Нормальна температура в будинку - яка має бути / фото ua.depositphotos.com

Цвіль вдома - не тільки косметичний дефект, але і джерело постійних алергічних реакцій і навіть отруєнь. Нескінченний пошук способів, як прибрати цвіль зі стін в будинку - неймовірно виснажливий процес. А причин, чому цвіль з'являється вдома, безліч - погана вентиляція, висока вологість... Яка має бути вологість і температура вдома, щоб стіни не вкривалися пліснявою, розповість УНІАН.

А про те, як знизити вологість в будинку і квартирі, ми вже писали раніше.

Яка температура має бути в будинку взимку і влітку, щоб не було цвілі

Комфортна температура в будинку - однозначно питання уподобань, але для більшості людей це від +20 до +22 °C. Взимку в будинках українців, які користуються центральним опаленням, золотий стандарт - 18-20 градусів (цього року було на два градуси холодніше через вимушену економію енергоресурсів). Ця температура комфортна не тільки для людей, але і для цвілі, яка може рости в широкому діапазоні температур - від +5 до +38 °C. З огляду на це, виникає питання: чому ж цвіль не атакує всіх підряд? 

Відео дня

Секрет в тому, що однієї тільки температури недостатньо для того, щоб спори цвілі - а вони завжди присутні в повітрі - почали рости. Ключову роль відіграє вологість. А вона самее може підвищитися через раптові коливання температури. Наприклад, якщо тепле і вологе повітря зовні потрапляє в холодне приміщення і стикається з прохолодною поверхнею, як вікно або стіна, це може призвести до утворення конденсату. А волога - середовище, яке сприяє зростанню цвілі.

Тримайте температуру і вологість в будинку під контролем, зокрема, забезпечивши належну вентиляцію, і ймовірність того, що доведеться без кінця боротися з цвіллю, зведеться майже до нуля.

Що робити, щоб зберігалася нормальна температура в будинку - прості поради

Кілька досить простих дій здатні допомогти вам запобігти скачкам температури:

  • утепліть будинок і усуньте щілини в дверях і вікнах; 
  • використовуйте штори та жалюзі;
  • використовуйте вентилятори (і взимку, і влітку).

Зробивши ці кроки, ви зможете підтримувати комфортну температуру в будинку цілий рік і, як наслідок, запобігати росту цвілі.

Вас також можуть зацікавити новини: