Що робити, якщо в квартирі дивний запах - поради / фото ua.depositphotos.com

Дивний запах в квартирі - чи це "аромат" вогкості, тушкованої капусти чи відомий кожному "бабусин душок" - не тільки зводить нанівець всі зусилля зі створенню затишку вдома, але і додає проблем. 

Чим прибрати запах тухлятини вдома і що робити, якщо в квартирі дивний запах - підкаже УНІАН. 

Так і не розібравшись, звідки може йти неприємний запах в квартирі, можна витратити місяці на марні спроби приховати сморід. 

Відео дня

Неприємний запах в квартирі - причини появи

До появи специфічного "душка" може призвести безліч факторів, і не всі з них очевидні. Серед поширених причин: 

  • погана вентиляція - через недостатній приплив повітря найрізноманітніші аромати, в тому числі від готування, можуть накопичуватися в приміщеннях - в результаті з'являється той самий затхлий запах в приватному будинку або квартирі;
  • вогкість або надмірна вологість можуть створити живильне середовище для цвілі і грибка, які ви можете не помітити, але точно відчуєте носом; 
  • пил - осідаючи на поверхнях, він може вловлювати інші запахи - від тварин, готування, тютюнового диму та іншого, саме тому епіцентром смороду в квартирі можуть бути "занедбані" кути, до прибирання яких часто не доходять руки (комори, шафи, ящики на кухні і так далі);
  • тютюновий дим - його запах дуже стійкий і може проникати в оббивку меблів, килими і навіть стіни, тому сморід залишається навіть після багаторазових провітрювань.

Також не варто забувати, що вся квартира може пропахнути через одну єдину "ароматну" річ. Це можуть бути картопля, зіпсувалася в коморі, або протухле варення, пролитий за диван сік, брудна білизна, відро для сміття на кухні і багато іншого.

Як прибрати неприємний запах в квартирі народними засобами і прибиранням

Нерідко люди загадуються над питанням про те, як прибрати запах в квартирі, після бабусі або довгого періоду відсутності вдома. І як би не хотілося в такому випадку знайти суперефективну "паличку-виручалочку", без гри в детектива тут не обійтися. Доведеться наполегливо шукати причину смороду і підбирати методи вирішення проблеми в залежності від виявленої проблеми. 

Якщо з'ясується, що проблема пов'язана з високою вологістю приміщення (наприклад, після витоку води), допоможуть спеціальні гаджети - осушувачі та поглиначі. Детальніше про те, як знизити вологість в будинку, УНІАН вже розповідав раніше.

Ретельне (набагато більш петандичне, ніж ви могли подумати!) прибирання допоможе, якщо джерелом смороду виявляться запилені речі. Відмийте всі поверхні вдома, включно з килимами і шторами. Краще нейтралізувати сторонні запахи під час прибирання допоможе оцет і харчова сода. Подумайте і про парове чищення килимів і оббивки м'яких меблів, в які за час експлуатації могли намертво в'їстися найрізноманітніші запахи.

Щоб ефект від ваших старань з боротьби зі смородом тримався довше, поліпшите вентиляцію приміщень. Принаймні, візьміть за звичку частіше відкривати вікна. У холодну пору року, коли провітрювати проблематичніше, допоможуть поглиначі запаху з підручних засобів. Наприклад, можна залишити в кімнатах тарілочки або баночки з кавовими зернами або кавовою гущею, харчовою содою, активованим вугіллям.

Будьте впевнені, намагатися замаскувати запах, не усунувши основну причину, - абсолютно неефективно. Тож з гордо піднятою головою вирушати на пошук того, що зробить вашу квартиру затишною - дифузорів з ефірними маслами, аромасвічок і аромапалочок - варто тільки після того, як джерело смороду визначено і усунуто.

Вас також можуть зацікавити новини: