Ефективний засіб боротьби з кульбабами / depositphotos.com

Кульбаба - яскрава квітка, яка заворожує своєю красою. Вона ж - докучливий і живучий бур'ян, що доставляє чимало клопоту городникам і садівникам. УНІАН розповість, чому так багато кульбаб, навіть якщо їх прибирати, і як правильно з ними боротися.

Раніше ми говорили, як вивести небезпечний пирій на ділянці. 

Чому треба знищувати кульбаби - поради

В силу того, що кульбабам властиве легке розмноження, вони можуть швидко стати проблемою для ваших грядок. Справа в тому, що "парашути", які розлітаються на кілька метрів, залишаються в грунті і з цього починається процес розвитку рослини. Якщо їх буде занадто багато, красива квітка перетвориться на бур'ян, який погубить урожай і витіснить його з грядки.

Відео дня

До речі, з цієї ж причини боротися з кульбабами так важко - навіть якщо ви повністю позбудетеся від них на своїй ділянці, вони обов'язково прилетять з сусідньої. У кульбаб дуже довге коріння - до 60 см і, незважаючи на свою крихкість, у них відмінні здібності до регенерації. Тобто, якщо ви під час прибирання не помітите хоча б одне стебло - скоро побачите нову рослину.

Чим знищити кульбаби на газоні і грядках

Чого бояться кульбаби / фото ua.depositphotos.com

Перш, ніж приступати до боротьби з бур'янами, треба розуміти - повністю позбутися від кульбаб не вийде. Ваше завдання - не дати їм обсіменитися, регулярно і поступово зменшуючи їх чисельність.

Використовуйте профілактичні заходи:

  • навесні глибоко перекопуйте грунт, мульчируйте клумби і грядки;
  • прополюйте ділянку;
  • ділянки території, де кульбаб немає, засівайте травою;
  • восени знову перекопуйте грунт.

Такі дії потрібно повторювати регулярно, від разового заходу ніякого результату не буде.

Як позбутися від кульбаб народними засобами

Існує всього два типи боротьби з такими бур'янами - механічний і хімічний. Ми знаємо, що деякі господині використовують "бабусині" методи, наприклад, окріп, оцет, сіль і тд. Насправді, ці варіанти безглузді, так як в боротьбі з кульбабами не допоможуть, зате можуть нашкодити сусіднім рослинам або домашнім тваринам.

Саме тому краще дотримуватися перевірених методів.

Механічний

Його суть полягає в тому, щоб вручну видаляти бур'яни за допомогою спеціальних інструментів. Спосіб називається "скошування" і робити це потрібно мінімум 1-2 рази в тиждень. Згодом стебла кульбаб ослабнуть і перестануть так активно рости.

Головне - прибирати з місця косіння і знищувати зрізані квітконоси кульбаб, інакше вони дадуть насіння і доведеться все робити заново.

Хімічний

Гербіциди - це препарати, які вражають надземну частину рослини і її кореневище. Вони необхідні, якщо впоратися з бур'янами механічним способом вже не можна. 

ВАЖЛИВО: вибирайте післясходові гербіциди і обробляйте бур'яни в фазі прикореневого листя (до того, як на голівках дозріє летюче насіння).

При покупці гербіцидів уважно читайте інформацію від виробника - одні засоби потрібно наносити точково на листя, іншими можна обприскувати рослини. Також дивіться на склад або радьтеся з продавцем в магазині, щоб обраний засіб не погубив культурні посадки і ваш урожай.

Вас також можуть зацікавити новини: