 3 чашки в день. Така кількість для більшості не чинить негативного впливу, зате має виражену антиоксидантну і гепатопротекторну дію, тобто захищає клітини печінки. 

Особливо чутливим людям ранкову каву обов'язково потрібно поєднувати з перекусом або пити після їжі. 

Вас також можуть зацікавити новини: