Коли міняти гальмівну рідину - як це зрозуміти / колаж УНІАН, фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

Гальмівна рідина - це важлива складова гальмівної системи авто. Від якості цієї рідини залежить не тільки його робота, і скільки він прослужить, а й, насамперед, безпека водія та пасажирів. Давайте розберемося, через скільки міняти гальмівну рідину і чи можна самостійно визначити, що вже час її поміняти.

Навіщо міняти гальмівну рідину

Як уже говорили вище, гальмівна рідина, або, як її ще називають "тормозуха" (від російського "тормозная жидкость"), - це те, від чого безпосередньо залежить робота гальмівної системи машини. Якщо з цією рідиною буде щось не так, то система гальм починає спочатку барахлити, а потім може навіть стати причиною відмови гальм.

Як працює гальмівна рідина? Вона належить до гідравлічних рідин і не стискається. Ця її властивість дає їй змогу в момент, коли водій тисне на гальма, передавати зусилля на вакуумне посилення гальм і гальмівні колодки та - зупиняти транспортний засіб. Усе б добре, але у "гальмівної рідини" є "ахіллесова п'ята" - це коли до неї потрапляє волога, а також коли в умовах високої температури рідина виділяє пару. Тоді вона починає стискатися і перестає справлятися зі своєю функцією.

Відео дня

Як у гальмівну рідину потрапляє вода і пар:

  • рідина має властивість з часом поглинати вологу з середовища - коли вологи стає більше 3%, то починається корозія деталей гальмівної системи, але, що важливіше - рідина втрачає свої властивості;
  • якщо в цю рідину потрапляє вода, то вона починає закипати раніше, ніж їй належить за інструкцією (t кипіння для більшості - близько 205-260°C) і перетворюється на пару.

Особливо небезпечною є "парова пробка" - вона утворюється на ділянці гідравлічного трубопроводу, і тоді зусилля на колесо взагалі не передається і в разі, якщо доведеться різко загальмувати, автомобіль "понесе", а наслідки можуть бути сумними.

Як зрозуміти, що пора міняти гальмівну рідину

Один раз на два роки радять експерти міняти гальмівну рідину. Але якщо ви не використовуєте автомобіль щодня - тоді кожні 3-4 роки. Або ж можна орієнтуватися на пробіг - через кожні 30-40 тис. км. Але трапляється, що за часом і кілометражем міняти рідину ще не час, але автомобіль натякає на інше.

Ознаки, що пора міняти гальмівну рідину:

  • потекло щось - якщо на гальмівних шлангах з'явилися якісь патьоки, значить, рідину потрібно міняти, якщо ж під місцем розташування шлангів з'явилися калюжі, то слід міняти і шланги, і рідину;
  • змінився колір гальмівної рідини, і з'явилися пластівці та відкладення в бачку з рідиною - потрібно замінити рідину і перевірити гальмівну систему (в ній може початися корозія);
  • гальма стають "ватяними" - це може відбуватися навіть за повного бачка і дуже часто через те, що в систему потрапила вода або в ній утворився конденсат.

Визначити, скільки вологи в гальмівній рідині в домашніх умовах не вдасться - для цього потрібно з'їздити на СТО і зробити тест.

Чи потрібно міняти гальмівну рідину, якщо машина довгий час не використовувалася? Обов'язково. Це ж слід зробити і під час купівлі вживаної машини.

Важливо: гальмівну рідину потрібно міняти, а не доливати.

Вас також можуть зацікавити новини: