Секрети квашеної капусти: скільки квасити та чим накривати / фото ua.depositphotos.com

Квашена капуста - це відмінна закуска взимку. Вона підійде до будь-якого столу, через що давно вже стала улюбленицею українців. Заквасити капусту досить-таки легко, але господині часто роблять, здавалося б, незначні помилки, які псують все.

УНІАН розбирався, скільки потрібно квасити капусту та чим її накривати, щоб не зіпсувати.

Чи потрібно сильно м'яти капусту при квашенні

Деякі господині вважають, що досить просто нарізати капусту і залити розсолом, але це не зовсім так. Капусту перед закладкою в ємність необхідно посолити та пом'яти руками, після чого додати до неї моркву.

Відео дня

Тут головне не перестаратися. Річ у тім, що якщо сильно пом'яти капусту, то при квашенні вона стане занадто м'якою, а значить ви позбавите себе задоволення похрумтіти нею.

Скільки днів квасити капусту під гнітом

Ще одним важливим нюансом є тривалість квашення капусти. Якщо її тримати дуже довго, то вона стане не смачною, кислою та занадто м'якою. Якщо ж процес перервати занадто рано, то вийде сирий та не смачний продукт.

Зазвичай, з дня закладки до подачі на стіл капусті необхідно п'ять-сім днів. Все залежить від обсягу капусти, точності витримки технології та умов її зберігання.

Скільки разів на день потрібно протикати квашену капусту

Не варто забувати, що для рівномірного проквашування капусту необхідно протикати. Це необхідно робити вкрай акуратно, адже випадково можна зупинити процес бродіння. Щоб уникнути неприємностей та отримати в результаті смачну капусту, проколюють закладку, не доходячи на 1/10 до днища.

Якщо капусти до 5 кілограм, то проколювати можна раз на добу. Якщо ж вирішили заквасити більше, то проколювати доведеться двічі на добу

Чим накривати квашену капусту

Ще один важливий нюанс при квашенні капусти - чим її накрити. Тут все просто. Накрити капусту для закваски можна простерилізованої марлею. Крім того, відмінно підійдуть для цієї мети чисті листя капусти, поверх яких необхідно покласти чисту тарілку. Гніт встановлюється в останню чергу на тарілку, для цього можна використовувати банку з водою або чистий камінь.

Чи можна закривати квашену капусту

Багато господинь люблять запасати квашену капусту на зиму, але постає питання: "Як же її зберігати?". Квашену капусту можна закривати в банки, як й інші овочі. Продукт добре переносить стерилізацію. 

Не секрет, що заготовки добре зберігаються в банках металевими кришками й квашена капуста не виняток. Якщо дотримуватися технології, то капуста залишиться смачною та хрусткою навіть після довгого зберігання.

До речі, раніше УНІАН писав, як заквасити капусту хрусткою і в які дні найкраще це робити.

Вас також можуть зацікавити новини: