Домашня випічка не зрівняється з магазинною - вона завжди більш смачна, якісна і ситна. Однак іноді при роботі з дріжджами виникає проблема - не піднімається дріжджове тісто - що робити в такому випадку, мало хто знає.
Через що не піднімається дріжджове тісто - головні причини
Якщо раптом дріжджове тісто не піднімається, а ви боїтеся, що випічка мрії не вийде, варто переконатися в тому, що ви все робите правильно. Існують правила, які порушувати не можна, інакше замість пишної булочки вийде плоский млинець.
- Дріжджі
Важливо стежити за терміном придатності цього продукту і дотримуватися умов його зберігання. Пам'ятайте, що відкриту пачку сухих дріжджів можна зберігати при температурі від +3 до +5° C до 7 днів, а живих до 12 днів і не більше 24 годин в теплі. Якщо ви використовували прострочені дріжджі, то заміс не вийде - доведеться все виливати і робити заново.
- Борошно
Для того щоб випічка вийшла саме такою, як ви планували, потрібно використовувати тільки пшеничне борошно - воно для дріжджів підходить краще за інших. По-перше, борошно перед додаванням до дріжджів потрібно зберігати в кімнаті, щоб продукт був відповідної температури. По-друге, обов'язково просівати - так тісто виявиться повітряним.
- Вершкове масло
Його перед використанням важливо дістати з холодильника - холодне масло "придавить" тісто, і воно не підніметься. Якщо рецепт вимагає розтопити продукт, то після цієї процедури обов'язково його остудіть.
- Цукор
Мало які господині знають, що якщо переборщити з цукром, то опара не підніметься. Оптимальна пропорція - 5% цукру на загальну масу тіста. Занадто велика кількість солодкого продукту завадить опарі піднятися.
- Сіль
Цей компонент важливо додавати в самому кінці - на відміну від цукру, сіль нейтралізує роботу дріжджів, тому якщо ви порушите правило і посолите тісто в середині процесу, швидше за все, воно "впаде".
Корисна порада: не забувайте, що расстойка (період, коли тісто знаходиться в теплі і "відпочиває") дуже важлива - при недостатній її тривалості ви не побачите пишної опари, саме тому важливо не поспішати і дати тісту як слід настоятися.
Як підняти дріжджове тісто після холодильника - інструкція
Якщо ви точно знаєте, що дотримувалися всіх рекомендацій, а тісто все одно не піднімається, можна спробувати його реанімувати. Досвідчені господині поділилися порадою, як підняти дріжджове тісто в духовці.
Вам потрібно розігріти духовку до 40-50 градусів і поставити туди миску з опарою. У самому нижньому секторі розмістити деко з водою і закрити дверцята. Завдяки такій дії в духовці створиться ефект лазні, і тісто швидко підніметься.
Є ще один варіант, як підняти дріжджове тісто, не використовуючи духовку:
- налити в каструлю окріп;
- укрити рушником;
- на неї поставити посуд з тістом;
- обернути рушником.
Така водяна баня допоможе відрегулювати рівень вологи, що позитивно позначиться на дії дріжджів - вони почнуть активізуватися, а тісто - підніматися. Також можете просто укутати ємність з опарою рушником і поставити на плиту поруч з включеною конфоркою, але в такому випадку чекати доведеться трохи довше, проте потрібний ефект ви все одно отримаєте.