Розчинна кава - шкода і користь / pixabay.com

Мільйони людей в світі починають свій день з чашки кави і найчастіше в цій чашці - розчинна кава. Пояснити це просто: її не треба варити, і вона дешевша. УНІАН розповідає, як роблять розчинну каву і чи можна її пити щодня.

Раніше ми розповідали, чому цикорій замість кави може бути краще.

Як роблять розчинну каву

Розчинну каву роблять з кавових зерен, які втратили товарний вигляд. До них додають ароматизатори, сухе молоко, цукор. Є три види розчинної кави: 

Відео дня
  • Порошкоподібна розчинна кава 

Найдешевша. Кавові зерна дрібно подрібнюють і поміщають у вакуум, де через них проходять краплі рідини. Далі частинки зерен висушуються і перетворюються в порошок.

  • Гранульована розчинна кава

Дорожча порошкової, хоча роблять її якраз з порошку: його повторно зволожують парою, і крупинки злипаються в гранули.

  • Сублімована розчинна кава

Вважається найкращою серед видів розчинної кави, і є найдорожчою з них. Кавові зерна перемелюють в пил і заморожують з водою, а потім за допомогою спеціального апарату з них роблять сухі плитки кави. Їх повторно перемелюють і отримують крупинки більшого розміру, ніж порошок. Сублімовану каву роблять без ароматизаторів - технологія дозволяє зберегти справжній смак і аромат. 

Розчинна кава - шкода і користь

Відразу обмовимося: організму без різниці, яку розчинну каву ви п'єте, дешеву чи дорогу - реагує він на неї однаково. 

Користі у розчинного напою не так вже й багато: він має сечогінний ефект і тому допомагає вивести з організму зайву воду і зняти набряки. Плюс його також в тому, що він дешевше натурального, швидко готується і допомагає швидко підбадьоритися.

Мінусів у розчинної кави куди більше:

  • Викликає психологічну залежність навіть швидше, ніж натуральна

У розчинному напої кофеїну більше, ніж у кавових зернах. Через часте вживання нервова система розхитується: людині складно включитися в роботу з ранку без чашки кави, вона стає дратівливою, нервовою, з'являється безсоння.

  • Підвищує артеріальний тиск

Через це страждає серцево-судинна система. Також в розчинній каві міститься хлорогенова кислота - вона може стати причиною розвитку хвороб серця і спровокувати інфаркт.

  • Вимиває кальцій з організму 

Проблеми з колінами або біль у ліктях починаються навіть у молодих людей.

  • Подразнює стінки шлунка і слизову

Як результат у любителів розчинної кави розвивається гастрит, виразка, підвищена кислотність шлунка. 

Крім цього, розчинний напій призводить до появи целюліту у жінок, а у чоловіків починаються проблеми зі шкірою. Тут потрібно також відзначити, що ароматичні і смакові добавки, які додають в каву - не натуральні і також негативно позначаються на здоров'ї. 

Чи можна пити розчинну каву щодня

Краще, якщо кава буде натуральною. Але якщо дуже хочеться, то можна іноді випити чашку розчинної кави через 30-40 хвилин після їжі, а ще через 15 хвилин - випити склянку води, щоб уникнути зневоднення.

Вас також можуть зацікавити новини: