Поради, що робити, якщо погано гріють батареї / фото ua.depositphotos.com

З приходом холодів ми з нетерпінням чекаємо увімкнення опалення в своїх квартирах, або ж самі запускаємо котел в приватному будинку. Але тоді можна зіткнутися з проблемою, коли батареї практично не виділяють потрібне тепло. Що робити, якщо батареї погано гріють, і яка цього причина – розповімо в матеріалі.

Погано гріють батареї в квартирі або будинку - перевірте стояк

Щоб зрозуміти, чому погано гріють батареї, спершу необхідно бути впевненим в тому, що проблема саме в них. Для цього треба просто порівняти температуру стояка і радіаторів: якщо вона однакова, то причина не в них. У будинках "винуватцем" може виявитися недостатньо потужний котел, в разі квартир з централізованим опаленням, треба питати у працівників ЖЕКу. Якщо ж вода стояку гаряча, а в батареях – холодна, то справа саме в них. Цей простий метод і допоможе вам знати, як зрозуміти, що батареї погано гріють.

Що робити, якщо погано гріють батареї - основні причини і методи усунення

Якщо в приватному будинку або в квартирі погано гріють батареї, і ви точно дізналися, що проблема саме з ними, то її можна вирішити кількома способами, в залежності від причини. Такою може бути:

Відео дня
  • Повітряна пробка. В такому випадку батареї будуть трохи теплими або взагалі холодними, а труби – гарячими. Щоб позбутися від пробок, треба стравити повітря через спеціальний повітровідвідник - кран Маєвського, який потрібно повернути в потрібному напрямку. Але якщо батареї старі, то, швидше за все, такого крана там немає, а є спеціальна заглушка, яка часто прикипає до металу. На таку справу краще викликати сантехніка.
  • Занадто низький тиск - не менш поширене пояснення того, чому погано гріють батареї в приватному будинку. В такому випадку тепла вода просто не тече по всьому контуру через поломки котла або витоки. Якщо ж пошкоджень немає, але теплоносій все одно погано циркулює, в неї потрібно врізати насос для розгону гарячої води по всій системі. Вирішення питання, що робити, якщо в квартирі погано гріють батареї через низький тиск, особливо на останніх поверхах, таке ж – встановіть насос для поліпшення циркуляції води.
  • Ще одна причина, чому старі батареї погано гріють, криється в засміченні системи через відсутність фільтрів для води. Крім того, всередині чавунних батарей з часом збирається багато нальоту з вапняку і великі шари іржі. У даній ситуації допоможе повний злив теплоносія з подальшим закачуванням нового в систему, а також установка фільтрів.

Крім того, проблеми можуть мати більш серйозний характер - радіатори були змонтовані помилковим способом, через що вони працюють неправильно. Але також все може бути набагато простіше – ви могли закрити клапан, що відповідає за надходження води в систему: його треба просто повернути назад.

Тепер ви ознайомлені, що робити, якщо батарея гріє наполовину, а в гіршому випадку - взагалі холодна. Важливо пам'ятати, стан теплосистеми бажано не "запускати" і вчасно здійснювати профілактику у вигляді періодичного очищення, стравлювання повітря і установки фільтрів.

Раніше ми писали, як спустити повітря з батареї за допомогою викрутки і пляшки.

Вас також можуть зацікавити новини: