Чи можна прибирати моркву в серпні - нюанси і правила / depositphotos.com

Вирощування моркви і збір врожаю - трудомісткий процес, який потрібно виконати правильно, щоб всі зусилля не пропали дарма. Терміни збору врожаю залежать від клімату, але існують ознаки, за якими можна зрозуміти, коли викопувати моркву. УНІАН розповість докладніше про те, як і коли збирати моркву.

Раніше ми говорили, коли прибирати цибулю з грядки.

В якому місяці прибирати моркву - правила

Терміни збору моркви залежать від кліматичних умов, зовнішнього вигляду коренеплоду і сорту. Їх існує три:

Відео дня
  • ранній - дозріває через 60-90 днів після сходів;
  • середньостиглий - дозрівання настає через 100-130 днів після появи сходів;
  • пізньостиглий - дозріває через 130-150 днів.

У червні прибирають ранньостиглу моркву, в липні-серпні - середньостиглу, а перед заморозками - пізньостиглу. Для зимового зберігання висаджують саме пізньостиглу моркву, так як при сприятливих умовах і дотриманні температурного режиму, коренеплоди без проблем збережуться до нового врожаю.

Прибирати моркву фахівці рекомендують тоді, коли температура навколишнього повітря опуститься до позначки близько 5°С. Краще встигнути це зробити до перших заморозків - якщо морква встигне "прихопитися" морозом, то почне загнивати, буде гірше зберігатися і буде мати гіркий присмак.

Зрозуміти, що моркву можна збирати, вийде і за зовнішніми ознаками - якщо нижнє листя почали жовтіти і сохнути, значить, пора викопувати моркву. 

Як правильно викопати моркву

Для того, щоб отримати багатий урожай і забезпечити коренеплодам правильне зберігання, дотримуйтесь простих правил викопування моркви:

  • за місяць до збору врожаю перестаньте поливати грядки;
  • викопуйте моркву ввечері в сухий день;
  • з пухкого грунту діставайте моркву руками, з сухого грунту - вилами;
  • відразу приберіть бадилля;
  • залиште коренеплоди на грядці на 1-2 години, а потім руками зніміть бруд;
  • розкладіть моркву в темному прохолодному приміщенні на добу, а потім приберіть в льох.

Якщо не дотримуватися правил і термінів збору врожаю моркви, то овоч в результаті втратить свою соковитість, позбудеться великої кількості поживних речовин і почне тріскатися. Це призведе не тільки до погіршення зовнішнього вигляду овоча, але і до збільшення ризику зараження інфекцією.

Вас також можуть зацікавити новини: